Μενού Ροή
VRET
Μ. Βρετανία: "Ρόλος" κλειδί στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν

Σημαντική είναι η συμβολή της βρετανικής αγοράς στη διεύρυνση της σεζον, στόχο στρατηγικό του ελληνικού τουρισμού. Με βάση όσα τόνισε η  κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλε στην παράταση της περιόδου στην Αθήνα, προσθέτοντας 138.000 αφίξεις (τουριστικές) το 2023 σε σχέση με το 2016, καταγράφοντας αύξηση 77%, μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Με την περίοδο εκτός αιχμής να δέχεται πλέον σχεδόν το ήμισυ (47%) του επιβατικού όγκου φτάνοντας από τις 180 χιλιάδες τουριστικές αφίξεις το 2016 σε 318 χιλιάδες τουριστικές αφίξεις το 2023.

Μάλιστα, το α’ τετράμηνο του 2024 η βρετανική αγορά σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες) κατατάσσεται τρίτη, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023. Αντίστοιχα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από πλευράς ξένων επισκεπτών, με αύξηση 24% σε σχέση με το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με την πρόθεση διακοπών τους επόμενους 12 μήνες, οι Βρετανοί καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από άλλους ευρωπαίους στην πρόθεση για διακοπές στο εξωτερικό φθάνοντας στο 77,1%, όταν οι Γερμανοί βρίσκονται στο 75,1%, και οι Γάλλοι στο 62,6%. Επίσης διακοπές στο εξωτερικό έχει αρχίσει να προγραμματίζει το 72,7% των Βρετανών, το 71,3% των Γερμανών, το 68,8% των Ισπανών και το 59% των Γάλλων.

«Η βρετανική αγορά είναι μια πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά για την Αθήνα. Κάποια χρόνια πήγαινε χέρι-χέρι με τη γερμανική αγορά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί φέτος η κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά. Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλύτερα. Πάντα είναι top αγορά για το αεροδρόμιο. Είναι σταθερά στις 3 κορυφαίες αγορές πάντα, είναι πολύ δυνατή αγορά», επεσήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου. «Πέρυσι σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση πρώτη ήταν η Γερμανία, χωρίς όμως να έχει φτάσει τα προ πανδημίας νούμερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν δεύτερο, αλλά καταγράφοντας άνοδο 9% σε σχέση με το 2019» ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Επίσης, η  αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 2η από πλευράς διεθνούς απευθείας κίνησης το 2023 με +15% αύξηση σε σχέση με το 2019 καi 2η από πλευράς ξένων επισκεπτών με αύξηση +19% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Λονδίνο καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 83% στο σύνολο της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, με το 47% των ξένων επιβατών (τουριστών) να επισκέπτονται την Αθήνα κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου, την περίοδο χαμηλής ζήτησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην παράταση της σεζόν στην Αθήνα.

PAPADOPOULOU

Η Βρετανική αγορά

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από τη Μ. Βρετανία παίζει British Airways σύμφωνα με όσα αναφέρθηλκκαν  στο πλαίσιο εκδήλωσης στο εμβληματικό Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, για  την British Airways.
Όπως, αναφέρθηκε, από το 2002 μέχρι σήμερα πάνω  η British Airways έχει μεταφέρει πάνω από 7,8 εκατ. ταξιδιώτες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, συμβάλλοντας  σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. 
Μόνο το α’ τετράμηνο του έτους, o μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 6,6% ως προς τον αριθμό των επιβατών που μετέφερε στην ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σημειώνεται ότι το 2023 η British Airways μετέφερε περίπου 400 χιλιάδες ταξιδιώτες στην Αθήνα.

«Η British Airways καταγράφει θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η συμβολή της στην ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας κατά τη διάρκεια των ετών είναι μεγάλη», τόνισε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ.

«Σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 και του α’ τριμήνου του 2024, υλοποιούμε τη μεγαλύτερη διαχρονικά οικονομική επένδυση ύψους 7 δισ. λιρών Αγγλίας που αφορά σε 600 διαφορετικές πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα επενδύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών. Το γεγονός αυτό μας δίνει την πεποίθηση πως θα συνεχίσουμε να συνδέουμε την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και, πέραν του Λονδίνου, με περισσότερους από 180 προορισμούς, προσφέροντας κορυφαία premium προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η Club Europe και η Club World», επεσήμανε ο περιφερειακός εμπορικός διευθυντής της British Airways, Emil Delibashev.

Μεταξύ άλλων, ο βρετανικός αερομεταφορέας αναμένεται να ενισχύσει τον στόλο του με 8 νέα αεροσκάφη Airbus A320neo και A321neo, με τις παραλαβές των αεροπλάνων να ξεκινούν από τον Μάιο. Σημειώνεται ότι η British Airways εκτελεί καθημερινά 4-5 πτήσεις από την Αθήνα προς το Χίθροου και συνολικά ενώνει το Ηνωμένο Βασίλειο (Χίθροου και Γκάτγουικ) με 15 προορισμούς ανά την Ελλάδα.

VRETANIKI AGORA
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας