Μενού Ροή
Γ. Στασινός στο energymag.gr για την οριοθέτηση οικισμών : Η λύση στο πρόβλημα της δόμησης - Αναγκαία νομοθετική παρέμβαση

Οι αλλαγές που έφερε το νέο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 στην αρτιότητα και οικοδομησιμότητα οικοπέδων κάτω από 2 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων προκαλεί την αναστάτωση μικροϊδιοκτητών την τελευταία εβδομάδα. Όπως εξηγεί στο energymag.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δεν επέρχεται καμία αλλαγή άμεσα στους συγκεκριμένους οικισμούς, καθώς για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, κάτι που μπορεί να πάρει ακόμα και 3 χρόνια. Μάλιστα, σημειώνει πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για τους ιδιοκτήτες σε περίπου 10.000 οικισμούς της χώρας μέσα από νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Τι ισχύει με τα οικόπεδα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και την αναστολή δόμησης; Ποια οικόπεδα αφορά και από πότε θα ισχύσει;

Τίποτα δεν ισχύει σήμερα. Αυτό το πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τη στιγμή που θα γίνουν τα προεδρικά διατάγματα, οι μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Δηλαδή, μετά από 2 3 χρόνια θα παρουσιαστεί σε κάποιους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αυτό το πρόβλημα που σήμερα συζητάμε. Από κει και πέρα ποιο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει; Ας πούμε ότι ο οικισμός χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Η ζώνη Α είναι το κέντρο του οικισμού, η ζώνη Β έξω από το κέντρο του οικισμού περιοχή και η ζώνη Γ βρίσκεται εντελώς στην άκρη του οικισμού στα όρια του οικισμού περιοχή. Αυτό που συζητάμε σήμερα ως πρόβλημα θα αφορά την τελευταία ζώνη, δηλαδή, τη ζώνη Γ, αυτή που είναι στα όρια του οικισμού. Τι έκταση αφορά αυτό; Περίπου το 30% της έκτασης του οικισμού. Υπάρχει λύση; Υπάρχει. Η λύση είναι να νομοθετήσει η κυβέρνηση ότι όταν υπάρχει αρτιότητα, δηλαδή οικόπεδο σημερινό 1.000 τμ για παράδειγμα, θα μπορεί να χτίζει συγκεκριμένα τετραγωνικά ακόμα και αν βρίσκεται εκτός σχεδίου. Άρα υπάρχει πρόβλημα σήμερα; Όχι. Μπορούν να εκδοθούν σήμερα άδειες; Βεβαίως. Μέχρι πότε; Μέχρι όταν γίνουν Προεδρικά Διατάγματα οι μελέτες που εκπονούνται σήμερα. Υπάρχει λύση για να μην υπάρχει πρόβλημα και στο μέλλον; Βεβαίως υπάρχει. Αν νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση ότι σε αυτή τη ζώνη Γ θα μπορεί και στο μέλλον να χτίζεις σε κάποια συγκεκριμένη αρτιότητα, όπως για παράδειγμα 1.000 τετραγωνικά και θα χτίζεις συγκεκριμένα μέτρα.

 

Αν κάποιος ξεκινήσει να χτίζει σε ενάμιση χρόνο και σε δύο χρόνια βγει το προεδρικό διάταγμα και είναι υπό ανέγερση μια οικοδομή, σταματάει;

Όχι, όχι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Γιατί υπάρχει διοικητική πράξη η οποία έχει εκδοθεί νόμιμα και προφανώς θα μπορεί να ολοκληρωθεί.Τουλάχιστον με αυτά που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Γιατί σε αυτή τη χώρα όλα αλλάζουν και όλο εκπλήξεις έχουμε.

Το ζήτημα που έχει προκύψει πόσες περιοχές αφορά και πόσους;

Αφορά σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Σκεφτείτε ότι όλα τα χωριά είναι τέτοιοι οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων, άρα υπολογίστε το σύνολο των χωριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και έχουν κάτω από 2000 κατοίκους.

Την ίδια ώρα, τα μπρος πίσω στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό πόσο επηρεάζουν την αγορά;

Κοιτάξτε, αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την αγορά. Φανταστείτε ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα δεν εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες. Άρα υπάρχει ένα φαινόμενο το οποίο στην πράξη θα το αντιληφθούμε τους επόμενους μήνες ότι δεν εκδίδονται μέχρι τώρα άδειες. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για να συνεχίσει η αγορά να δουλεύει, εφαρμόζοντας βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας την τελευταία για τον οικοδομικό κανονισμό. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες και κάποια στιγμή να εκδώσει έναν οικοδομικό κανονισμό πολύ πιο απλό, που θα μπορεί να εφαρμόζεται από το σύνολο των πολιτών και να νιώθουν ασφαλείς. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν γίνει προληπτικός έλεγχος από το Συμβούλιο Επικρατείας, δηλαδή εκδοθεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός με Προεδρικό Διάταγμα. Νομίζω πρέπει να είναι από τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει μέσα στο έτος να πάρει η κυβέρνηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας