Μενού Ροή
Επιστρέφει ο εφιάλτης των 100 δολ./βαρέλι - Στα 91 δολάρια το μπρεντ μετά την ένταση Ισραήλ-Ιράν

Διεύρυνε την άνοδό τους οι τιμές του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας ορατό το ενδεχόμενο να δούμε ξανά σύντομα να ανεβαίνει πάνω από τα 100 δολ. Το Ισραήλ αύξησε τις προετοιμασίες για πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη μετά το χτύπημα της Δευτέρας σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ανήλθε πάνω από τα 91 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) βρισκόταν γύρω στα 87 δολάρια.

«Οι τιμές του πετρελαίου φαίνονται για περαιτέρω ανοδική πορεία βραχυπρόθεσμα, καθώς ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη στενότητα της προσφοράς και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Daniel Hynes και Soni Kumari, καθώς η τράπεζα αύξησε το 3μηνο στόχος τιμής για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent και το WTI αναμένεται να σημειώσουν κέρδη άνω του 4% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια επίθεση που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια στη Ρωσία μπορεί να έχουν διαταράξει περισσότερο από το 15% της ρωσικής χωρητικότητας, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, πλήττοντας την παραγωγή καυσίμου της χώρας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, διατήρησαν αυτή την εβδομάδα αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσαν ορισμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές της παραγωγής.

«Περαιτέρω περιορισμοί για την τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Ο εφοδιασμός βαρέος πετρελαίου έχει επίσης περιοριστεί παγκοσμίως μετά τη μείωση των εξαγωγών αυτών των ποιοτήτων από το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό έρχεται εν μέσω σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

«Οι δείκτες ζήτησης υψηλής συχνότητας εκτιμούν ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 101,2 εκατομμύρια bpd, 100.000 bpd πάνω από τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις μας», ανέφεραν.

Οι επενδυτές αναμένουν μια έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αργότερα την Παρασκευή για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας