«Το έργο αυτό δεν είναι διμερές – είναι ευρωπαϊκό. Το έχω θέσει ήδη δύο φορές στο Συμβούλιο Υπουργών: πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο στρατηγικής σημασίας και αναμένουμε από την Ευρώπη να πάψει να είναι σιωπηλή. Οφείλει να μιλήσει δυνατά, να είναι απαιτητική απέναντι σε κράτη που διεκδικούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Διαφορετικά, τα κονδύλια πρέπει να διακοπούν. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να υιοθετήσουν αυστηρή στάση και να διαμηνύσουν ξεκάθαρα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να παρεμβαίνει ή να παρεμποδίζει κρίσιμα ευρωπαϊκά έργα υποδομής χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους όταν παρακωλύει την υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων. Αυτή ακριβώς είναι και η γραμμή που, μαζί με τον συνάδελφο κ.Παπασταύρου , θα προβάλλουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 15 Ιουλίου» ανέφερε Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου,
Πάντως, στους “Διαλόγους της Νισύρου” το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, ο ανέφερε: «Παρόμοιες συζητήσεις σαν και αυτές που κάνουμε τώρα για τη διασύνδεση, κάναμε πριν από μερικούς μήνες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ισχύ του νοτίως της Κρήτης, όπως και για το θαλάσσιο χωροταξικό συνδυασμό. Δεν τις κάνουμε πια. Κάτι θέλω να πω με αυτό, κρατήστε το».
Η Κύπρος
Παράλληλα η Κυπριακή πλευρά που είχε ψηλά στην ατζέντα προβληματισμού ο γεωπολιτικό φαίνεται να προχωρά στη στήριξη του έργου . Έτσι, θετικός εμφανίστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο ίδιο φόρουμ, και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέροντας ότι εντός των επομένων ημερών η Κύπρος θα εγκρίνει μέσω της ΡΑΕΚ τα πρώτα 25 εκατ ευρώ για τον Great Sea, από το οποίο προκύπτει μια σημαντική είδηση - εξέλιξη για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Παράλληλα όπως ανέφερε, από κοινού με τον Στάυρο Παπασταύρου θα ακολουθήσουν γραμμή προβολής του έργου ως ευρωπαϊκού με αυστηρή στάση προς την Ευρώπη στο Συμβούλιο Υπουργών στις 15 Ιουλίου.
Ο ΑΔΜΗΕ
O υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο του στο έργο. Όπως είπε « το καλώδιο αντιμετωπίζει οικονομικές, τεχνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διττό ρόλο: από τη μία, είναι ο Εθνικός Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, από την άλλη, είναι και φορέας υλοποίησης του έργου. Αυτό δημιουργεί μια εύλογη πίεση: όταν συνεχώς εκταμιεύει κεφάλαια για το έργο, πρέπει να έχει και αντίστοιχες εισροές, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά ο πυρήνας του ρόλου του. Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε η Ελληνική Δημοκρατία επιθυμούν να δουν τον ΑΔΜΗΕ να αποτυγχάνει στον βασικό του ρόλο εξαιτίας ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που υλοποιεί ταυτόχρονα.»