Μετά από αρκετά χρόνια αστοχιών και εσωστρέφειας, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, που έχει «υπογράψει» μερικά από τα πλέον απαιτητικά και εμβληματικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας και ιδιαίτερη τεχνογνωσία, συνεχίζει την επιστροφή του, μέσω της εξυγίανσης των οικονομικών του, αλλά και της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του.
Στη χρήση του 2020 μετά από δέκα συναπτά ζημιογόνα χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία, το 2022, μετά από δώδεκα «άγονες» χρήσεις έδωσε μέρισμα, ενώ την ίδια ώρα, προοδευτικά και κλιμακωτά τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού, που «έπνιγε» τον όμιλο για πολλά χρόνια. Αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή του management που ασφαλώς ήταν σωστή.
Ο λόγος για την πρώην… J&P Άβαξ και νυν AVAX, η οποία τα τελευταία χρόνια ανασκουμπώθηκε για τα καλά, προχωρώντας σε σημαντική μείωση του δανεισμού, κάτι που πρωτίστως έγινε μέσα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως της «πράσινης» Voltera (στη ΔΕΗ έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ) και του 20,53% της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου (έναντι 60 εκατ.) αλλά και μέσα από το ευρύτερο συμμάζεμα.
Ο όμιλος «τρέχει» ένα από τα σημαντικότερα έργα της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, όπως είναι η Γραμμή 4 του Μετρό, προϋπολογισμού 957 εκατ. ευρώ, το Fly Over στη Θεσσαλονίκη (181 εκατ. ευρώ), έργα υποδομής στο Ελληνικό (250 εκατ. ευρώ), το τμήμα Μπράλος - Άμφισσα του οδικού Άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο (207 εκατ ευρώ) κ.α.
Θυμίζουμε ότι η ΑVAX έχει μια πορεία πάνω από 80 ετών στο χώρο των κατασκευών, με ένα μεγάλο ιστορικό παραδόσεων εμβληματικών έργων υποδομής, ενώ απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Όμιλος AVAX έχει ολοκληρώσει πάνω από 2.750 έργα σε 15 χώρες σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αφρική, ενώ αυτή τη στιγμή το (νέο του) ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, με ένα τεράστιο κομμάτι αυτού να προέρχεται από χώρες και αγορές του εξωτερικού. Πλέον, καμιά άλλη ελληνικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία δεν διατηρεί τέτοια δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Ιστορικό ρεκόρ EBITDA και νέοι στόχοι
Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της AVAX στα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι, η διοίκηση ξεδίπλωσε το πλάνο, κάνοντας αναφορά στο ιστορικό ρεκόρ των EBITDA του 2024 που έφτασαν στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι για 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2029. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 651 εκατ., αυξημένος κατά 44% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 30 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. το 2023. Στόχος του management είναι η παραγωγή του EBITDA κατά 40% να γίνεται εκτός της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ήτοι από το real estate και το facility management, παρ’ ότι η κατασκευή θα παραμείνει ο πυρήνας του ομίλου. Το momentum της βελτίωσης μεγεθών συνεχίζεται και το 2025, καθώς στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση τζίρου κατά 23%, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 12 εκατ. ευρώ.
Real estate και παραχωρήσεις
Στον τομέα του Real Estate η εταιρεία υλοποιεί δέκα οικιστικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά 175 κατοικίες και συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ.. Η εκτιμώμενη αξία πώλησης αυτών των έργων ανέρχεται στα 73 εκατ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Ιωάννου ο όμιλος ωριμάζει νέα projects σε νησιωτικές περιοχές όπως το Άνω Κουφονήσι, η Αστυπάλαια και τα Χανιά.
Επίσης, σημαντική συμβολή στα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΑΒΑΞ αναμένεται να έχουν οι παραχωρήσεις, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα αποφέρουν έσοδα 150 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικής εύλογης αξίας 371 εκατ. ευρώ για το σχετικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχές σε Ολυμπία Οδό και Μορέα. Ειδικότερα, 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τη συμμετοχή της εταιρείας στην Αττική Οδό, ενώ επιπλέον έσοδα EBITDA περίπου 8 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από τις δραστηριότητες σε μαρίνες.
Δανεισμός
Όπως ελέχθη, ο καθαρός δανεισμός σε όρους προς EBITDA μειώθηκε για πρώτη φορά σε λιγότερο από 2,5 φορές έναντι 7,4 φορές το 2020, επιτρέπουν την πρόταση για διανομή αυξημένου κατά 130% μερίσματος, στα 0,07 ευρώ από τα κέρδη χρήσης του 2024, έναντι 0,03 ευρώ πέρυσι. Πλέον, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής διαμορφώνεται στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα 33 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των έργων
Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου AVAX ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 371 εκατ. ευρώ.
Αναλύοντας τη στρατηγική του Ομίλου, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Χρήστος Ιωάννου τόνισε ότι η ισχυρή δυναμική που παρουσίασε ο Όμιλος το 2024 -με ιστορικό ρεκόρ EBITDA που συνεχίστηκε και για το 1ο τρίμηνο του 2025 με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 23% - προμηνύουν περαιτέρω ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται. Για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας σημείωσε ότι η κατασκευή της σήραγγας κινείται απολύτως μέσα στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ο ένας μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει το 60% της διαδρομής του, και βρίσκεται στα 3,3 χλμ., πλησιάζοντας τον σταθμό Πανεπιστημιούπολη, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη φτάσει το 1,6 χλμ. και κινείται προς τον σταθμό Ελικώνος.
Για το flyover της Θεσσαλονίκης σημείωσε πως υλοποιείται κανονικά και ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2027, ενώ στις αρχές του 2027 θα είναι έτοιμα και τα τρία νοσοκομεία του ΙΣΝ.
Αναφερόμενος στην επικείμενη - σε λίγες ημέρες- παράδοση στην κυκλοφορία του β’ και του γ’ τμήματος της Πατρών – Πύργου, ο κ. Μιτζάλης προανήγγειλε ότι η AVAX που κατασκευάζει τα πρώτα 21 χλμ., στο τέλος Ιουλίου αντί για 3 χλμ., θα παραδώσει 12 χλμ. δρόμου του α’ τμήματος, δηλαδή 9 χλμ. δρόμου τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η σύμβαση.
Το placement και η μετοχή
Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του free float και της ενίσχυσης της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών, η AVAX τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε σε placement διαθέτοντας ποσοστό 4,4% που κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι, ανεβάζοντας το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών σε περίπου 11%, ενώ οι βασικοί μέτοχοι εξακολουθούν να ελέγχουν το 55%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πορεία της μετοχής, η οποία ενισχύεται κατά 50,92% το 2025, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή κατασκευών και ενέργειας, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η διοίκηση ωστόσο επισημαίνει ότι το ράλι αυτό δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε υπεραγορασμένα επίπεδα τον τίτλο, καθώς η αποτίμηση στο ταμπλό υπολείπεται των θεμελιωδών ακόμη.
Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται σε 5,5 φορές που συνιστά σημαντικό discount σε σχέση με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διπλασιάζεται το 2025 στα 326.000 τεμάχια.
Θυμίζουμε πως πέρυσι, το 2024 η μετοχή διόρθωσε κατά 18,1%, καθώς το 2023 είχε κάνει πολύ σημαντικό ράλι +144,74%. Φέτος τον Ιούλιο ενισχύεται κατά 7,98%, κλείνοντας χθες στα 2,30 ευρώ (+0,88%), μόλις 12 cents από το υψηλό δώδεκα ετών και τα 2,42 ευρώ που είχε κλείσει στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.