Μενού Ροή
Σε τροχιά αύξησης η τιμή του πετρελαίου

Aύξηση για δεύτερη ημέρα παρατηρήθηκε στις τιμές του πετρελαίου λόγω των προσδοκιών ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, θα αυξηθεί . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 17 σεντς, ή 0,2%, στα 83,20 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 19 σεντς, ή 0,2%, στα 78,10 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1% την Τετάρτη.


«Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ανθεκτικές μέχρι στιγμής, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να κοιτάζουν μια επανάληψη του υψηλού του έτους μέχρι σήμερα μετά το ράλι του Φεβρουαρίου», δήλωσε στο Reuters ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις παρείχαν στήριξη. «Tα κέρδη θα μπορούσαν να συγκρατηθούν κάπως, εξαιτίας και των υψηλότερων από τα αναμενόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Yeap.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν την Τετάρτη πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης ενώ τα αποθέματα καυσίμων αποστάγματος μειώθηκαν.


Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί εν μέσω διακοπών σε μεγάλα διυλιστήρια. Το διυλιστήριο 435.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) της BP  στην Ιντιάνα, το μεγαλύτερο στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή τον Μάρτιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη λειτουργία του εργοστασίου, μετά από διακοπή από την 1η Φεβρουαρίου. Το διυλιστήριο 238.000 bpd της TotalEnergies   στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, εργάζεται επίσης για την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί ελάχιστα μετά από μια διακοπή ρεύματος που σχετίζεται με την κακοκαιρία.


Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια λειτουργίας των διυλιστηρίων των ΗΠΑ θα έχουν αυξηθεί στο 81,5% την περασμένη εβδομάδα από 80,6% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τα επίσημα δεδομένα αποθεμάτων από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ που αναμένονται στις 16:00 GMT την Πέμπτη, με καθυστέρηση μίας ημέρας λόγω αργίας στις ΗΠΑ.


Το αργό υποστηρίχθηκε επίσης από ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους εμπόρους που διατηρούν άλλα νομίσματα. Ο δείκτης δολαρίου  έπεσε στις 103.905 στις 05:10 GMT. «Η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση μπορεί επίσης να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη απήχηση για το πετρέλαιο», δήλωσε ο Yeap.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας