Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με ακριβές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU), στην Αλεξανδρούπολη.
Πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος ανέφεραν στο energymag.gr πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του σταθμού» ενώ στο τραπέζι πέφτει και η λύση της μερικής επαναλειτουργίας έως το καλοκαίρι με το FSRU να επανέρχεται πλήρως… στην ενεργό δράση το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται πως ο σταθμός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω τεχνικού προβλήματος (αποδείχθηκε σοβαρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις), από τα τέλη Ιανουαρίου.
Τα slots της υποδομής είναι… sold out έως το 2031, δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος των χρηστών που «βλέπουν» το FSRU σαν ενεργειακό κόμβο νευραλγικής σημασίας για την πρόσβαση στις αγορές της Νοτιοανατολικής και όχι μόνο Ευρώπης.
Οι τεχνικές εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες του energymag.gr, τρέχουν ακατάπαυστα για να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με την Gastrade (διαχερίστρια εταιρεία του FSRU) να θέλει να διασφαλίσει πως το ζήτημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα όλο αυτό το διάστημα να κρατά ενήμερους τους χρήστες.
Το ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά τις αντλίες πίεσης, «μπλοκάρει» την λειτουργία αεριοποίησης του αποθηκευμένου LNG, με αποτέλεσμα να έχουν «κλείσει» οι στρόφιγγες προς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Οι εν λόγω αντλίες βοηθούν στην αύξηση της πίεσης του LNG το οποίο αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια εισέρχεται στο σύστημα σε πολύ υψηλή πίεση για να μετατραπεί από υγρή σε αέρια μορφή και να μπει στο δίκτυο μεταφοράς αερίου.
Η νευραλγική σημασία της υποδομής
Το FSRU της Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024 και θεωρείται υποδομή κομβικής σημασίας για το εγχείρημα της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Οι μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι οι Ελμίνα Κοπελούζου (20%), Gaslog (20%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ΔΕΣΦΑ (20%) και Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).
Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης, επένδυση που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, στην Αλεξανδρούπολη ενδυναμώνει τον στρατηγικό ρόλο της Bόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης.
Η υποδομή κατέχει τον ρόλο μίας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εντεινόμενη προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Φορτία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς LNG φτάνουν με δεξαμενόπλοια στο FSRU, όπου και οι ποσότητές του μεταγγίζονται σε αυτό και στη συνέχεια μέσω του ΕΣΦΑ και του IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) μεταφέρονται στις αγορές των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Αύξηση εξαγωγών LNG
Η πλωτή μονάδα διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Στα πλάνα της Gastrade είναι να προσελκύσει ως χρήστες του πρώτου ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου εταιρείες από τον κάθετο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και σε επόμενη φάση ακόμα και από την Ουκρανία.
Με τις επενδύσεις που τρέχει ο ΔΕΣΦΑ οι εξαγωγικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος θα υπερβούν τα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2026 με το FSRU Αλεξανδρούπολης να σηκώνει το κύριο βάρος ενώ μέχρι το 2028 θα συνεισφέρει και το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Οι εξαγωγές LNG της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, χάρη στην αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μέσα από έργα όπως ο αγωγός Καρπερή - Κομοτηνή, καθώς και οι Σταθμοί Συμπίεσης σε Αμπέλια, Κομοτηνή και Νέα Μεσημβρία (booster compression station), οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαγωγική ικανότητα προς τις διεθνείς αγορές.