Μενού Ροή
CHRIS_WRIGHT
Το μήνυμα Pyatt για «καλώδια» - data centers στην Ελλάδα και η διπλή… ενεργειακή επίσκεψη υπουργού των ΗΠΑ και Επιτρόπου ΕΕ στην Αθήνα

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright και ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Dan Jorgensen πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα τους επόμενους μήνες αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της διαπεριφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Πρώτος αναμένεται σε δύο εβδομάδες (17 Ιουλίου) ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 20 χρόνων της ενεργειακής κοινότητας και ακολουθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας.

Και οι δύο επισκέψεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην προσπάθεια της πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κυρίως το αέριο, ενώ στις συζητήσεις που πρόκειται να έχουν κυβερνητικά στελέχη τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο όσο και τον Αμερικανό υπουργό πρόκειται να τεθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα ελληνικά οικόπεδα για υδρογονάνθρακες,  οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο καθώς και ο Κάθετος Διάδρομος μεταφοράς αερίου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι η ενέργεια διαδραματίζει ένα ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο», επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου αναφερόμενος στις δύο επισκέψεις κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο του Economist.

«Η Ελλάδα επανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη», τόνισε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την ενέργεια, Geoffrey Pyatt.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ το 2020 η Ελλάδα εισήγαγε 6-7 bcm φυσικού αερίου, το 2024 οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στα 17 bcm, εκ των οποίων, όπως εξήγησε, οι επιπλέον ποσότητες των 11 bcm, που προέρχονται από LNG των ΗΠΑ, (επαν)εξάγονται στις γειτονικές χώρες.

«Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Χωρίς την Ελλάδα αυτό δεν θα ήταν εφικτό για τη νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε απονέμοντας τα εύσημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του για όλα τα ενεργειακά project που προχώρησε.

Το μήνυμα για «καλώδια» και data-centers

Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ-GSI και την Αίγυπτο-GREGY αναδεικνύοντας τη σημασία τους όσον αφορά

-τόσο τη μεταφορά στην Ευρώπη σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας από ΑΠΕ που, όπως σημείωσε, «παράγεται με πολύ χαμηλό κόστος, ειδικά στην Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, με χρηματοδότηση από τους Σαουδάραβες και τα ΗΑΕ και σε κάθε περίπτωση με χαμηλότερη τιμή από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης»

-όσο και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για το μέλλον λόγω των data-centers, των ηλεκτρικών οχημάτων και των αιρκοντίσιον.

«Όλα αυτά αυξάνονται εδώ στην Ελλάδα, αυξάνονται και στην Ευρώπη», επισήμανε και τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις την επόμενη διετία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας