Μενού Ροή
Pravaig-Defy-electric-SUV
Ποια είναι η ινδική Tesla που επενδύει στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Την απαρχή για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να σηματοδοτεί η συμφωνία για την είσοδο της πρώτης ινδικής εταιρείας στην ελληνική αγορά ΑΠΕ που ανακοινώθηκε -μάλλον όχι τυχαία- κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία.

Ο λόγος για την Pravaig Dynamics, startup  με εξειδίκευση στην κατασκευή μπαταριών και μικρών ηλεκτροκίνητων ΙΧ που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε «Tesla της Ινδίας». Η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 3 εκατ. δολαρίων  για την πώληση μπαταριών για φωτοβολταϊκά πάρκα, δυναμικότητας 20 MWh, χωρίς να αποκαλύψει τον Έλληνα αντισυμβαλλόμενο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία θα εξάγει στην Ελλάδα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες για φωτοβολταϊκά, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ σημαντική», στο βαθμό που σηματοδοτεί την είσοδο -για πρώτη φορά- μιας ινδικής εταιρείας στην πολύ ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά.

Αν και το ύψος του συμβολαίου είναι μικρό, η Pravaig ευελπιστεί να κλείσει και άλλες συμφωνίες στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ινδικής εταιρείας Σουντάρτα Μπάγκρι, «Αυτό το εξαγωγικό deal αποτελεί ορόσημο για την Ινδία στο πεδίο της ανανεώσιμης ενέργειας. Δείχνοντας τις ικανότητές μας στον σχεδιασμό και την κατασκευή λύσεων τελευταίας τεχνολογίας για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν προωθούμε απλώς βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές, αλλά ενισχύουμε και τις διπλωματικές μας σχέσεις με χώρες όπως η Ελλάδα».

Οικονομικοί παράγοντες στην Ινδία εκτιμούν ότι η συμφωνία αναδεικνύει τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Ινδία ως παίκτης-κλειδί στις τεχνολογίες ΑΠΕ και την φιλοδοξία της να αναδειχθεί σε κορυφαία εξαγωγική δύναμη στον τομέα, ανταγωνιζόμενη χώρες όπως η Κίνα.

H Pravaig Dynamics -με έδρα την «Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας» Μπανγκαλόρ (την οποία επισκέπτεται σήμερα η ελληνική αποστολή όπου θα έχει συναντήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες) ιδρύθηκε το 2011 από τον κ. Μπάγκρι, με χρηματοδότηση από την γαλλική Eren Groupe. Eξειδικεύεται στην κατασκευή μπαταριών υψηλής ακριβείας καθώς και ηλεκτροκίνητων ΙΧ. Έχει λανσάρει τα μοντέλο INTERCEPTOR και DEFY, με το τελευταίο να παρουσιάζεται ότι διαθέτει αυτονομία 500 χλμ. και μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες έως 210 χλμ./ώρα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν της τάξης των 40 εκατ. δολαρίων, ενώ για τη χρήση του 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 2 εκατ. δολ. Απασχολεί 128 εργαζομένους και πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή μονάδας που θα κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα ΙΧ που  θα προορίζονται για την αγορά των Χωρών του Κόλπου και την Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας