Μενού Ροή
Το… ευχάριστο πρόβλημα της Μυτιληναίος με το buyback που θα διορθώσει η γενική συνέλευση

Αποτελεί τον ενεργειακό όμιλο που έχει την πιο οργανωμένη, συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback) και μαζί με τον ΟΤΕ είναι οι δύο εισηγμένες που έχουν την πιο ώριμη προσέγγιση, τη μεγαλύτερη παράδοση αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας που παρέχει το χρηματιστηριακό σύστημα.

Ο λόγος για τον όμιλο Μυτιληναίος που πλέον – λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής που πρόσφατα έφτασε σε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τα 25 ευρώ – είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αλλαγή των όρων επαναγοράς ιδίων μετοχών, καθώς «πιάστηκε» το… ταβάνι των 25 ευρώ που ήταν η απόφαση προ δύο περίπου ετών.

Έτσι, η εισηγμένη έχει εγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Απριλίου για αλλαγή του ανώτατου ορίου τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς μετοχών, από τα 25 στα 40 ευρώ στο ανώτερο επίπεδο, ενώ θα επεκταθεί και η χρονική διάρκεια αυτής της διαδικασίας για έναν ακόμη χρόνο, ήτοι μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024.

Παράλληλα η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει και τα σχέδια διάσπασης, όπως:

(α) την απόσχιση του Τομέα Υποδομών της Εταιρείας και τη μεταφορά/εισφορά στη 100% θυγατρική, «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ» και (β) η απόσχιση του Τομέα Παραχωρήσεων της Εταιρείας και η μεταβίβαση/εισφορά στη 100% θυγατρική, «M Concessions MAE».

Το προηγούμενο ανώτερο όριο που είχε προσδιοριστεί για την αγορά ιδίων ήταν τα 30 ευρώ και πλέον, επίπεδο που η μετοχή έπιασε προ ημερών και ειδικά το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, αναρριχόμενη σε διαρκή ιστορικά υψηλά.

Η έκτακτη γενική συνέλευση θα γίνει τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου και ώρα 13:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής, οδός Αρτέμιδος αρ. 8, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική γενική συνέλευση στις 19 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης την Πέμπτη 16 Μαρτίου, την Τετάρτη 15 Μαρτίου απέκτησε μέσω του Χ.Α. 15.000 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 23,5289 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 352.934,12 ευρώ. Μετά από αυτή τη συναλλαγή, η Μυτιληναίος κατέχει συνολικά 4.250.790 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,9748% του συνόλου των μετοχών της.

 

Υπάρχουν τιμές στόχοι πάνω από τα 30 ευρώ

Θυμίζουμε πως η μετοχή της Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 34,17% το 2022, έχοντας μια από τις καλύτερες αποδόσεις στον FTSE 25, ενώ τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2023 κερδίζει 17,64%. Αξίζει να σημειωθεί πως εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι έχουν δώσει τιμές – στόχους τόσο στην περιοχή των 30 όσο και πιο πάνω από αυτό το όριο, ενώ ο όμιλος έχει – ως γνωστόν – στόχο εισαγωγής στη… Μέκκα των ευρωπαϊκών αγορών και στο κέντρο των επενδυτικών κεφαλαίων (παρά το ισχυρό πλήγμα του Brexit) που είναι ο FTSE 100 του Λονδίνου.

Πρόσφατα, στις 6 Μαρτίου η Citigroup έδωσε τιμή στόχο τα 30 ευρώ, (από τα 26 ευρώ προηγουμένως), επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «αγορά». Τον περασμένο Ιανουάριο η Optima Bank ανέβασε το στόχο στα 30,8 ευρώ με σύσταση «αγοράς». Η Alpha Finance στις 19 Ιανουαρίου 2023 προχώρησε σε πολύ μεγάλη αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τα 20,1 ευρώ στα 31,4 ευρώ, με αφορμή τις ανακοινώσεις μετασχηματισμού της εταιρείας.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή στις 21 Δεκεμβρίου 2022 ανέβασε την τιμή στόχο στα 31,20 ευρώ, καθώς ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός ανοίγει τον δρόμο για να φανερωθούν οι κρυμμένες αξίες του ομίλου.

Χθες η μετοχή της Μυτιληναίος έκλεισε στα 23,88 ευρώ με άνοδο 1,36%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 3,41 δισ. ευρώ, που τον φέρνει στην 6η θέση των αποτιμήσεων στον FTSE 25.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας