Η πρόβλεψη της Citigroup για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 60 δολάρια/βαρέλι σε ορίζοντα 0-3 μηνών έχει ήδη επιτευχθεί και σύντομα θα μπορούσε να ακολουθήσει βύθιση των τιμών στα 50 δολάρια/βαρέλι ή και χαμηλότερα, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση.
Το τρέχον bearish σενάριό της βλέπει το Brent στα 57 δολάρια /βαρέλι το β’ τρίμηνο του 2025, στα 50 δολάρια το γ’ τρίμηνο και στα 45 δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2025, και όπως σημειώνει αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές των επιπέδων στα οποία πιστεύει ότι θα μπορούσαν να βρουν στήριξη (ή να μειωθούν) εάν επιδεινωθούν τα θεμελιώδη μεγέθη και το κλίμα.
Γενικότερα η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή είναι προς περαιτέρω πτώση των τιμών, ωστόσο, όπως σημειώνει, τρεις είναι οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες που θα τις καθορίσουν: 1) η νέα απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή, 2) το μακροοικονομικό κλίμα καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις των δασμών, και 3) η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα που μπορούν να προσθέσουν ξανά προσφορά πετρελαίου στην αγορά.
Εάν πάντως ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να μην αυξήσει την παραγωγή πέρα από αυτήν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να δουν ένα σύντομο ράλι ανακούφισης, όπως εκτιμά η Citi. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές περιλαμβάνουν το εάν η εμπορική σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω ή δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς και τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων, ιδίως μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Έτσι, στο bull σενάριό της εκτιμά ότι το Brent μπορεί να ανακάμψει στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους τρεις βραχυπρόθεσμους καταλύτες, η Citi επισημαίνει τα εξής:
1) Η απόφαση του ΟΠΕΚ+
Οι τιμές του Brent είναι πιθανό να επανέλθουν στα χαμηλά των 50 δολαρίων/βαρέλι ή και ακόμη χαμηλότερα, εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει κατά τη συνεδρίασή του (σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου) να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτήν την απόφαση: α) λόγοι εσωτερικής πειθαρχίας του ΟΠΕΚ+, β) διάφορες γεωπολιτικές λογικές ή γ) ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ να μην επιθυμούν πλέον να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Η πιθανότητα για το πρώτο – για λόγους πειθαρχίας – έχει αυξηθεί, αλλά το αν θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη Ρωσία και τη συνολική δυναμική του ΟΠΕΚ, επισημαίνει η Citi. Η σκέψη είναι ότι η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα ήθελε να επιμείνει στην πειθαρχία στην παραγωγή μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+, επειδή το Καζακστάν, το Ιράκ και τα ΗΑΕ, μεταξύ άλλων, έχουν παράγει πάνω από τις ποσοστώσεις τους.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ στην αποχώρησή τους από τον οργανισμό, όπως έκανε η Αγκόλα στα τέλη του 2023, με αποτέλεσμα τα πειθαρχικά μέτρα να καταστούν αναποτελεσματικά. Ορισμένα μέλη της Διακήρυξης Συνεργασίας (DoC) εντός του ΟΠΕΚ+ (δηλαδή, όσα δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ αλλά προσχώρησαν στον DoC για να σχηματίσουν τον ΟΠΕΚ+) ενδέχεται να μην είναι τόσο αφοσιωμένα στην επιβολή των ποσοστώσεων παραγωγής όσο τα προϋπάρχοντα μέλη του ΟΠΕΚ. Για λόγους επενδύσεων ή δέσμευσης στην παραγωγή, όπως έχει δηλώσει το Καζακστάν, ορισμένα μέλη του DoC ενδέχεται να επιλέξουν να αποχωρήσουν, ώστε να μην έχουν περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου τους.
Επιπλέον, αναφέρει η Citi, τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ τείνουν να διατηρούν την πειθαρχία στην παραγωγή, αλλά αν τα ΗΑΕ θέλουν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή, τότε η Σαουδική Αραβία φαίνεται πιθανό να έχει λιγότερα μέλη για να υποστηρίξουν την προσέγγισή της για μεγαλύτερη πειθαρχία στην παραγωγή. Ένας βασικός κίνδυνος είναι το κατά πόσον μια απόφαση για αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη του ΟΠΕΚ+ ή τον ίδιο τον ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, η Ρωσία φαίνεται απίθανο να θέλει να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι η οικονομία της έχει επιβραδυνθεί. Ωστόσο, εάν επιτευχθεί συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας και αυξηθεί το δυναμικό ανάπτυξης της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου, μπορεί επίσης να αρχίσει να στηρίζει την αύξηση της παραγωγής.
Η πιθανότητα του δεύτερου – για γεωπολιτικούς λόγους, όπως η άσκηση πίεσης στο Ιράν για την επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας – είναι ενδιαφέρουσα, επισημαίνει η Citi. Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχουν βελτιωθεί: η πρόσφατη επίσκεψη στο Ιράν του Σαουδάραβα Υπουργού Άμυνας, ο οποίος είναι και ο νυν γιος του Βασιλιά, συνοδεύτηκε από επιστολή του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.
Η πιθανότητα του τρίτου λόγου – η επιθυμία των μελών να αυξήσουν την παραγωγή μετά από χρόνια περικοπών – είναι υψηλή. Ενώ ορισμένα μέλη έχουν υποστηρίξει ότι η αύξηση της παραγωγής θα βοηθούσε στην αύξηση των δικών τους εσόδων από το πετρέλαιο, η αύξηση της παραγωγής ωστόσο πιθανότατα θα οδηγούσε και σε απότομη πτώση των τιμών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα έσοδα από το πετρέλαιο μετά από μια αύξηση της παραγωγής θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι χαμηλότερα από τα έσοδα χωρίς την πρόσθετη αύξηση της παραγωγής. Επομένως, εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις παραγωγής, οι κίνδυνοι διαφορών μεταξύ των μελών του πιθανότατα θα αυξηθούν.
Η ιδέα ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να γίνει αντιληπτή, κάτι που είναι απίθανο να αποτελέσει ελκυστική προοπτική για τα μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Πολλά μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην έχουν ισχυρούς ισολογισμούς όπως πολλοί από τους μεγάλους και τους ανεξάρτητους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ που επέζησαν της παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών από το 2020 έως το 2021 και έχουν αποπληρώσει το χρέος τους.
2) Επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος (προς το παρόν)
Τα νέα για ελλείψεις αγαθών λόγω υψηλών δασμών έχουν συμβάλει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων μειωθούν απότομα και μια επιβράδυνση στις εμπορευματικές μεταφορές υλοποιηθεί από τα μέσα Μαΐου και μετά, εκτός εάν υπάρξουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων.
3) Επίτευξη συμφωνιών με Ιράν, Ρωσία, Βενεζουέλα
Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, τότε ένας από τους ταχύτερους τρόπους αποφυγής μιας ύφεσης θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, τη Ρωσία ή/και τη Βενεζουέλα, τονίζει η Citigroup.
Ο ταχύς ρυθμός των διαπραγματεύσεων με το Ιράν θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα, αν και όχι μέχρι τον Ιούνιο. Οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις των διαπραγματεύσεων υποδηλώνουν γρήγορο ρυθμό και η Σαουδική Αραβία φαίνεται να υποστηρίζει μια συμφωνία με το Ιράν. Ωστόσο, τώρα που οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε πιο τεχνικές πτυχές, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Μια συμφωνία με το Ιράν θα ήταν σημαντική, επειδή ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια έχουν αποσυρθεί από την αγορά ιρανικού πετρελαίου, κάτι που έχει συμβάλλει στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου που βρίσκεται εκτός των κυρώσεων. Οι FT ανέφεραν ότι ορισμένοι Κινέζοι αγοραστές μειώνουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε ένα διυλιστήριο στο Σαντόνγκ.
Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία φαίνεται αβέβαιο, παρά τις μεγάλες ελπίδες από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ φέτος, σημειώνει η Citi.