Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) αφήνουν οι ΗΠΑ , σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν κάνει πίσω στις προβλέψεις του για τη ζήτηση ενέργειας και δεν σταματήσει να προωθεί την πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας των ΗΠΑ. «Θα κάνουμε ένα από τα δύο: είτε θα μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του IEA είτε θα αποχωρήσουμε», δήλωσε ο Κρις Ράιτ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η ισχυρή μου προτίμηση είναι να το μεταρρυθμίσουμε», πρόσθεσε ο Ράιτ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκφράζει ανησυχίες που ακούγονται και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες ο οργανισμός έχει γίνει υποστηρικτής της ενεργειακής μετάβασης και δεν είναι αντικειμενικός στις προβλέψεις για τις τάσεις της ζήτησης ενέργειας. Από την αρχική του αποστολή να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το εμπάργκο της δεκαετίας του 1970, ο οργανισμός έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια και πλέον στηρίζει τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, προωθώντας μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και άλλες χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενεργειακές λύσεις.
Η πρόβλεψη του IEA ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία είναι «απόλυτα παράλογη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχει συνομιλήσει με τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA, Φατίχ Μπιρόλ. Νωρίτερα φέτος υπήρξαν αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στον IEA να εγκαταλείψει την εστίαση στην ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τον περασμένο μήνα, ο IEA επέμεινε στη θέση του ότι η κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται ακόμη στον ορίζοντα.
Η ετήσια παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2025 και το 2026 «σε μόλις μια σταγόνα τα επόμενα χρόνια, με μια μικρή μείωση να αναμένεται το 2030, με βάση τις σημερινές πολιτικές ρυθμίσεις και τις τάσεις της αγοράς», ανέφερε ο IEA στην ετήσια έκθεση Oil 2025 για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Αντίθετα, ο ΟΠΕΚ προβλέπει άνοδο της ζήτησης πετρελαίου έως το 2050, με κατανάλωση που αναμένεται να φτάσει τα 123 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τότε, από περίπου 105 εκατομμύρια bpd φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ επανέλαβε τη θέση του ότι δεν διαφαίνεται καμία κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα. Έχουν μάλιστα επικρίνει έντονα τον IEA τα τελευταία χρόνια για τις «επικίνδυνες» προβλέψεις περί επικείμενης κορύφωσης της ζήτησης πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα βλάψουν τους καταναλωτές και «θα οδηγήσουν μόνο σε ενεργειακή αστάθεια σε πρωτοφανή πιθανώς κλίμακα».