Μενού Ροή
EFORIA
Φορολογικές δηλώσεις: "Κλειδί" οι πράσινες επενδύσεις για ανακαίνιση για τη μείωση του φόρου

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2025. Έτσι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια φορολογούμενοι έως τις 15 Ιουλίου 2026 θα πρέπει να καταγράψουν τα εισοδήματά τους ή να ελέγξουν το ορθό των καταγραφών στην περίπτωση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά νου ότι η ορθή συμπλήρωση των νέων κωδικών του εντύπου Ε1 που αφορούν εισοδήματα, δαπάνες, τεκμήρια, ανείσπρακτα ενοίκια, προστατευόμενα τέκνα, φοιτητές, φιλοξενούμενους, ασφαλιστικές εισφορές και δωρεές, διασφαλίζει απαλλαγές και μειώσεις φόρων. Επίσης ότι η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Οι πληρωμές των δόσεων

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στο τέλος Ιουλίου 2026. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση από 2% έως 4%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Ειδικότερα, για δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου η έκπτωση ανέρχεται σε 4%, για δηλώσεις έως τις 15 Ιουνίου σε 3% και για δηλώσεις έως τις 15 Ιουλίου σε 2%.

Ειδικότερα, σημεία “κλειδιά” για μειωμένο φόρο, είναι η ορθή καταγραφή δαπανών για ανακαίνιση κτλ, αλλά και οι σχετικές αναγραφές των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Αναλυτικά:

Σε γενικές γραμμές, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές δαπάνες, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι κωδικοί 049-050 με τα ποσά των αγορών για αγαθά και τη πληρωμή υπηρεσιών είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ με βάση στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Ωστόσο, δεν είναι κλειδωμένοι. Άρα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν δαπάνες σε περίπτωση που  η αξία τους δεν καλύπτει το όριο του 30% του φορολογητέου εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα αναγκαία παραστατικά που να αποδεικνύουν τις έξτρα δαπάνες. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες για γιατρούς μετρούν διπλά για τη κάλυψη του ορίου και τα σχετικά ποσά  αναγράφονται διακριτά σε ειδικό πίνακα. Αν δεν καλύπτεται το όριο του 30% θα χρεωθούν με πέναλτι 22% επί του ελλείμματος των αποδείξεων. 

Επίσης, οι e-αποδείξεις από 20 επαγγέλματα,  μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις από  ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.α "κουρεύουν" το φορολογητέο εισόδημα,  αναλογικά, με ποσό ίσο με το 30% των δαπανών. Όμως το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα με ανώτατο ύψος τα 5.000 ευρώ ετησίως. Οι συγκεκριμένες δαπάνες αναγράφονται διακριτά σε σχετικό πίνακα και αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο καθώς το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης

Για δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους κωδικούς 627-628 αναγράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών για αγαθά  υπηρεσίες που προορίζονται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Οι δαπάνες μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ και εφόσον έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών

"Πράσινα" ΙΧ

Σε σχέση με τα τεκμήρια διαβίωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι μειωμένα κατά 30% για κατοικίες, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής με αποτέλεσμα να περιορίζεται ή να εξουδετερώνεται ο φόρος για 480.000 φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 30% για κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές ζώνης έως 2.799 ευρώ ανά τ.μ. και κατά 35% για κατοικίες σε περιοχές με τιμές ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ ανά τ.μ. 

Για τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μειωμένα έως και 73,7%, ενώ για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τις εκπομπές CO₂ και όχι τον κυβισμό. Για τα σκάφη αναψυχής, οι τεκμαρτές δαπάνες, ιδιαίτερα τα νεότερα, μειώνονται κατά 30%. Επιπλέον, εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που σπουδάζουν, υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή είναι άνεργα και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους εισόδημα μέσα στο 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας