Η ραγδαία αύξηση στις τιμές του ντίζελ, που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου με το Ιράν, ασκεί ασφυκτική πίεση στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των σχολικών περιφερειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς μαθητών και λειτουργίας σχολικών εγκαταστάσεων.
Σχολικές αρχές από την πολιτεία της Ουάσινγκτον έως το Τέξας δηλώνουν ότι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αποθεματικά έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία τα σχολικά λεωφορεία, ενώ σε απομονωμένες περιοχές της Αλάσκας η ανησυχία επικεντρώνεται ακόμη και στην επάρκεια καυσίμων για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των σχολείων.
Η αναστάτωση αποδίδεται στις επιπτώσεις του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν, ο οποίος έχει επηρεάσει τη διακίνηση περίπου του 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν μία από τις ταχύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία και πολιτική.
Σύμφωνα με το American School Bus Council, τα σχολικά λεωφορεία στις ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερα από 800 εκατομμύρια γαλόνια ντίζελ ετησίως. Ανάλυση της εταιρείας διαχείρισης στόλων Samsara εκτιμά ότι από τον Δεκέμβριο η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 67%, φτάνοντας τα 5,52 δολάρια ανά γαλόνι, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον ετήσιο κόστος περίπου 1,8 δισ. δολαρίων για τη λειτουργία των σχολικών μεταφορών.
Οι σχολικές περιφέρειες προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες συγχωνεύοντας δρομολόγια, μειώνοντας διοικητικές δαπάνες, αναβάλλοντας συντηρήσεις και αλλάζοντας τον τρόπο προμήθειας καυσίμων. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα περιθώρια αντοχής εξαντλούνται.
Στη Γιακίμα της Ουάσινγκτον, όπου η φτώχεια αγγίζει το 86%, η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 64% μέσα σε έναν χρόνο. Η σχολική περιφέρεια υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει επιπλέον 213.000 δολάρια ετησίως μόνο για καύσιμα — ποσό που αντιστοιχεί περίπου στους μισθούς δύο εκπαιδευτικών.
Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στη Μινεσότα, όπου οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών αυξήθηκαν κατά περίπου 30% από την έναρξη της κρίσης, ενώ ακόμη και στο πετρελαιοπαραγωγό Τέξας οι σχολικές αρχές κάνουν λόγο για αυξήσεις άνω του 80% στο κόστος καυσίμων.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αλάσκα. Στη σχολική περιφέρεια Yupiit, το ντίζελ χρησιμοποιείται όχι μόνο για μεταφορές αλλά και για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση των σχολείων. Οι τοπικές αρχές καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν καύσιμα σε τιμές έως και 66% υψηλότερες από πέρυσι ή αν θα ρισκάρουν αναμένοντας πιθανή αποκλιμάκωση των τιμών.
Αντίθετα, ορισμένες μεγάλες σχολικές περιφέρειες εμφανίζονται πιο προστατευμένες. Η Νέα Υόρκη μεταφέρει μέρος του κόστους στους ιδιώτες εργολάβους που αναλαμβάνουν τις μαθητικές μεταφορές, ενώ το Λος Άντζελες έχει ήδη στραφεί σε μεγάλο βαθμό σε λεωφορεία που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια.
Παρά τα μέτρα αυτά, οι σχολικές αρχές προειδοποιούν ότι εάν η άνοδος στις τιμές των καυσίμων συνεχιστεί, οι περικοπές ενδέχεται σύντομα να επηρεάσουν άμεσα τις υπηρεσίες προς τους μαθητές και τη λειτουργία των σχολείων.
Πηγή: Reuters