Μενού Ροή
Ουγγαρία: 10ετής συμφωνία με τη Shell για το φυσικό αέριο ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να σταματήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία

Δεκαετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Shell Plc υπέγραψε η Ουγγαρία, σηματοδοτώντας ένα από τα πρώτα της βήματα για τη διαφοροποίηση από τις ροές της Ρωσίας, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των εισαγωγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, την Τρίτη, η χώρα υπέγραψε συμφωνία για την παράδοση 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, ξεκινώντας από το 2026, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέντευξη στο περιθώριο της διάσκεψης Gastech στο Μιλάνο. Οι προμήθειες θα παραδοθούν στην Ουγγαρία μέσω αγωγών της Τσεχίας και της Γερμανίας, πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΕ στοχεύει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το τέλος του 2027, η Ουγγαρία έχει από καιρό εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια, έχοντας ενισχύσει τους ενεργειακούς της δεσμούς με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βουδαπέστη έχει καλέσει την ΕΕ να αποζημιώσει τα κράτη μέλη για τις προσπάθειές τους να διαφοροποιηθούν από τις φθηνότερες ροές από τη Ρωσία και φαίνεται τώρα να προχωρά με μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

"Έχουμε διαπραγματευτεί ορισμένες άλλες συμβάσεις με άλλους δυτικούς προμηθευτές, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να τις ανακοινώσουμε", δήλωσε ο Szijjarto.

Ωστόσο, ο Szijjarto υποστήριξε ότι το τρέχον σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκή υποδομή αγωγών από άλλες αγορές για να εξασφαλίσει επαρκή δυναμικότητα.

Η χώρα έχει συνάψει σύμβαση με τη ρωσική Gazprom PJSC για 4,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, η οποία ισχύει έως το 2036 και έχει συμπληρωθεί με πρόσθετες αγορές από το 2022.

Ο Szijjarto δήλωσε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Ουγγαρίας — οι οποίες περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της χωρητικότητας ατομικής ενέργειας με την προσθήκη δύο νέων αντιδραστήρων — θα μειώσουν κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές φυσικού αερίου και θα μειώσουν σημαντικά την πίεση στις προμήθειες καυσίμων, βοηθώντας την να καλύψει το 70% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από μόνη της.

"Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση", είπε. "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι δύο νέοι αντιδραστήρες να συνδεθούν με το δίκτυο το πρώτο εξάμηνο της επόμενης δεκαετίας", σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας