Μενού Ροή
Νέος διαγωνισμός για την κοινή αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ- Αυξημένη ζήτηση

Προσφορές για σχεδόν 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έχουν υποβάλει ήδη 19 εταιρείες στον νέο διαγωνισμό κοινής αγοράς για πολυετείς συμφωνίες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maro Šefčovič.

Στο νέο πρόγραμμα διαγωνισμών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του AggregateEU , οι εταιρείες μπόρεσαν να υποβάλουν προσφορές για προμήθειες φυσικού αερίου για έως και πέντε χρόνια έως τον Οκτώβριο του 2029, δήλωσε ο Šefčovič. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 15,3 bcm ήταν για υγροποιημένο φυσικό αέριο ενώ περισσότερα από 18,3 bcm ζητήθηκαν για παράδοση μέσω αγωγού. Οι προσφορές θα κλείσουν στις 26 Φεβρουαρίου.

Το AggregateEU, ένας κοινός μηχανισμός αγοράς φυσικού αερίου εγκαινιάστηκε από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022, όταν η Ευρώπη έχασε σχεδόν το σύνολο των  ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Η ΕΕ διεξήγαγε τέσσερις βραχυπρόθεσμους διαγωνισμούς το 2023. Ο νέος μηχανισμός λειτουργεί ως προξενητής και οι εταιρείες πρέπει να συνάπτουν συμφωνίες ιδιωτικά.
Πέρυσι, η ζήτηση αντιστοιχίστηκε στα 42 μέσω του AggregateEU, σύμφωνα με τον Šefčovič. «Το AggregateEU θα γίνει τώρα ένα μόνιμο μέσο σύμφωνα με τους πρόσφατα συμφωνημένους κανονισμούς μας για την αγορά φυσικού αερίου, βασιζόμενος στην επιτυχία του ως εργαλείο διαχείρισης κρίσεων πέρυσι».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας