Μενού Ροή
Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώσιμα τα υλικά των ΑΠΕ, τονίστηκε σε ημερίδα της ΡΑΑΕΥ για την Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών

"Στέλνουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι τα υλικά κατασκευής των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλήρως ανακυκλώσιμα" τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με θέμα: «Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών» , στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Δημήτρης Φούρλαρης σημείωσε τη σπουδαιότητα της ημερίδας καθώς είναι "η πρώτη που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή μετά την ανάληψη των νέων της αρμοδιοτήτων και τη νέα της φυσιογνωμία". Πρόσθεσε πως η ημερίδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για όλους όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, αλλά και για τους πολίτες, πράγμα που για την ανεξάρτητη αρχή, υπήρξε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως βασική παράμετρος, που είναι "ο συγκερασμός της αγοράς ενέργειας με την κοινωνία".

Ο διευθυντής Αδειοδοτήσεων και Τήρησης Μητρώων και Αρχείων της ΡΑΑΕΥ, Γιάννης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδειοδότηση και λειτουργία έργων ΑΠΕ, όπως και στους διαγωνισμούς αποθήκευσης και ΑΠΕ. Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι οι 96 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1056MW, που αποτελούνται από 1.060 ανεμογεννήτριες, οι 81 Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 157MW, που αποτελούνται από 120 στροβίλους και οι 358 φωτοβολταικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταικά πλαίσια θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.

Το 85-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά

Από την πλευρά του, ο γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου ανέφερε για την ανακύκλωση των αιολικών σταθμών: «Το 85-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μετά το πέρας της διάρκεια ζωής. Όλα τα υλικά διαχειρίζονται κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία από διαπιστευμένες εταιρείες. Πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών που περιέχουν. Η αιολική βιομηχανία έχει επενδύσει σημαντικά στη σχετική έρευνα και ήδη έχει εγκαταστήσει πλήρως ανακυκλώσιμα πτερύγια με νέα υλικά ενώ έχει αναπτύξει νέα τεχνικές για την αποδοτική ανακύκλωση των παλαιών πτερυγίων».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης αναφερόμενος στην ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών σταθμών είπε ότι «από την 15ετή και πλέον εμπειρία μας στην ανάπτυξη και λειτουργία Φ/Β πάρκων στην Ελλάδα, φαίνεται πως τα Φ/Β πλαίσια θα ξεπεράσουν σε ωφέλιμο χρόνο ζωής την προβλεπόμενη 25ετή διάρκεια των εγγυήσεων, που τα συνοδεύουν. Υπό το φως αυτό, το πρώτο μαζικό κύμα ανακύκλωσης τους στη χώρα μας δεν αναμένεται πριν το 2033". Ο κ. Λουμάκης επεσήμανε ότι το Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος συλλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων υφίσταται ήδη στη χώρα μας ( ΚΥΑ 23615/651/Ε.103 ΦΕΚ Β 1184 από το 2014, κατ' εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2012/19/ΕΚ). Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης-ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων, παράλληλα βεβαίως και με των υπολοίπων Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. Σύμφωνα με την νομοθεσία, το κόστος λειτουργίας των συστημάτων αυτών βαρύνει τους παραγωγούς-εισαγωγείς-εμπόρους των Φ/Β πλαισίων, όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα. Τέλος, σε ότι αφορά την ανακύκλωση των Φ/Β πλαισίων καθ' εαυτή, μεταξύ των διαθέσιμων μεθόδων (μηχανικές, φυσικές, φυσικές-χημικές) οφείλουν να ακολουθηθούν και στην χώρα μας αυτές με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι οποίες άλλωστε είναι και αυτές που οδηγούν στην μέγιστη ανάκτηση υλικών, έστω και αν είναι τεχνολογικά είναι πιο κοπιώδης.

Στην ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών σταθμών αναφέρθηκε και ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς. «Η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του χρήσιμου κύκλου ζωής τους δεν είναι απλώς μια εύλογη υποχρέωση αλλά και ένα αξιακό ζήτημα για μια τεχνολογία που από τη φύση της είναι ταγμένη στην προστασία του περιβάλλοντός ο κ.Ψωμάς και πρόσθεσε: "Αν και ο μεγάλος όγκος των σχετικών αποβλήτων θα προκύψει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, πρέπει από σήμερα να ετοιμάσουμε τις υποδομές και να βελτιώσουμε το κανονιστικό πλαίσιο για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Τα μικρά υδροηλεκτρικά μπορούν να ανακυκλωθούν 100%

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), Κωνσταντίνος Βασιλικός μίλησε για την ανακύκλωση των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, αναφέροντας: «Η κυκλική οικονομία θα πρέπει να κάνει χρήση ανανεώσιμων πόρων. Εμείς ερχόμαστε να συνεισφέρουμε στην κυκλική οικονομία. Ωστόσο, εκτός από την ανακύκλωση του εξοπλισμού, οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων αναφέρουν και την παύση λειτουργίας των έργων. Οφείλουμε να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο. Τα μικρά υδροηλεκτρικά πάντως πρέπει να πούμε ότι μπορούν να ανακυκλωθούν 100%.».

Στην ανακύκλωση σταθμών βιοαερίου αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπύρος Τζιάκας, τονίζοντας ότι «οι μονάδες Βιοαερίου με την λειτουργία τους συμβάλουν καθοριστικά στην διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας. Κατασκευαστικά το σύνολό των δομικών υλικών τους και του λειτουργικού τους εξοπλισμού μπορεί να ανακυκλωθεί. Όπως επισήμανε από την κατασκευή μονάδας βιοαερίου προκύπτουν για ανακύκλωση απόβλητα εκσκαφών και κατασκευών, πλαστικά, μέταλλα και ηλεκτρικές συσκευές (αντλίες, αναδευτήρας, κυκλοφορητές), ενώ από τη λειτουργία προκύπτουν υλικά συσκευασίας, αναλώσιμα (λιπαντικά μηχανών, ενεργός άνθρακας κλπ), μπαταρίες οχημάτων, παλιά οχήματα- μηχανήματα.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), Νίκος Δαμάτης αναφερόμενος στην ανακύκλωση σταθμών βιομάζας επισήμανε ότι «η λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης της υπολειμματικής αγρωστώδους και δασικής Βιομάζας, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της σύγχρονης κυκλικής Βιοοικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος της Βιοενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητος και συνάμα διευκολυντικός και πολύπλευρος, καθώς προσφέρει μία πλειάδα πλεονεκτημάτων όπως σταθερότητα, ευελιξία, οικονομία, ενεργειακή ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, θέσεις εργασίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της περιφερειακής οικονομίας. Η ανακύκλωση σταθμών Βιομάζας δεν αφορά μόνο στον τεχνικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο τέλος του ενεργού κύκλου ζωής του, αλλά γίνεται πράξη καθημερινά με την αξιοποίηση χιλιάδων τόνων οργανικής ύλης. Παράλληλα, δραστηριότητες και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Dioxide Removal) έρχονται στο προσκήνιο προκειμένου να συνεπικουρήσουν την παραγωγή χρήσιμης ανανεώσιμης Βιοενέργειας, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο επίσης την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ανανεώσιμου άνθρακα για την κάλυψη αναγκών της βιομηχανίας σε νέα βιοϋλικά και βιοβασισμένα προϊόντα.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας