Μενού Ροή
Ένας χρόνος από την εισβολή – Οι μετοχές της ενέργειας που ξεχώρισαν

Στην κορυφή των αποδόσεων σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκονται τρεις μετοχές του κλάδου της ενέργειας από την έναρξη του πολέμου έως την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή με τη συμπλήρωση ενός έτος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κλάδος νομοτελειακά βρέθηκε στην επικαιρότητα, καθώς οι διεθνείς εμπορικοί και συναλλαγματικοί συσχετισμοί άλλαξαν άρδην, ενώ ξαναγράφτηκαν εκ νέου τα… βιβλία της παγκόσμιας οικονομίας και ξανασχεδιάστηκε ο χάρτης των διακρατικών σχέσεων και των «δρόμων» της ενέργειας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο κλάδος της ενέργειας ήρθε στο προσκήνιο και χρηματιστηριακά, ενώ οι περισσότερες ενεργειακές μετοχές έχουν καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα από την ημέρα της εισβολής έως την περασμένη Πέμπτη συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25.

Ένας από τους λόγους είναι ότι πρωτύτερα, πριν την έναρξη του πολέμου δηλαδή, οι ενεργειακές μετοχές δεν είχαν ακολουθήσει το (πρωτίστως τραπεζικό) ράλι του Χ.Α. που είχε φέρει το Γ.Δ. έως τις 971,09 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου 2022. Το 2021 οι ενεργειακές μετοχές είχαν ξεχωρίσει, όμως στο ξεκίνημα του 2022 είχαν υστερήσει, καθώς καθώς η αναταραχή σε όλο τον κλάδο της ενέργειας, έχει προξενήσει σύγχυση και προβληματισμό για το ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι της νέας τάξης πραγμάτων.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως ένας από τους λόγους που οι ενεργειακές μετοχές έχουν καλύτερη εικόνα στη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ότι ο κλάδος επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο, καθώς είναι αυτός που καθορίζει και «κρίνει» πολλά στην επόμενη ημέρα. Μέσα από τον ενεργειακό τομέα διεθνώς – αλλά και στην Ελλάδα – περνούν πλέον όλες οι εξελίξεις και όλη η μετάβαση στην επόμενη ημέρας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται.

 

Η πορεία των μετοχών

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή στην Ουκρανία, που κατέστρεψε ισορροπίες και σχέσεις δεκαετιών, άλλαξε τους πολιτικοοικονομικούς συσχετισμούς στο σύγχρονο κόσμο, επαναδιαμόρφωσε το status quo στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη και οριοθέτησε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών και κανόνων που θα ισχύσουν στο εξής στο δυτικό κόσμο.

Η Ε.Ε. όχι μόνο άντεξε τον ενεργειακό πόλεμο, αλλά στάθηκε αντάξια των τεράστιων και πρωτοφανών προκλήσεων, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, διαμορφώνοντας ένα νέο ενεργειακό δόγμα, με μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου, έχοντας αποκοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις ρωσικές πηγές.

Ο Γενικός Δείκτης από την ημέρα της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την περασμένη Πέμπτη, καταγράφει κέρδη 17,91%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) ενισχύεται κατά 17,41%, ο Mid Cap είναι στο +2,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 24,80%.

Στον FTSE 25, στις τρεις πρώτες θέσεις των αποδόσεων είναι τρεις ενεργειακές μετοχές, ενώ και στο σύνολο του Χ.Α. τις ξεπερνούν μόνο πέντε μετοχές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ασήμαντη εμπορευσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, τις ξεπερνούν οι MIG, Euroxx, ΑΝΕΚ, Attica Group και Κρέκα.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με απόδοση 81% από την ημέρα της εισβολής, η Motor Oil ενισχύεται κατά 79,70%, ενώ η Μυτιληναίος κερδίζει 75%. Τρία κορυφαία blue chips που που δέσποσαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, πρωταγωνιστώντας και στα deals. Επίσης, θυμίζουμε πως οι Motor Oil και Μυτιληναίος, κινούνται πλέον σε τροχιά ιστορικών υψηλών όλο το τελευταίο διάστημα, με τις μετοχές τους να κλείνουν την Παρασκευή στα 23,84 και 25 ευρώ αντίστοιχα.

Πιο κάτω με επίσης καλή επίδοση ακολουθεί η ΓΕΚ Τέρνα που κερδίζει 32,80%, ενώ η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο +30%. Η Helleniq Eneergy, πρώην ΕΛΠΕ ενισχύεται σε ποσοστό 20,30% από την ημέρα της εισβολής, ενώ η ΔΕΗ που επλήγη σημαντικά το 2022 βγάζοντας το έτος με απώλειες 30%, πλέον βρίσκεται στο +11,40% από την ημέρα του πολέμου, χάρηη στο ράλι (+25%) που έχει κάνει φέτος.

Επίσης, υστέρηση παρουσιάζουν άλλες μετοχές βαριάς βιομηχανίας που μολονότι δεν ανήκουν στον αμιγώς ενεργειακό τομέα, εντούτοις επηρεάζονται πολύ από το ενεργειακό κόστος. Η Viohalco ενισχύεται μόλις 8,20% από την ημέρα της εισβολής, δηλαδή κάτω και από το ήμισυ της απόδοσης του Γ.Δ., ενώ η θυγατρική της ElvalHalcor κερδίζει μόλις +7,60%.

Στο μεσαίο χώρο, η μετοχή της AVAX καταγράφει άνοδο 17,70% από την εισβολή και εντεύθεν, ενώ η Cenergy Holdings είναι στο 15,50%. Αμφότερες, υστερούν έστω και λίγο συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη. Ακόμη πιο κακή συμπεριφορά έχει η Intrakat που ταλαιπωρήθηκε από την αύξηση κεφαλαίου και την αλλαγή μετοχικού καθεστώτος, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 6,10% στο 12μηνο του πολέμου.

Ακόμη χειρότερη η συμπεριφορά του ΑΔΜΗΕ που υποχωρεί σε ποσοστό 13,90% από την ημέρα της εισβολής, υστερώντας για ακόμη μια φορά στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Στην ευρύτερη αγορά, καλή εικόνα έχει η Ελινόιλ που ενισχύεται σε ποσοστό 35,80% από την ημέρα της εισβολής, καθώς από τα 1,73 ευρώ στις 23/2/22 έκλεισε στα 2,35 ευρώ την περασμένη Πέμπτη 23/2/23. Συνάμα, η Revoil ενισχύεται σε ποσοστό 21% το ίδιο διάστημα.

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας