Το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτό data center νέας γενιάς πρόκειται σχεδιάζουν να κατασκευάσουν και να διαθέσουν την αγορά από το 2027 η τουρκική εταιρεία Karpowership, θυγατρική της Karadeniz Energy Group, σε συνεργασία με την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines Ltd (MOL).
Στόχος των δύο εταιρειών είναι το data center, που θα τοποθετηθεί σε ειδικά διασκευασμένο πλοίο, να αποτελέσει μία λύση εύκολα και γρήγορα εφαρμόσιμη στις περιπτώσεις που η εγκατάσταση των παραδοσιακών -χερσαίων- data centers (θα) αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ενέργειας, οι εδαφικοί περιορισμοί και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης.
Το πλωτό data center θα ηλεκτροδοτείται αδιάλειπτα από τα ηλεκτροπαραγωγά πλοία της Karpowership -διαθέτει πάνω από 40 τέτοια πλοία με εγκατεστημένη ισχύ 10 GW- αλλά και κατά περίπτωση, ανάλογα με τη θέση του έργου και τις ανάγκες του πελάτη, από χερσαία δίκτυα, χερσαίες ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας, υπεράκτια αιολική ενέργεια ή άλλες λύσεις παραγωγής ενέργειας.
Η Karpowership, που νήκει στον όμιλο Karadeniz ο οποίος δραστηριοποιείται στην ενέργεια από το 1996 κι είναι μάλιστα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία της Τουρκίας που έκανε εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει στο δυναμικό της ηλεκτροπαραγωγά πλοία, ισχύος 30-470 MW.
Τα πλοία χρησιμοποιούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία κινητήρων πολλαπλών καυσίμων, που λειτουργούν σε λειτουργία συνδυασμένου κύκλου για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και ως καύσιμο φυσικό αέριο, LNG κι άλλα υγρά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο για να παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος.
Η τουρκική εταιρεία διατείνεται ότι τα ηλεκτροπαραγωγά πλοία της μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών, εφ’ όσον βεβαίως ολοκληρωθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Υποστηρίζει ότι με τα πλοία της μπορεί να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο σε οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή κοινότητα μέσω της
- εξασφάλισης αξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας,
- μείωσης του κόστους παραγωγής,
- βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την αντικατάσταση παλαιών και αναποτελεσματικών σταθμών παραγωγής ενέργειας,
- δημιουργίας υπεραξίας για την ενεργειακή μετάβαση.
Η εταιρεία παράγει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε 19 χώρες στον πλανήτη, από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική έως την Ουκρανία και την Ασία.
«Συνδυάζοντας την κινητή παραγωγή ενέργειας με την πλωτή υποδομή δεδομένων, αντιμετωπίζουμε κρίσιμα σημεία συμφόρησης της αγοράς, ενώ παράλληλα επιτρέπουμε την ταχύτερη, καθαρότερη και πιο ευέλικτη επέκταση της ψηφιακής χωρητικότητας», δήλωσε για το project ο κ. Mehmet Katmer από την τουρκική εταιρεία.