Σε χαμηλά τριετίας με «βουτιά» άνω του 3% βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, εξαιτίας της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+ ότι πρόκειται να επιταχύνει περαιτέρω την αύξηση της παραγωγής, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες για μεγάλη προσφορά σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από αβέβαιες προοπτικές ζήτησης.
Ειδικότερα, στις πρωινές συναλλαγές (λίγο πριν τις 7:00 ώρα Ελλάδας), οι τιμές του μπρεντ υποχωρούσαν 3,61%, στα 59,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε στα 56 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει πτώση 3,93%.
Και τα δύο συμβόλαια «άγγιξαν» το χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 9 Απριλίου.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+
Το Σάββατο, οκτώ χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι τον Ιούνιο θα εξορύσσουν 411.000 βαρέλια/ημέρα, δηλαδή όσο και το Μάιο, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μόνο 137.000 βαρέλια επιπλέον.
Και αυτό τη στιγμή που οι τιμές μειώνονται, λόγω των φόβων για μια παγκόσμια ύφεση την οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος που έχει αρχίσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο ΟΠΕΚ+ έριξε μια βόμβα στην πετρελαϊκή αγορά», είχε συνοψίσει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χόρχε Λεόν της Rystad Energy.
«Μετά το σινιάλο του περασμένου μήνα, η απόφαση (του Σαββάτου) στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: ο οργανισμός αλλάζει στρατηγική και επιδιώκει να ανακτήσει τμήματα της αγοράς έπειτα από χρόνια περικοπών», είχε συνεχίσει ο αναλυτής.
«Η απόφαση της 3ης Μαΐου του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά άλλα 411.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούνιο προσθέτει στην προσδοκία της αγοράς ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης κινείται σε πλεόνασμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Τιμ Έβανς, ιδρυτής της Evans on Energy.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ΟΠΕΚ+ είχε μειώσει τη συνολική παραγωγή κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να ενισχύσει τις τιμές, μια στρατηγική που αρχικά διατήρησε την τιμή του αργού πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της έχει μειωθεί εν μέσω της χλιαρής ζήτησης, της αυξανόμενης παραγωγής στις ΗΠΑ και της χαλαρής πειθαρχίας στις ποσοστώσεις μεταξύ των μελών.
Η ομάδα θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως τις εθελοντικές περικοπές της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εάν τα μέλη δεν βελτιώσουν τη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία πιέζει τον ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει την άρση των προηγούμενων περικοπών της παραγωγής για να τιμωρήσει τα άλλα μέλη, το Ιράκ και το Καζακστάν, για την ελλειπή συμμόρφωσή τους στις ποσοστώσεις παραγωγής τους.