Μενού Ροή
Το ..χρώμα του χρήματος του Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή αναζητούν οι αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται, με βάση κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, να “πέσουν” χρήματα στους προμηθευτές, δηλαδή τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή”. Αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς που τονίζουν ότι το “χρώμα του χρήματος” έχουν να το δουν από τις 15 Μαρτίου για συσκευές που έχουν ήδη δώσει σε δικαιούχους. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν, οι αλυσίδες καλούνται να καλύψουν με δική τους ρευστότητα, το πρόγραμμα, με αγορές, αποθήκευση και διάθεση συσκευών, αλλά και την καταβολή των εξόδων για την αλυσίδα ανακύκλωσης (αποθήκευση, μεταφορά κτλ), σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι υψηλά και βέβαια το κόστος του χρήματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να τονίσουν τη σημασία του προγράμματος για την τόνωση των τζίρων, σε μια δύσκολη περίοδο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες μεγάλες αλυσίδες έχουν πάρει χρήματα και τον Απρίλιο για εκκαθαρίσεις voucher, ενώ πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μπήκε πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τις συσκευές που διακινούνται μέσω του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, λόγω κάποιων αθέμιτων πρακτικών που καταγράφηκαν στο παρελθόν, στη ρύθμιση, αναφέρεται ότι, προβλέπεται, επίσης, η απαγόρευση πώλησης με περιθώριο μεικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών ή από έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα

“Αλλάζω Συσκευή” ή έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού. Η ρύθμιση αυτή αφορά την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος και η ισχύς της είχε αρχίσει από πέρσι.

Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ από τις 15/7, επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά από αυτή την προσθήκη, οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος διαμορφώνονται σε 653.772.

Οι νέοι δικαιούχοι, που προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων, ενημερώνονται για την ένταξή τους, με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο.

Από το “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή”, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτεται μέχρι στιγμής το 74% των νοικοκυριών, που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Οι νέοι δικαιούχοι έχουν ένα ορισμένο διάστημα να ασκήσουν το δικαίωμα επιδότησης. Εφόσον δεν το κάνουν το voucher «επιστρέφει» στον κουμπαρά για να «βρει» νέο δικαιούχο.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

-κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,

-ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου

-καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας