Η αυστραλιανή εταιρεία Sicona Battery Technologies εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 45 εκατ. δολαρίων από τον οργανισμό Australian Renewable Energy Agency, προκειμένου να κατασκευάσει και να λειτουργήσει την πρώτη εμπορικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υλικού ανόδου μπαταριών πυριτίου-άνθρακα στην περιοχή Illawarra της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η εταιρεία, με έδρα το Wollongong και πιλοτική μονάδα στην ίδια περιοχή, αναπτύσσει το υλικό SiCx, το οποίο θεωρείται πιθανή σημαντική καινοτομία για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που κυριαρχούν στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση του SiCx σε συνδυασμό με γραφίτη στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή πυκνότητα άνω του 20% σε σχέση με τις συμβατικές κυψέλες και να μειώσει τον χρόνο φόρτισης κατά περισσότερο από 40%, ενώ παραμένει συμβατή με τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής.
Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα Battery Breakthrough Initiative και θα επιτρέψει την ανάπτυξη αρχικής μονάδας παραγωγής με δυναμικότητα έως 230 τόνους ετησίως.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Christiaan Jordaan, δήλωσε ότι η υποστήριξη αυτή αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της τεχνολογίας, καθώς περνά από το στάδιο της ανάπτυξης στη βιομηχανική κλίμακα. Όπως ανέφερε, η ζήτηση για μπαταρίες υψηλών επιδόσεων αυξάνεται όχι μόνο στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, η ρομποτική, τα drones και τα ηλεκτρικά εργαλεία.
Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τη χαλυβουργία BlueScope για την πιθανή ανάπτυξη της νέας μονάδας στην περιοχή Port Kembla.
Σε μεταγενέστερα στάδια, η παραγωγική δυναμικότητα αναμένεται να αυξηθεί στους 6.500 τόνους ετησίως, με μακροπρόθεσμη προοπτική επέκτασης έως και 26.500 τόνους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ARENA, Darren Miller, τόνισε ότι η τεχνολογία της Sicona μπορεί να συμβάλει σε μπαταρίες με ταχύτερη φόρτιση, μεγαλύτερη αυτονομία και χαμηλότερο κόστος, ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια παραγωγική βάση της Αυστραλίας στον τομέα των προηγμένων υλικών.
Η χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας ύψους 15 εκατ. δολαρίων που είχε υπογράψει η εταιρεία το προηγούμενο έτος με τον ινδικό όμιλο Himadri.
Πηγή: pv-magazine