Πριν από δεκαετίες θα φάνταζε παράδοξο το να μιλά κάποιος για πιθανό ανταγωνισμό μεταξύ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, αυτών των γιγάντων του δημοσίου στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που έβαλαν πλάτη τα μεταπολεμικά χρόνια για την ανάπτυξη της χώρας και την είσοδό της τόσο στην πράσινη όσο και την ψηφιακή εποχή.
Σήμερα πολύ νερό έχει κυλήσει στο “αυλάκι”. . Προηγήθηκαν μετοχοποιήσεις, πωλήσεις πακέτων σε μεγάλους διεθνείς “παίκτες” και πλέον ο μεν ΟΤΕ ανήκει στον όμιλο της DT ενώ η ΔΕΗ με συμμετοχές μεγάλων fund έχει ακόμη ισχυρή κρατική συμμετοχή κι έλεγχο. Όμως οι νέες εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή έχουν φέρει τις δυο εταιρείες πλάι πλάι σε μια νέα κούρσα ανταγωνισμού.
‘Ήδη, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών, data centers, όπου μέχρι πρότινος μόνο ο ΟΤΕ κι εν γένει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι μεγάλοι της ψηφιακής οικονομίας είχαν παρουσία.
Το σήμα για τη ΔΕΗ έχει δώσει εδώ και χρόνια η διοίκησή της με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, που εκτείνεται κατά πολύ πέρα από την ενέργεια, και φτάνει ακόμη και μέχρι το λιανεμπόριο τεχνολογικών ειδών, με την απόκτηση της Κωτσόβολος, που αναπόφευκτα βρίσκεται απέναντι και σε brands όπως η “Γερμανός” του ΟΤΕ.
Μάλιστα, την υποστήριξη της ψηφιακής και ενεργειακής ενδυνάμωσης της Ευρώπης μέσω των επενδύσεων ύψους €5,75 δισ. σε πράσινες ενεργειακές υποδομές και mega data centers επόμενης γενιάς στα πρώην λιγνιτωρυχεία της εταιρείας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, μιλώντας, χθες, στο συνέδριο AI & Tech Summit 2025 που διοργάνωσε το περιοδικό Politico στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον δημοσιογράφο του Politico κ. James Fernyhough, ο CEO της ΔΕΗ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας από μια περιοχή που βασιζόταν στον λιγνίτη σε έναν ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο καθαρής ενέργειας και υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη βιομηχανική μετάβαση σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Παρακολουθώντας τον τεράστιο μετασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη στον ψηφιακό κόσμο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση του ψηφιακού κόσμου με τον κόσμο της ενέργειας. Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που απαιτεί πολύ περισσότερη παραγωγή ενέργειας, σε μαζική κλίμακα, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και να αντιμετωπιστεί από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Οι ανάγκες των data centers είναι τόσο μεγάλες που απαιτούν λύσεις σε επίπεδο κλάδου κοινής ωφελείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, ύψους €5,75 δισ. ευρώ,στις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία,περιλαμβάνει πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής και 860 MW αποθήκευσης.
Αυτή η πράσινη ενέργεια, εκτός από τις ανάγκες της χώρας, θα μπορεί να τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, καθώς το πλάνο της ΔΕΗ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη με τη δημιουργία ενός νέου mega data center 300 MW (επεκτάσιμο μέχρι και 1.000 MW) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.
«Θεωρούμε ότι οι πρώην λιγνιτικές περιοχές είναι το καλύτερο σημείο στην Ευρώπη για την κατασκευή data centers», καθώς συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φιλοξενία data centers μεγάλης κλίμακας και υποδομών τεχνολογίας. Η ΔΕΗ διαθέτει εκτάσεις ιδιοκτησίας της, με άμεσα διαθέσιμη βιομηχανική γη, χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια και ισχυρές ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με παραγωγή από ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, και μπαταρίες, διασφαλίζει την αξιόπιστη και πράσινη παροχή ενέργειας. Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους, απαραίτητους για τις ανάγκες ψύξης, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία σε μεγάλα έργα, καθώς και ισχυρές διασυνδέσεις υψηλής τάσης.
Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμες υποδομές για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, του cloud computing και προηγμένων υπηρεσιών ανάλυσης, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και δίνοντας νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Μιλώντας για τις ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν με πράσινη ενέργεια το data center, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σχολίασε:«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα αντίστοιχο έργο στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, και όλα αυτά τα σημεία διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με οπτικές ίνες να συνεργάζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην κάθε περιοχή».
Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζονται νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κατασκευή του mega data center, o κ. Στάσσης, ανέφερε: «Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες πολιτικές από την Ευρώπη για να κάνουμε τη δουλειά μας, την κατασκευή των υποδομών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρύτερη συζήτηση εντός της ΕΕ, των πολιτών και των φορέων της, σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ηθικό πλαίσιο που θα την περιβάλλει. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε».
Ο ΟΤΕ
Την ίδια ώρα, χθες, κατά την ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου, η διοίκηση του ΟΤΕ έδωσε στίγμα του νέου ανταγωνισμού που αναδύεται.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Κώστας Νεμπής, σχολίασε ότι δεν διαβλέπει προς ώρας κάτι ανησυχητικό, δεδομένης της υπεροχής του δικτύου του, των συνδυαστικών υπηρεσιών αλλά και του μεγέθους του ΟΤΕ.
Για την ακρίβεια σε ερώτηση από τους αναλυτές σχετικά με τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από την ΔΕΗ ή κι από την Inalan ο κ. Νεμπής σημείωσε ότι «αυτό που έχουμε δει από την πλευρά της ΔΕΗ είναι προς το παρόν μια προσπάθεια μικρής κλίμακας στον τομέα του ευρυζωνικών δικτύων», η οποία αγγίζει, προς ώρας, ένα μικρό ποσοστό της πελατειακής βάσης του οργανισμού. Θα πρέπει να δούμε αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο των λύσεών τους για να μπορέσουμε να προβούμε σε εκτιμήσεις εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ξεκαθάρισε ότι ο ΟΤΕ είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην αγορά, προσφέροντας ένα πακέτο συνδυαστικών υπηρεσιών, σε μεγάλο μέρος του πελατειακού του χαρτοφυλακίου – σταθερή, κινητή και τηλεόραση – γεγονός που είναι δύσκολο να το συναγωνιστεί κάποιος. Αναμένεται, δε, να φανεί το κάτά πόσο τα νέα δεδομένα στην αγορά θα φέρουν ανατροπές σε κόστη, υπηρεσίες κτλ. εκεί που όπως φαίνεται οι δυο “γίγαντες” αρχίζουν να “βλέπουν” ο ένας τον άλλον, με το κράτος να παρατηρεί μάλλον με ευχαρίστηση καθώς προσδοκά μια συμπίεση των τιμών προς τους τελικούς χρήστες.
Δίκτυα
Σε σχέση με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπου αναπτύσσεται η ΔΕΗ, πάντως, ο ΟΤΕ με την ισχυρή βάση που έχει ποντάρει στην επόμενη μέρα, Μάλιστα, με βάση όσα είπε στους αναλυτές η διοίκηση, ο οργανισμός θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα FFTH, τοποθετώντας τον πήχη της διασύνδεσης στα 2,1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις έως το τέλος του 2025 ενώ θα διατηρήσει και την ηγετική του θέση στην κάλυψη του δικτύου, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες προσέλκυσης τόσο νέων πελατών όσο και της αναβάθμισης των υφιστάμενων.
Εξίσου εντατικά θα συνεχιστεί και η προσπάθεια επέκτασης της κάλυψης του 5G Stand-Alone (SA) , η οποία έχει φτάσει ήδη στο70% της ελληνικής επικράτειας, ενώ θα ενισχυθεί και η διάθεση των υπηρεσιών Fixed Wireless Access, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν θετικά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες του οργανισμού.
Η τηλεόραση
Με δεδομένη, πάντως, από τη ΔΕΗ, την ανάπτυξη ευρζωνικών δικτύων, έστω και για χρήση άλλων παρόχων η επόμενη μέρα για τον γίγαντα της ενέργειας, όπως λένε πολλοί περιλαμβάνει και την ανάπτυξη υπηρεσίας περιεχομένου δηλαδή τηλεόρασης κτλ. είτε με συνέργεια είτε αλλιώς.
Πάντως ο ΟΤΕ έχει κλειδώσει μια ηγετική παρουσία. Με βάση όσα αναφέρθηκαν στους αναλυτές, χθες, δεδομένων και των κουπονιών που τρέχουν, πλέον, ικανοποιητικά, στην συνδρομητική τηλεόραση, με ώθηση από την σύμπραξη με την Nova για το αθλητικό περιεχόμενο αλλά και τον νόμο για την πειρατεία, μετά από ένα θετικό πρώτο τρίμηνο, είναι ο πιο κοντά η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Οι άλλοι ανταγωνιστές
Όσο για την νέα προσπάθεια MNVO της Volton, ονόματι Orizon, ο κ. Νεμπής σημείωσε ότι πρόκειται για μια περιορισμένη από άποψη προσφερόμενων υπηρεσιών προσπάθεια της ενεργειακής εταιρείας και προσέθεσε ότι δεν έχει σημειωθεί στο παρελθόν, κάποιο αντίστοιχο επιτυχημένο εγχείρημα εικονικού παρόχου στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτησή του, κληθείς να σχολιάσει τον ανταγωνισμό από την Inalan.