Μενού Ροή
 Energa-Operator
Πολωνία: Η Energa-Operator απλοποιεί τις συνδέσεις αποθήκευσης ενέργειας για ενίσχυση των ΑΠΕ

Η πολωνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Operator προχωρά σε σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύνδεση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυό της. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, εάν η ζητούμενη ισχύς ενός επενδυτή υπερβαίνει τη διαθέσιμη, η εταιρεία δεν απορρίπτει πλέον αυτόματα την αίτηση, αλλά ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τη μέγιστη εφικτή ισχύ, την οποία μπορεί να αποδεχθεί εντός επτά ημερών. Η αλλαγή αυτή καταργεί την ανάγκη υποβολής νέων αιτήσεων και ευθυγραμμίζει τις διαδικασίες με εκείνες που εφαρμόζονται ήδη στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Energa-Operator διαθέτει σήμερα στο δίκτυό της περισσότερα από 10,3 γιγαβάτ ανανεώσιμης ισχύος, εκ των οποίων 2,82 GW προέρχονται από μικρές εγκαταστάσεις, καλύπτοντας σχεδόν το 30% της συνολικής ανανεώσιμης ισχύος της Πολωνίας και υπερβαίνοντας κατά τέσσερις φορές τη μέση ζήτηση των πελατών της. Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2031 η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς στην περιοχή ευθύνης της θα φτάσει περίπου τα 16,5 GW.

Ο Grzegorz Kuczkowski, Διευθυντής Τμήματος Δικτυακών Υποδομών της Energa-Operator, τονίζει ότι η εξισορρόπηση του συστήματος διανομής είναι κεντρικός στόχος της εταιρείας έως το 2028. Παράλληλα, η Energa-Operator επιδιώκει να αξιοποιείται η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ απευθείας στο δίκτυό της, με την αποθήκευση ενέργειας να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική.

«Γι’ αυτό θέλουμε η σύνδεση των συστημάτων αποθήκευσης να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, ώστε έως το τέλος του 2028 η συνολική ισχύς τους να αυξηθεί σχεδόν 15 φορές, ξεπερνώντας τα 1,4 GW», σημειώνει ο κ. Kuczkowski. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία του δικτύου και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Πηγή: ceenergynews

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας