Μενού Ροή
Διώρυγα Gas: Μεγάλο ενδιαφέρον και market test έως τις 25 Ιανουαρίου - Η σημασία του έργου

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για δέσμευση χωρητικότητας στον FSRU που σχεδιάζει η θυγατρική της Motor Oil, «Διώρυγα Gas» που εκδηλώθηκε στο market test οδήγησε στην απόφαση να παραμείνει ανοιχτό έως τις 25 Ιανουαρίου 2023.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της στον επίσημο ισόττοπό της η εταιρεία «η Διώρυγα Gas λόγω εκδήλωσης αυξημένου ενδιαφέροντος ανακοινώνει, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 878/08.12.2022 Απόφασης ΡΑΕ, την παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη δέσμευση δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Διώρυγα Gas.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023».

Με βάση πηγές του Ομίλου ΜΟΗ, η απόφαση για παραχώρηση επιπλέον χρονικού περιθωρίου που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους, καθώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής ήταν απαραίτητη για την βέλτιστη στάθμιση των δεδομένων.

Σημειώνεται  ότι το δεύτερο δεσμευτικό market test είχε καταληκτική ημερομηνία χθες 15 Δεκεμβρίου ενώ στην πρώτη μη μη δεσμευτική φάση του market test, που είχε διενεργηθεί  από τις 22 Οκτωβρίου 2021 ως τις 14 Ιανουαρίου 2022 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15 εταιρίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ας σημειωθεί ότι στην εν εξελίξει τελική φάση του market test μπορούν να λάβουν μέρος και ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο  πρώτο στάδιο.

Το προφίλ

Όπως αναφέρεται, η  ΔΙΩΡΥΓΑ GAS FSRU είναι ένα έργο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), η οποία θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τα σχετικά προϊόντα δυναμικότητας, θα προσφερθούν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η πρόσθετη αποθήκευση ΥΦΑ, η φόρτωση βυτιοφόρων ΥΦΑ και οι υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων είτε της ακτοπλοΐας είτε μεγαλύτερων πλοίων που τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Αυτή η νέα υποδομή θα είναι διαθέσιμη σε μια εποχή που αναμένεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και της μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Η επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί αφού ολοκληρωθεί το markettest με στόχο το FSRU να τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι η  Διώρυγα Gas έχει ήδη καταθέσει τον  επενδυτικό φάκελο του  έργου, προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ στο EnterpriseGreece, με στόχο την ένταξη του στις στρατηγικές επενδύσεις, πράγμα που θα σημάνει την ταχεία αδειοδότησή του. Από το έργο θα δημιουργηθούν

Επιπλέον, η νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, όπως τονίζεται, θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς φυσικού αερίου.

Αναλυτικά, η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα είναι μια ανοικτή και ευέλικτη υποδομή εισαγωγής ΥΦΑ με στόχο

  1. την ευελιξία στην προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου και υδρογόνου

  2. την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου

  3. την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου

  4. την εξυπηρέτηση αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου

Αναμένεται, δε, να καλύψει:

• Τη λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο φυσικού αερίου σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

• Την αυξανόμενη ζήτηση για ποσότητες ΥΦΑ από καταναλωτές εκτός δικτύου, λόγω της ανάγκη τροφοδότησης απομονωμένων δικτύων αλλά και από τον τομέα της ναυτιλίας

• Την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου εντός πόλεων

Ο τερματικός σταθμός ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα βρίσκεται περίπου στα 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην περιοχή των «Αγίων Θεοδώρων» της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, και σε απόσταση περίπου 1,5 – 2 χιλιομέτρων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

“Ο στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισαγάγουν ΥΦΑ στην Ελλάδα μέσω μιας επιπλέον σημαντικής και ευέλικτης πύλης φυσικού αερίου.

Το ΥΦΑ θα εισάγεται μέσω ειδικών πλοίων ΥΦΑ και θα αποθηκεύεται στις ειδικά σχεδιασμένες κρυογενικές δεξαμενές του Διώρυγα Gas FSRU και είτε θα επαναεριοποιείται για την τροφοδότηση του ΕΣΜΦΑ με φυσικό αέριο είτε θα μεταβιβάζεται σε πλοία ΥΦΑ μικρότερης χωρητικότητας ή σε βυτιοφόρα φορτηγά για τον ανεφοδιασμό πλοίων ή απομονωμένων πελατών.

Το έργο Διώρυγα Gas FSRU περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας καθώς και σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ)” αναφέρει η εταιρεία.

Αρχικές παράμετροι σχεδίασης

  • Χωρητικότητα των δεξαμενών κρυογενικής αποθήκευσης του FSRU: έως 210.000 m3 ΥΦΑ.

  • Μέγιστη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ: 132.000 MWh/ημέρα.

  • Ρυθμός εκφόρτωσης ΥΦΑ από το πλοίο μεταφοράς ΥΦΑ στο FSRU: έως 10.000 m3/hr ΥΦΑ.

  • Ρυθμός φόρτωσης ΥΦΑ από το FSRU στα πλοία ανεφοδιασμού ΥΦΑ: έως 1.500 m3/hr ΥΦΑ.

  • Ικανότητα φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ: 24 βυτία/ημέρα.

Η μέγιστη αδειοδοτημένη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ μέσω του έργου ΔΙΩΡΥΓΑ GAS εκτιμάται σε 4,3 bcm/ έτος, επιτρέποντας την επαναεριοποίηση έως και 11,76 εκατομμυρίων Nm3 ΦΑ ανά ημέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας