Ενώ η αισιοδοξία για την εμπορική πολιτική μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και οι πολλά υποσχόμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τροφοδότησαν την ανάκαμψη των τιμών του Brent στα 64 δολάρια το βαρέλι, η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν σταδιακά και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια για το υπόλοιπο του 2025 και στα 56 δολάρια το 2026. Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και η αργή αύξηση της ζήτησης θα επηρεάσουν περαιτέρω τις τιμές και την προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, και ενημερώνει έτσι τις εκτιμήσεις της για τους, κυρίως καθοδικούς, κινδύνους για τις τιμές.
Το βασικό σενάριο της Godman για τις τιμές του Brent βασίζεται σε τρεις υποθέσεις-λόγους, τις εξής:
- Ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει τα απαιτούμενα επίπεδα παραγωγής άλλη μία τελευταία φορά, για τον Ιούλιο και κατά 0,41 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
- •Η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+, Ρωσίας και σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ είναι ισχυρή στα 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025
- Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται σε μόλις 0,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025 και το 2026, αλλά οι ΗΠΑ αποφεύγουν την ύφεση.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman αναμένει σημαντικά πλεονάσματα 0,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα το 2025 και 1,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα το 2026.
Στη συνέχεια, η αμερικάνικη τράπεζα αναλύει τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Υπόθεση 1: Μια τελευταία αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+
Η Goldman, όπως εξηγεί, υποθέτει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει την 1η Ιουνίου να αυξήσει την απαιτούμενη παραγωγή για τελευταία φορά κατά 0,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο, επειδή δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη συμμόρφωση με τις περικοπές στην προσφορά ούτε στη ζήτηση. Η εκτιμώμενη συμμόρφωση από το Καζακστάν και το Ιράκ δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά τον Απρίλιο και το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν φέρεται να δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάιο. Η Goldman παρακολουθεί επίσης την επίσκεψη του Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Από την πλευρά της ζήτησης, τα πρόσφατα δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα έχουν εκπλήξει ανοδικά και η ζήτηση πετρελαίου δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Η επόμενη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Μάιο θα δημοσιευθεί στις 6 Ιουνίου, μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.
Παράλληλα, η Goldman υποθέτει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει γύρω στις αρχές Ιουλίου να μην αυξήσει πλέον την προσφορά από τον Αύγουστο, καθώς η επιβράδυνση των δεδομένων δραστηριότητας και της ζήτησης πετρελαίου θα είναι αισθητή τότε. Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αρχίσουν να εξασθενούν γύρω στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού και η ετήσια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί από 0,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα στο πρώτο τρίμηνο σε σταθερή στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία θα είναι η πιο αδύναμη ανάπτυξη από τότε που η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικού Covid το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Η Goldman πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την πορεία προσφοράς του ΟΠΕΚ+ παραμένουν ανοδικοί, ειδικά εάν η συμμόρφωση δεν βελτιωθεί ή εάν τα δεδομένα της ζήτησης παρουσιάσουν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις.
Στο βασικό της σενάριο, όπου ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την απαιτούμενη προσφορά κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, εκτιμά ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Δεκέμβριο του 2025 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025 (δηλαδή λίγο πριν αρχίσει να αυξάνεται η απαιτούμενη παραγωγή τον Απρίλιο). Εάν ο οργανισμός αντιστρέψει πλήρως τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής των 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε αυξήσεις 0,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά 2,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Δεκέμβριο του 2025 (σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025).
Υπόθεση 2: Ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, Ρωσίας και σχιστολιθικού ΗΠΑ
Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η ισχυρή εκτέλεση έργων με χαμηλό μεταβλητό κόστος θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, Ρωσίας και σχιστολιθικού πετρελαίου ΗΠΑ κατά 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025, πριν μετριαστεί σε 0,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2026. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές στην ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2025 σε ετήσια βάση θα προέρχονται από το Καζακστάν (0,42 εκατ. βαρέλια/ημέρα), τη Βραζιλία (0,33 εκατ. βαρέλια/ημέρα), τον Κόλπο των ΗΠΑ (0,22 εκατ. βαρέλια/ημέρα), τη Γουιάνα (0,14 εκατ. βαρέλια/ημέρα) και τον Καναδά (0,09 εκατ. βαρέλια/ημέρα).
Πρόσφατες εκθέσεις εισηγμένων εταιρειών υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Στη Βραζιλία, η Petrobras - η οποία οδηγεί τα 2/3 της παραγωγής της Βραζιλίας - ανέφερε αύξηση 6% στην παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο. Στη Γουιάνα, η ExxonMobil αναμένει ότι το έργο Yellowtail, το οποίο έχει εκτιμώμενη δυναμικότητα 250k χιλ. βαρέλια την ημέρα, θα ξεκινήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο του 2025 (ξεπερνώντας τις προσδοκίες).
Υπόθεση 3: Αργή μη υφεσιακή αύξηση της ζήτησης
Τα δεδομένα της αγοράς πετρελαίου - ζήτηση, αποθέματα και τιμές – δεν υποδηλώνουν απότομη πτώση της ζήτησης πετρελαίου και δεν δείχνουν σημάδια ότι έχει ξεκινήσει ύφεση, τονίζει η Goldman.
Όπως εξηγεί, η ίδια εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η πρόβλεψη είναι περίπου σταθερή σε ετήσια βάση, αλλά πιθανότατα υποεκτιμά την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης. Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ παραμένουν σχετικά χαμηλά και έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 70 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση.
Ενώ η Goldman εκτιμά ότι τα ορατά παγκόσμια εμπορικά αποθέματα πετρελαίου παραμένουν μειωμένα κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες 90 ημέρες, όπως προσθέτει.
Πάντως, εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στα 0,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα τόσο το 2025 όσο και το 2026, με βάση την άποψη των οικονομολόγων της ότι οι δασμοί οδηγούν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2025 στο 1,4%. Η πρόβλεψή της ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί στα 0,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος ενσωματώνει ενισχύσεις από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου (αξίας +0,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα) και το φθηνότερο δολάριο (αξίας +0,3-0,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα) που αναμένει.
Ανά χώρα, η αντίθεση μεταξύ της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία ξεχωρίζει. Πιστεύει ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έχει ήδη φτάσει στην κορυφή της από το 2023 και θα μειωθεί καθώς η μείωση της ζήτησης καυσίμων για οδικές μεταφορές (λόγω της μετάβασης καυσίμων από βενζίνη σε ηλεκτρική ενέργεια και από ντίζελ σε LNG) υπερτερεί ελαφρώς της αύξησης της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα και για πετροχημικές πρώτες ύλες.