Μενού Ροή
Ρεύμα: Πόσο θα φτάσει σήμερα λόγω καύσωνα η κατανάλωση - Γιατί η Task Force βλέπει διψήφια περιθώρια χωρητικότητας των δικτύων

Περιθώρια για καλύτερο συντονισμό δράσεων αλλά και κινήσεων ώστε να αποτραπεί η απότομη αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας,  όπως συνέβη πέρυσι διεφάνη ότι υπάρχουν μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σήμερα, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκου Τσάφου της Ομάδας Κρούσης (Task Force) για την Ενεργειακή Ένωση με εκπροσώπους κυβερνήσεων και διαχειριστών από Ελλάδα, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε σημεία και κινήσεις στο μέτωπο των δικτύων, όπου θα μπορούσε με κάποιες κινήσεις να αυξηθεί η χωρητικότητα σε κάποιο μικρό ποσοστό που θα “ακουμπά” ακόμη και το διψήφιο ποσοστό. Έτσι θα καταστεί πιο εύκολη μια αποτροπή ακραίων διακυμάνσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κάλεσε τα κράτη - μέλη να ενημερώσουν εάν έχουν λάβει ή σκέφτονται να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα για: 

  • να μεγιστοποιήσουν τη διασυνοριακή δυναμικότητα που είναι διαθέσιμη για εμπόριο, 
  • να διασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό για τη συντήρηση του δικτύου/των εγκαταστάσεων, 
  • τη βελτίωση της ευελιξίας του συστήματος, - μεταξύ άλλων μέσω της αποθήκευσης- και 
  • τη μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης.

Πάντως η ελληνική πλευρά μετά τη σύσκεψη δια στόματος του κ. Τσάφου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι “Όλες οι χώρες είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένες και έχουμε επεξεργαστεί σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν σε μια πιθανή μελλοντική κρίση. “

Μεγάλη ζήτηση

Στο μεταξύ για σήμερα καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 9500 MW.

Επίπεδο που με βάση όσα καταγράφηκαν στη σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, χθες, υπό τον υπουργό Στ. Παπασταύρου μπορεί να καλυφθεί καθώς έχουν μπει σε λειτουργία, έστω και σε μη εμπορική λειτουργία, οι μονάδες του Αγίου Νικόλαου 2 της Metlen με ισχύ πάνω από 700 MW, αλλά και η  Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ με 835 MW.

Παράλληλα η ΔΕΗ είναι σε πλήρη ετοιμότητα με λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4 και Πτολεμαΐδα 5. Αναπόφευκτα, τούτων δοθέντων και ένεκα καιρικών συνθηκών η συμμετοχή του συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εθνικό ενεργειακό μείγμα φτάνει 44,95%, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 39,77%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 4,76% και οι λιγνιτικές μονάδες στο 3,71%. 

Πάντως με το δυναμικό της σε φυσικό αέριο αλλά και ΑΠΕ η χώρα λειτουργεί ως "τροφοδότης" σε περιπτώσεις ζήτησης και των όμορων αγορών δίνοντας και τον τόνο για την επόμενη μέρα της αγοράς ενέργειας στην περιοχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, καθώς και στελέχη των φορέων. Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει αναπτύξει από τον Απρίλιο συστηματική συνεργασία για την αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης, που έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών σε έκτακτες συνθήκες.

Πάντως η τιμή για σήμερα στην Αγορά της Επόμενης Μέρας μειώθηκε κατά 9,67% σε σχέση με χθες και έκλεισε στα 104,46 ευρώ/MWh από 115,64 ευρώ/MWh. 

Παραμένει η διαφορά αλλά σε χαμηλό επίπεδο

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παραμένει η διαφορά στις χονδρεμπορικές τιμές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κάτι που όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη της Task Force της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 104,46 ευρώ/MWh, όπως και στην Ελλάδα,  στη Ρουμανία στα 106,05 ευρώ/MWh στην Ουγγαρία στα 107,23 ευρώ/MWh, ενώ και στην Ιταλία η τιμή ήταν 109,39 ευρώ/MWh.

Μπαίνοντας στην “καρδιά” της Κεντρικής Ευρώπης καταγράφονται κατά τι χαμηλότερες τιμές, δείγμα της αδυναμίας του κλάδου στη ΝΑ Ευρώπη. Έτσι στην Αυστρία η τιμή για σήμερα είναι στα 93,23 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 90,01 ευρώ/MWh. 

Ενεκα των πυρηνικών της η Γαλλία διαθέτει τη χαμηλότερη τιμή στην Κεντρική Ευρώπη με 37,5 ευρώ/MWh. Στην Ιβηρική, σε Ισπανία και Πορτογαλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 45,15 ευρώ/MWh και 45,95 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης ήταν η ιταλική με 109,39 ευρώ/MWh. Προφανώς λόγω των υδροηλεκτρικών η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν πάμφθηνη ενέργεια και για σήμερα με τιμές  29,87 ευρώ/MWh και 5,12 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας