Μειώσεις στα τιμολόγια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για το 2026 φέρνει η νέα απόφαση του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου 2025. Η απόφαση (Ε-130/2025) αφορά τον καθορισμό του απαιτούμενου εσόδου για τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη βασική υπηρεσία εγκατάστασης ΥΦΑ, καθώς και την αναπροσαρμογή του σχετικού τιμολογίου .
Υπερανακτήσεις που γίνονται… μειώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης, οι εκκαθαρίσεις των οικονομικών μεγεθών του 2024 ανέδειξαν σημαντικές υπερανακτήσεις – δηλαδή έσοδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα. Για την υπηρεσία μεταφοράς, οι υπερανακτήσεις ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ στα Σημεία Εισόδου και 7,3 εκατ. ευρώ στα Σημεία Εξόδου. Για τη βασική υπηρεσία ΥΦΑ, η υπερανάκτηση έφτασε τα 16,4 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να κατανείμει τις αποκλίσεις αυτές στα επόμενα έτη ώστε να μην υπάρξουν απότομες διακυμάνσεις στα τιμολόγια:
- Για τα Σημεία Εισόδου: εκκαθάριση σε τριετία (2026-2028).
- Για τα Σημεία Εξόδου: εκκαθάριση σε πενταετία (2026-2030).
- Για τη βασική υπηρεσία ΥΦΑ: εκκαθάριση σε τριετία (2026-2028).
Τα έσοδα για το 2026
Με βάση το νέο μοντέλο εσόδου, το επιτρεπόμενο έσοδο για το 2026 διαμορφώνεται ως εξής:
- Υπηρεσία Μεταφοράς: €165,8 εκατ. (με 44,6 εκατ. σε λειτουργικές δαπάνες, 37,4 εκατ. σε αποσβέσεις και 80,4 εκατ. σε απόδοση κεφαλαίου).
- Βασική Υπηρεσία ΥΦΑ: €42,08 εκατ. (11,9 εκατ. λειτουργικές δαπάνες, 11,9 εκατ. αποσβέσεις, 17,4 εκατ. απόδοση κεφαλαίου).
Ωστόσο, λόγω της ενσωμάτωσης των υπερανακτήσεων, το τελικό απαιτούμενο έσοδο για το 2026 θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, κάτι που μεταφράζεται σε μειώσεις στα τιμολόγια που θα πληρώσουν οι χρήστες του συστήματος .
Ο ρόλος του πληθωρισμού
Η μετατροπή όλων των οικονομικών μεγεθών έγινε με βάση τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΜΔΤΚ). Για το 2024 ορίστηκε στο 2,74% (βάσει ΕΛΣΤΑΤ), ενώ για το 2025 και 2026 οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν 2,1% και 2,0% αντίστοιχα. Έτσι, τα μεγέθη είναι ήδη προσαρμοσμένα στις πληθωριστικές πιέσεις.
Σταθερότητα στην αγορά
Με τη νέα ρύθμιση, η ΡΑΑΕΥ επιδιώκει να εξασφαλίσει δύο πράγματα:
- Ομαλή πορεία τιμολογίων χωρίς ξαφνικές αυξομειώσεις.
- Χρηματοοικονομική σταθερότητα για τον ΔΕΣΦΑ, ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις στο δίκτυο και στις υποδομές ΥΦΑ.
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση τόσο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, όσο και στα νοικοκυριά που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος.