Μενού Ροή
Goldman Sachs: Ποιο το «ταβάνι» και ποιο το ελάχιστο για την τιμή του πετρελαίου φέτος - Οι τρεις λόγοι

Μετά το ράλι πάνω από τα 91 δολ./βαρέλι στις αρχές Απριλίου, οι τιμές του Brent έχουν μειωθεί στα 80 δολ./βαρέλι. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η πτώση αντανακλά κυρίως τη μείωση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου και των τοποθετήσεων των κερδοσκοπικών funds, τις ανανεωμένες ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου και τις ανοδικές τις εκπλήξεις στα αποθέματα πετρελαίου.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τον στόχο των 75-90 δολ. τα βαρέλι για το αργό πετρέλαιο Brent για το υπόλοιπο του έτους για τρεις λόγους, τους εξής:

Πρώτον, η φυσική ζήτηση για πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Κίνας και των ΗΠΑ, τείνει να αυξάνεται όταν οι τιμές πέφτουν.

Η Κίνα τείνει να ανανεώνει τα αποθέματα ευκαιριακά όταν οι τιμές του πετρελαίου Brent πέφτουν κάτω από περίπου 85 δολ./βαρέλι., όπως επισημαίνει η Goldman. Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα είναι ασυνήθιστα ελαστική γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς η πρόσφατη πτώση της τιμής του ντίζελ κάτω από τις τιμές του φυσικού αερίου της Ασίας είναι πιθανό να μετατοπίσει κάποια ζήτηση μακριά από το φυσικό αέριο και προς το ντίζελ.

Επίσης, η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ της Παρασκευής σχετικά με την παράδοση συνολικά 6 εκατ. βαρελιών στην ξινού (sour) αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο (επιπλέον των 9 εκατομμυρίων βαρελιών που εξασφαλίστηκαν για παράδοση τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο) επιβεβαιώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου τείνουν να ενισχύουν τις αγοραστικές κινήσεις των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman, μία πτώση κατά 10 δολ. /βαρέλι του πετρελαίου WTI τείνει να αυξάνει το μηνιαίο ποσοστό αναπλήρωσης του ξινού αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο.

Δεύτερον, η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά εάν ομαλοποιηθούν οι τρέχουσες εξαιρετικά χαμηλές θέσεις των funds. Αυτό, σε διάστημα 6 μηνών, θα αύξανε την ζήτηση για πετρέλαιο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Τρίτον, η Goldman πιστεύει ότι οι αποφάσεις στο μέτωπο της προσφοράς των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενες από τα δεδομένα.

Όσον αφορά την προσφορά του ΟΠΕΚ+, οι 8 χώρες του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές την απαγωγή έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, τόνισαν επίσης ότι η σταδιακή κατάργησή τους από τον Οκτώβριο του 2024 «μπορεί να διακοπεί ή να αντιστραφεί υπό τις συνθήκες της αγοράς».

Οι ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ για περικοπές παραγωγής όταν το Brent πλησίασε το χαμηλότερο άκρο του εύρους των 75-90 δολαρίων (τον Απρίλιο του 2023, τον Ιούνιο του 2023 και τον Νοέμβριο του 2023) και η εκτίμηση των οικονομολόγων της Goldman ότι ένα εύρος τιμών Brent των 75-90 δολαρίων θα αφήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας σε ένα βιώσιμο εύρος 2-6% του ΑΕΠ, υποστηρίζει επίσης την έννοια του κατώτατου ορίου του Brent των περίπου 75 δολ./βαρέλι.  

Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι το 2025 η προσφορά αργού στη Σαουδική Αραβία θα κινηθεί στα 9,4 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, η οποία θα σταθεροποιούσε ουσιαστικά τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα ως μερίδιο της ζήτησης. Προβλέπει σταδιακές μηνιαίες αυξήσεις της προσφοράς από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025 από τις 8+ χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για τα  2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα επιπλέον εθελοντικές περικοπές.

Επιπλέον, όπως τονίζει, η συμφωνία του ΟΠΕΚ για νέα επίπεδα παραγωγής έως το 2026 σηματοδοτεί ισχυρότερη συνοχή, μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα πολύ χαμηλότερων τιμών.

Κορυφή τα 90 δολάρια

Η Goldman Sachs συνεχίζει να εκτιμά πως η ανώτατη τιμή για το Brent στο βασικό της σενάριο είναι τα 90 δολάρια βαρέλι ελλείψει κάποιου γεωπολιτικού σοκ. Τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα πετρελαίου και τα αποθέματα του ΟΟΣΑ εξέπληξαν πρόσφατα τις προσδοκίες της, ενώ οι 8 παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ έχουν ανακοινώσει ένα σχέδιο που εξαρτάται από τα δεδομένα για να χαλαρώσουν σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής από το τέταρτο τρίμηνο, εάν η αγορά «σφίξει» σημαντικά. Αυτό, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, κρατά το «ταβάνι» για το πετρέλαιο στο 90 δολάρια.

Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για το μέσο όρο του Brent για το 2025 στα 82 δολ./βαρέλι, αν και υπάρχουν πιθανότητες για χαμηλότερα επίπεδα.

Ισχυρό καλοκαίρι

Η Goldman αναμένει ότι η υγιής ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ και των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και η ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση πετρελαίου για μεταφορές και ψύξη θα ωθήσουν την αγορά σε ένα σημαντικό έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο της τάξης των 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ως εκ τούτου, το Brent θα σκαρφαλώσει στα 86 δολ./βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η ταξιδιωτική σεζόν έχει ξεκινήσει καλά και τα προγράμματα πτήσεων δείχνουν σταθερή ισχυρή ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών τον Ιούλιο Εκτός από τη ζήτηση για μεταφορές, η ζήτηση για ψύξη θα αυξηθεί επίσης εποχιακά το τρίτο τρίμηνο σε περιοχές όπου το πετρέλαιο παραμένει σημαντική πηγή ζήτησης ενέργειας, όπως η Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η πρόσφατη πτώση των τιμών του ντίζελ στην Ασία κάτω από τις τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο, ενθαρρύνοντας την εντατικότερη χρήση φορτηγών που καταναλώνουν πετρέλαιο ντίζελ σε βάρος των φορτηγών με κινητήρα αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας