Μενού Ροή
Τι είναι το Project EPHYRA της Motor Oil-Πώς θα γίνει η παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα

Τα αποκαλυπτήρια ενός εκ των ωριμότερων project πράσινου υδρογόνου που υλοποιεί θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες η Motor Oil, στέλνοντας σήμα στην αγορά για την  αποφασιστικότητά της να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση αυτής της νέας τεχνολογίας στην Ελλάδα, στην οποία επιφυλάσσεται σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο λόγος για το project EPHYRA,  συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το HORIZON EUROPE (το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την επιδότηση καινοτόμων έργων) και εντάσσεται στην «ομπρέλα» των έργων του Clean Hydrogen Partnership που προωθούν τη χρήση του καθαρού υδρογόνου. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καλύπτει το 72% του προϋπολογισμού και ανέρχεται σε 17,7 εκατ. ευρώ.  Το project θα επιδείξει την ενσωμάτωση της -πρώτης στο είδος της- μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας βελτιωμένη τεχνολογία ηλεκτρόλυσης, σε κλίμακα 30 MW. Η μεγάλης κλίμακας ηλεκτρόλυση θα ενσωματωθεί σε βιομηχανικές δραστηριότητες στο Διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο.  Θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 2 έτη με όρους αγοράς και θα παρέχει πράσινο υδρογόνο αφενός στις βιομηχανικές διαδικασίες του διυλιστηρίου και αφετέρου σε εξωτερικού χρήστες. Το εναρκτήριο λάκτισμα για το έργο δόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και ο ορίζοντα ολοκλήρωσης είναι η 31η Μαΐου 2028.

Η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου θα αναπτυχθεί με προσέγγιση κυκλικής οικονομίας, καθώς οι ηλεκτρολύτες θα συνδυαστούν με παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας, μια καινοτόμα τεχνολογία συλλογής της θέρμανσης που θα παράγεται κατά τη διαδικασία, την βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού και την αξιοποίηση του παραγόμενου οξυγόνου στη λειτουργία του διυλιστηρίου της Motor Oil. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του Project, το EPHYRA θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της ηλεκτρόλυσης,  επιδεικνύοντας την αξιοπιστία του για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και προωθώντας έτσι την οικονομία πράσινου υδρογόνου της ΕΕ, την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας και την ανάπτυξη καυσίμων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

H Motor Oil είναι συντονιστής του έργου και επικεφαλής πολυεθνικής κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),  η ελληνική εταιρεία τεχνικών συμβούλων ENVIROMETRICS,το DEUTSCHES ZENTRUM FUR LUFT - UND RAUMFAHRT (Γερμανία), η ENERTIME από τη Γαλλία,  το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Αραγονίας (Ισπανία), η SOLUFORCE από την Ολλανδία και το επίσης ολλανδικό  STICHTING NEW ENERGY COALITION, η ιταλική συμβουλευτική εταιρεία RINA. Με το καθεστώς του συνεργάτη (partner) εμφανίζεται η Siemens Process Systems Engineering Limited, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος του EPHYRA είναι να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές συνέργειες στην αγορά υδρογόνου που αναπτύσσεται διεθνώς και να δημιουργήσει μια μοναδική πρόταση με υψηλή προστιθέμενη αξία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου σε «συμβίωση» με βιομηχανικές διαδικασίες.

Κοιλάδες υδρογόνου

Eξάλλου, στις ράγες έχει μπει και ένα ακόμα project υδρογόνου της Motor Oil, το «Trieres» (προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. αφορούν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) που στοχεύει στη δημιουργία μίας «κοιλάδας υδρογόνου» μικρής κλίμακας, με επίκεντρο το διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο. Και εδώ ο όμιλος έχει τον ρόλο του συντονιστή,  ενώ λαμβάνουν μέρος ακόμη 26 εταιρείες και φορείς από 6 διαφορετικές χώρες. Η «Τριήρης» έχει διάρκεια 4 ετών , ενώ εκτός από τη Motor Oil, άλλοι εταίροι στην κοινοπραξία είναι μεταξύ άλλων η Fulgor, η Solaris, η Avin, η ΔΕΗ, ο ΟΣΥ, η «Ολυμπία Οδός», ο ΟΛΠ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο «Δημόκριτος» κ.α.

Οι «κοιλάδες υδρογόνου» είναι τοπικά οικοσυστήματα για την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και τελικές χρήσεις όπως είναι η βιομηχανία και οι μεταφορές. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη και εφαρμογών καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν το υδρογόνο. Με σκοπό την έναρξη ανάπτυξης μίας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου, η Κομισιόν χρηματοδοτεί ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη, με το «Trieres» και μία ακόμη δράση για «Κοιλάδα Υδρογόνου» στην Κρήτη να αποτελούν τα πρώτα εγχειρήματα στην Ελλάδα που έχουν «κλειδώσει» ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας