Με σταθερές κινήσεις, σε όλα τα πεδία, συμμαχίες με "παίκτες" όπως η ΔΕΗ αλλά και τώρα η Volton, η ΔΕΠΑ ενισχύει τη θέση της στην αγορά ενέργειας. Ξεκινώντας πριν δεκαετίες από το να είναι εισαγωγέας, μόνο, φυσικού αερίου, σήμερα δηλώνει παρουσία, από τις κομβικές υποδομές αερίου, την παραγωγή πράσινης ενέργειας, το χτίσιμο ευέλικτων μονάδων αερίου, τη λιανική αγορά αερίου και ρεύματος, μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, μέχρι και τις επενδύσεις σε έργα του εξωτερικού.
Χθες, πάντως, με μια κίνηση “σταθμό” ο έτερος βασικός και πλήρως κρατικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας, τόνισε, με νόημα, ότι η απόφαση για ισχυρή θέση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υλοποιείται βήμα - βήμα.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά και ενώπιον της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, προβλέπεται συμμετοχή της –σε ποσοστό 35%– σε νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη Λάρισα, συνολικού ύψους επένδυσης 600 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει στο σχήμα «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» με ποσοστό 35%, η ισραηλινών συμφερόντων Clavenia ltd με 38,5%, το ελληνικό ενεργειακό fund EUSIF Larissa με 16,5% και η Volton με 10%.
Η μονάδα θα είναι καθαρής ισχύος 792 MW,στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατασκευή, μετά την Οριστική Επενδυτική Απόφαση (FinalInvestment Decision - FID) των μετόχων.
Όπως αναφέρεται, η νέα μονάδα αναμένεται να αποτελέσει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στην Ελλάδα, με καθαρή θερμική απόδοση 62,6%, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της Mitsubishi Heavy Industries, και συγκεκριμένα τον τύπο M701JAC.
Μάλιστα, τον ρόλο του διαχειριστή ενέργειας (energy manager), καθώς και την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας, θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής της στο όλο εγχείρημα.
Το πλάνο
Ουσιαστικά, η απόφαση της ΔΕΠΑ για συμμετοχή στο όλο σχήμα έχει να κάνει με την εδώ και αρκετά χρόνια ειλημμένη απόφαση για πλήρη μετασχηματισμό της εταιρείας σε “ολιστικό” παίκτη της αγοράς. Ήδη, η διοίκησης της ΔΕΠΑ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Ξιφαρά έχει βάλει στόχο το 2028 η εταιρεία να διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ της τάξεως του 1,6 GW. Εκτιμάται ότι η παραγωγή που θα έχει στη διάθεση της από θερμικές μονάδες θα φθάσει τα 800-1000 MW.
Το σήμα για νέα έργα και ο ρόλος της Volton
Αξιοσημείωτο πάντως ήταν το στίγμα που έδωσαν με τις δηλώσεις τους οι εμπλεκόμενοι, Έτσι, ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στο έργο της ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ αποτελεί στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα.»
Από την πλευρά του ο Nissan Caspi, Διαχειριστής Εταίρος, Clavenia Ltd ανέφερε ότι «Το έργο της Λάρισας αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με ενσωμάτωση καινοτόμων ισραηλινών τεχνολογιών, όπως αποθήκευση υδρογόνου, παραγωγή πράσινης μεθανόλης και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συμμετοχή ισχυρών ελληνικών και διεθνών εταίρων ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προοπτική της επένδυσης.»
Ο, δε, Διονύσης Αλισσανδράτος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος EUSIF Larissa Α.Ε. σημείωσε ότι « Η σύνθεση των μετόχων, με πολυμορφία και υψηλή προστιθέμενη αξία, δημιουργεί τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα. Το έργο της Λάρισας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές παραγωγικές υποδομές της χώρας.»
Ενώ ο Νικόλαος Μπάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος VoltonΑ.Ε. τόνισε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. «Η συμμετοχή μας στο έργο της Λάρισας εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων με μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία. Η νέα μονάδα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά CCGTμονάδων στην Ελλάδα» σημείωσε ο επικεφαλής της Volton που ανήκει στο σχήμα των βασικών μετόχων της Aktor (Μπάικος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) που παράλληλα αναπτύσσεται μέσω της πλατφόρμας Orizon και στις τηλεπικοινωνίες.
Η πολιτεία
Ενδεικτική, πάντως, και η δήλωση που έκανε, με αφορμή τη συμφωνία, ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος μην κρύβοντας την ικανοποίηση για την ανάδειξη και νέων καθετοποιημένων παικτών με αναφορά στην ευρύτερη γειτονιά. «Ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό φορέα με καίριο ρόλο στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ανέφερε.
Η πορεία
Οι ΑΠΕ
Παράλληλα η ΔΕΠΑ επενδύει στις ΑΠΕ, έχοντας, σήμερα, εγκατεστημένη ισχύ 55 MW. Πριν λίγες ημέρες υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 500 MW, καθώς και ενός ακόμη στα Φάρσαλα ισχύος 100 MW. Τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περί τα τέλη του 2026. Συνολικά ο στόχος της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ είναι το 1GW.
Εξάλλου σε συνεργασία με τη Φάρμα Χήτας, υλοποιεί πιλοτικό έργο αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, ενώ μέσω του έργου GREENH2ORN, αναπτύσσει τον πρώτο σταθμό παραγωγής και ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη.
Το μέτωπο της λιανικής
Μέσω, επίσης, της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κρατά μια ανοδική πορεία στη λιανική αγορά ρεύματος, ενώ έχει ισχυρά μερίδια στην αντίστοιχη του φυσικού αερίου μέσω. Όπως έχει αναφερθεί στόχος είναι να “κλειδώσει” το 10% της λιανικής αγοράς ρεύματος, κάτι που με την καθετοποίηση και την ισχυροποίηση στην αγορά παραγωγής γίνεται ολοένα και πιο ορατός.