Μενού Ροή
Goldman Sachs: Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα πέντε χρόνια

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε μία διαδικασία σημαντικής μεταμόρφωσης καθώς προετοιμάζεται για τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου μακροπρόθεσμα και την αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για φυσικό αέριο, επισημαίνει η Goldman Sachs. H αύξηση των επενδύσεων σε πετρέλαιο δείχνει σημάδια κορύφωσης σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ενώ οι επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 50% έως το 2029, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Michele Della Vigna, επικεφαλής ανάλυσης φυσικών πόρων στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) της Goldman Sachs «βλέπουμε μια πλήρη αναπροσαρμογή του κεφαλαίου, και αυτό παρά το καλό περιβάλλον τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τις πολύ υγιείς αποδόσεις. Οι δαπάνες του κλάδου αυξήθηκαν κατά περίπου 11% ετησίως από το 2020 έως το 2023. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί. Αναμένουμε ότι θα μειωθεί σε περίπου 4% ετησίως έως το 2026»

Η αύξηση των επενδύσεων σε πετρέλαιο κορυφώνεται και ο κλάδος πετρελαίου και αερίου στρέφεται προς έργα μικρής διάρκειας, όπως σημειώνει, όπως αυτά του σχιστόλιθου των ΗΠΑ και κάποια έργα βαθέων υδάτων, και αυτό έχει επιπτώσεις για τις μακροπρόθεσμες προμήθειες πετρελαίου.

Ο κλάδος είχε 73 μεγάλα έργα υπό κατασκευή παγκοσμίως πέρυσι, 30% περισσότερα από ό,τι το 2020, αλλά 32% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2014. Συνεπώς βελτιώνει την εκτέλεση έργων και εστιάζει σε υψηλότερες αποδόσεις. Περίπου το 80% των μη αξιοποιήσιμων πόρων είναι πλέον σε θέση να είναι κερδοφόροι με τιμές Brent κάτω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, από το μόλις 25% το 2014. Ταυτόχρονα όμως, η καμπύλη κόστους έχει αυξηθεί σταθερά από το 2017, λόγω των καθυστερήσεων των έργων, του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου και των υψηλότερων φόρων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το κίνητρο της τιμής του πετρελαίου για νέα έργα - ή σε τι πετρέλαιο πρέπει να πουλάει μια εταιρεία για να δει εάν ένα έργο αξίζει τον κόπο - έχει αυξηθεί από 64 δολάρια το βαρέλι σε 80 δολάρια το βαρέλι.

Το LNG θα χαράξει το τέλος των ενεργειακών κρίσεων

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, χωρίς καμία αμφιβολία, κυριαρχεί στην μελλοντική προσφορά και η Goldman εκτιμά πως η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε LNG θα θέσει τέλος στις ενεργειακές κρίσεις που ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αέριο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία. Η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει αύξηση 80% της παγκόσμιας προσφοράς LNG έως το 2030, η οποία θα ωθηθεί από νέα έργα στη Βόρεια Αμερική και το Κατάρ.

Στις ΗΠΑ, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση έχει οδηγήσει σε αναβίωση της προσφοράς. Και τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια θα επιταχυνθεί, ενώ συνολικά η Goldman προβλέπει αύξηση των επενδύσεων σε φυσικό αέριο κατά 54% έως το 2029 και αυτό χάρη στο σχιστολιθικό αέριο. Αυτό δίνει όχι μόνο ένα σαφές πλεονέκτημα κόστους στις ΗΠΑ, αλλά το κόστος αυτό θα συνεχίσει να μειώνεται. «Έχει γίνει μια εξαιρετική κινητήρια δύναμη για την εξαγωγή LNG και καθιστά τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο και μακράν τη μεγαλύτερη πηγή LNG στην Ευρώπη», όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Πού θα πάει η τιμή του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα;

Σε ότι αφορά την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, η Goldman εκτιμά ότι θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα πριν αυξηθούν και πάλι το χειμώνα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, μετά από παραμονή κάτω  από  τα 2 δολ./mmBtu για σχεδόν τρεις μήνες ώστε να δοθούν κίνητρα για περικοπές παραγωγής για να αποφευχθεί η συμφόρηση αποθήκευσης, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 30% τον Μάιο σε πάνω από 2,80 δολ./mmBtu, προτού υποχωρήσουν ξανά στο εύρος των 2,50-2,60 δολ..  Η Goldman πιστεύει ότι αυτή η κίνηση δικαιολογήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια φυσική «σύσφιξη» στην αγορά, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού απότομων μειώσεων παραγωγής (λόγω τόσο περικοπών παραγωγών όσο και γεγονότων συντήρησης) και ομαλοποίησης της ζήτησης αερίου για εξαγωγές μετά από σημαντική διακοπή εξαγωγής σε εγκατάσταση LNG τον Απρίλιο.

Ωστόσο, συνεχίζει να βλέπει περιορισμένη άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ από τα τρέχοντα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Αναμένει ωστόσο ότι οι τιμές του Henry Hub θα αυξηθούν πιο σημαντικά μόλις μπούμε στον χειμώνα, με την στήριξη της αυξανόμενης ζήτησης από νέα έργα LNG, και διατηρεί την πρόβλεψή της για την τιμή του φυσικού αερίου NYMEX στα 3,80 δολ./mmBtu το 2025.

Στην Ευρώπη, βλέπει άνετα αποθέματα φυσικού αερίου όλο το καλοκαίρι, με τη χαμηλή ευρωπαϊκή ζήτηση να διατηρεί την αποθήκευση σε υψηλά επίπεδα, ενώ η μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG, βοηθούμενη από την ισχυρή ζήτηση στην Ασία, συμβάλλει στην αποφυγή συμφόρησης αποθήκευσης αυτή τη σεζόν. Αυτό θα διατηρήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κοντά στα 30 ευρώ/MWh. 

Το χειμώνα, ωστόσο, η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε ψυχρότερες από τον μέσο όρο καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι η παγκόσμια προσφορά LNG δεν θα αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά πριν το 2025 και μετά. Ως αποτέλεσμα, η Goldman συνεχίζει να βλέπει κίνδυνο νέας ανόδου στην τιμή του TTF αυτόν τον χειμώνα. Σε ένα ψυχρότερο από το μέσο χειμερινό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν γρήγορα να διπλασιαστούν ή και να κινηθούν ακόμη υψηλότερα, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας