Μενού Ροή
Η αναθέρμανση του East Med και το «πάντρεμα» με τα κοιτάσματα της Αν.Μεσογείου - Η επίσκεψη Μπλίνκεν και η συνάντηση Exxon Mobil - Μητσοτάκη

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εκτιμάται ότι βρίσκονται στα καλύτερα τους. Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν αναγνωρίσει στην Ελλάδα ένα συγκεκριμένο γεωπολιτικό ρόλο, τόσο μέσω της αμυντικής συνεργασίας, όσο και ως ενεργειακού hub. Σε αυτό το πλαίσιο το ταξίδι Μπλίνκεν στην Αθήνα (20-21 Φεβρουαρίου) αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το τάιμινγκ της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, όσον αφορά τα ενεργειακά και τη διπλωματία που τα συνοδεύει.

Η Exxon Mobil ολοκληρώνει τις έρευνες νότια της Κρήτης και λέγεται ότι έως τα τέλη του μήνα υψηλόβαθμά στελέχη της θα παρουσιάσουν στον Κυρ. Μητσοτάκη τα μέχρι τώρα ευρήματα. Ακούγεται ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για σημαντικά κοιτάσματα.

Το ελληνικό «στόρι» εξορύξεων θα παρουσιαστεί στο παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο του Καΐρου, τη Δευτέρα και Τρίτη 13 και 14 Φεβρουαρίου, όπου θεωρείται βέβαιο πως η ελληνική πλευρά θα γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος και από άλλες πετρελαϊκές.

Κυρίως όμως το ταξίδι του επικεφαλής Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη περιοχή, γίνεται σε μια συγκυρία, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ ξαναβάζει στο τραπέζι τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την απόσυρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από το έργο, η κυβέρνηση Νετανιάχου εμφανίζεται έτοιμη να το ξαναβάλει στο «κόλπο» της μεταφοράς αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε πριν μια εβδομάδα ο Ελι Κόεν στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για «την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα φτάσει σε όλη την Ευρώπη». Ίδια τα μηνύματα και από Νετανιάχου.

Τι στάση θα τηρήσουν οι Αμερικάνοι; Μπροστά στην ανάγκη της Ευρώπης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι σαφές πως ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι μεγάλες πετρελαϊκές που έχουν εμπλακεί στην αναζήτηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο, μπορεί να παραμένουν αδιάφορες.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας και τη στήριξη του Ισραήλ, θα παρουσιάσει στον Μπλίνκεν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυνατότητες που υπάρχουν για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη. Το αν θα αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ, μένει να φανεί.

Οι έρευνες της Exxon, τα ραντεβού της Chevron

Tην ίδια πάντως στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της επίσκεψης Μπλίνκεν, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της ExxonMobil βρίσκεται στην Κρήτη , προκειμένου στα τέλη του μήνα να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας, ώστε να ενημερώσουν για τα ευρήματα των ερευνών τους.

Ταυτόχρονα, στελέχη μιας άλλης αμερικανικής πετρελαϊκής, της Chevron, επίσης βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με την διοίκηση της ΕΔΕΥ και τον υπουργό Ενέργειας.

Όσο για την Exxon Mobil έριξε καλώδια ερευνώντας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια περιοχή έκτασης περίπου 6.500 από τα συνολικά 30.000 χιλιόμετρα που είναι το block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης και φαίνεται ότι έχει συλλέξει σημαντικά δεδομένα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, αλλά και ενδείξεις για ένα ακόμη μεγαλύτερο.

Το καλώδιο Ελλάδα- Αίγυπτος και η παρουσίαση στη Ουάσιγκτον

Και το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν σταματά εδώ. Η διψασμένη για πράσινη ενέργεια Ευρώπη ποντάρει στον άφθονο αφρικανικό ήλιο. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ανταγωνίζονται ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα.

Και το έργο «GREGY» του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον, δηλαδή η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου, είναι ανάμεσα στα έργα που και ρεαλιστικό δείχνει, και διεθνή στήριξη φαίνεται να εξασφαλίζει από ΕΕ και ΗΠΑ, και γεωστρατηγικά μπορεί να ενισχύσει την Ελλάδα. Το γεγονός ότι απαιτεί τις ίδιες έρευνες με εκείνες του αγωγού East Med, τον οποίο οι Ισραηλινοί φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι, σημαίνει ότι θα δοκιμασθεί η αντοχή της Τουρκίας απέναντι όμως σε ένα έργο που στηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ.

Ένα έργο, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς, που στοχεύει να μεταφέρει από Αίγυπτο προς Ελλάδα και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη, 3.000 MW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας