«Δυστυχώς η βιομηχανία μπαίνει τελευταία στις προτεραιότητες για την ενέργεια και όλες τις πιθανές διευκολύνσεις. Αυτό είναι ένα παράπονο που έχουμε και το καταθέτω. Η Σίνδος είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Βορείου Ελλάδος ίσως και της χώρας και όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενέργεια και πως μπορούν να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της Agrino στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αναστάσιος Πιστιόλας, παρουσία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών που έδωσαν το παρών στην τελετή.

H εταιρεία Agrino, η οποία συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας καθώς ιδρύθηκε το 1955, έχει ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ώστε να παράγει η ίδια σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ μέσα στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας περίπου 15 με 18 εκατ. ευρώ έως το 2030, περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και στην κυκλική οικονομία.
Η μεγάλη επένδυση στο Κλειδί Ημαθίας
Η νέα μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας αποτελεί επένδυση οκτώ εκατ. ευρώ, συνολικής δυναμικότητας 20.000 τόνων ρυζιού, όπου όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ είναι μια από τις πρωτοπόρες διεθνώς. Η νέα μονάδα μπορεί και επεξεργάζεται δέκα τόνους ρυζιού ανά ώρα, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο σιλό ρυζιού στην Ελλάδα. Η επένδυση μπήκε στο πρόγραμμα Δράση 4.2.1. (μεταποίηση, καινοτομία και ανάπτυξη), όπου από το δημόσιο δόθηκαν περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα αποτελείται από τρεις χοάνες παραλαβών, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, έξι σιλό υγρού ρυζιού και δώδεκα σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.
Μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας τη νέα μονάδα, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις «αναβαθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πλούτο για όλους».
Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της Agrino αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που δεν προσθέτει απλώς ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της μεταποίησης – αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να επενδύουμε στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην ποιότητα.

Μεγέθη και επενδύσεις
Την τελευταία πενταετία η Agrino έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα, φτάνοντας στο 2024 να κάνει καθαρές πωλήσεις 48,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 11% έναντι του 2023. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το 2024 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 5,6 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2023, ενώ σε μια απαιτητική χρονιά διατήρησε τα κυρίαρχα μερίδιά της στο ρύζι και αύξησε περαιτέρω τα μερίδια στη ρυζογκοφρέτα, ενώ διατήρησε τη 2η θέση στην κατηγορία των οσπρίων. Από τις αρχές του 2019 η Agrino υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της, ύψους 18 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2025.
Πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία η Agrino
Η Agrino είναι πρωτοπόρος και στην κυκλική οικονομία, αφού ήδη από τη δεκαετία του ’70 εφαρμόζει σωστές πρακτικές αξιοποίησης όλων των προϊόντων της αλυσίδας δραστηριοποίησής της, καίγοντας τον φλοιό και τα υπολείμματα του ρυζιού για να παράγει ενέργεια, ενώ κάνει εξαγωγές τη στάχτη που απομένει. Παράλληλα, μέρος από τα υπολείμματα από το φλοιό του ρυζιού το διαθέτει σε εταιρείες κεραμοποιίας – τουβλοποιίας που θέλουν να «ελαφρύνουν» μερικώς το μείγμα του πηλού που χρησιμοποιούν.
Τίποτα χαμένο
Η Agrino έχει επενδύσει και στην περιβαλλοντική διαχείριση στα εργοστάσιά της, με στόχο τίποτα να μην πάει χαμένο. Ο ατμός που παράγεται από την καύση του φλοιού του ρυζιού χρησιμοποιείται εν μέρει στη διαδικασία parboiling αλλά και στην ξήρανση της α ύλης ρυζιού. Κατά την καύση του φλοιού παράγεται τέφρα (στάχτη), η οποία περιέχει οξείδιο του πυριτίου σε υψηλό ποσοστό και είναι κατάλληλη για χρήση στην μεταλλουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία. Η καύση γίνεται σε συνθήκες φιλικές προς το περιβάλλον, αφού σειρά από φίλτρα κατακράτησης της σκόνης δεν επιτρέπουν να διοχετευθεί η τέφρα στο περιβάλλον.
Επίσης από το 2003 στηρίζει τις απαιτήσεις ανακύκλωσης που προκύπτουν από την κατανάλωση των συσκευασιών κατόπιν συνεργασιών με τους εγκεκριμένους από το Κράτος φορείς. Παράλληλα, με τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια του Έλληνα καλλιεργητή η Agrino συνδράμει στην προσπάθεια διατήρησης του ενεργά οικονομούντος πληθυσμού σε
αγροτικές και, συχνά, παραμεθόριες περιοχές συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας. Σε σταθερή βάση υποστηρίζει μια πλειάδα οργανώσεων και φορέων με αντικείμενο την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συμμετέχει σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις και στηρίζει πολυάριθμα αθλητικά γεγονότα που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τα πρότυπα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν βασικές αρχές της Agrino. Για αυτό έχει επενδύσει στην εξασφάλιση της καλλιέργειας των ελληνικών της α’ υλών σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), εφαρμόζοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής – ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες επιχειρήσεις παγκοσμίως με αυτό το επίπεδο διαφάνειας.
Επίσης, λειτουργεί βάσει του διεθνούς προτύπου GLOBALG.A.P. (Global Good Agricultural Practice), το οποίο βασίζεται σε αρχές, όπως η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μέσω της σωστής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία), η ασφάλεια των καλλιεργητών, η προστασία του περιβάλλοντος (ορθολογική χρήση γης, νερού και χημικών) καθώς και η πλήρης παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας σε όλα τα στάδια.
Η ιχνηλασιμότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του GLOBALG.A.P. καθώς αποδεικνύει την παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα της τα στάδια και εξασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τα ελληνικά προϊόντα Agrino φέρουν το όνομα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας στα πακέτα τους κι έτσι ο καταναλωτής έχει πλήρη γνώση της προέλευσης του προϊόντος που αγοράζει.
Ποια είναι η Agrino
Η Agrino σήμερα διαθέτει τρεις μονάδες στο Αγρίνιο, την Σίνδο Θεσσαλονίκης και το Κλειδί Ημαθίας και μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων φασολιών γίγαντων – ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και τρία κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο. Επίσης διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και στην Σίνδο και τη νέα, σύγχρονη μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί.
Έχει εγκατεστημένες πέντε γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, δύο μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας πέντε τόνων ανά ώρα. Η πιο πρόσφατη παραγωγική επένδυση είναι η μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου.
Η πρώτη μονάδα εγκαταστάθηκε το 2019 και ακολούθησαν έως σήμερα άλλες τρεις επεκτάσεις. Σε τεχνολογικές προδιαγραφές ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρείας είναι από τους πιο προηγμένους σε διεθνές επίπεδο. Η εταιρεία πλέον απασχολεί 230 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες της.