Μενού Ροή
Ελ Σαλβαδόρ
Ελ Σαλβαδόρ: Νέο πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε εφαρμογή τίθεται στο Ελ Σαλβαδόρ το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με σκοπό την αυτοκατανάλωση, με τις πρώτες διαδικασίες να αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Υδρογονανθράκων και Ορυχείων ανακοίνωσε την έναρξη των επίσημων διαδικασιών για την αδειοδότηση παρόχων και την εγκατάσταση συστημάτων αυτοκατανάλωσης από ΑΠΕ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, αλλά και διοχέτευσης της περίσσειας στο δίκτυο διανομής.

Η νέα πολιτική βασίζεται στον νόμο για την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2025. Το θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2026 με την έγκριση ειδικού κανονισμού από τη ρυθμιστική αρχή ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Οι νέοι κανόνες καθορίζουν τις τεχνικές, διοικητικές, φορολογικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή, εμπορία, σχεδιασμό, εγκατάσταση, σύνδεση, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων αυτοκατανάλωσης. Παράλληλα, προβλέπονται μοντέλα για τοπική και απομακρυσμένη αυτοκατανάλωση, καθώς και για εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Κίνητρα για επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα φορολογικά κίνητρα. Για περίοδο 10 ετών προβλέπονται οφέλη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τους εισαγωγικούς δασμούς για τις επιλέξιμες δραστηριότητες.

Φορολογικά οφέλη μπορούν να αξιοποιήσουν και οι καταναλωτές που αγοράζουν, εγκαθιστούν ή συντηρούν συστήματα μέσω πιστοποιημένων παρόχων.

Παράλληλα, το νέο σύστημα επιτρέπει στους παραγωγούς-καταναλωτές να αξιοποιούν οικονομικά την πλεονάζουσα ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και δεν καταναλώνεται επιτόπου μπορεί να διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής, με τον χρήστη να αποζημιώνεται σύμφωνα με τον μηχανισμό τιμολόγησης που έχει θεσπίσει η ρυθμιστική αρχή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι μπαταρίες αποθήκευσης, επιτρέποντας την αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μεταξύ άλλων και μετά τη δύση του ήλιου.

Ήδη στα 846,6 MW τα φωτοβολταϊκά

Το Ελ Σαλβαδόρ διαθέτει ήδη σημαντική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ. Σύμφωνα με στοιχεία της SIGET, στο τέλος του 2025 είχαν εγκατασταθεί συνολικά 846,62 MW φωτοβολταϊκών.

Από αυτά, τα 282,30 MW ήταν συνδεδεμένα στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ τα 564,32 MW στη λιανική. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται κυρίως συστήματα κατανεμημένης παραγωγής σε κατοικίες, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η έναρξη των διαδικασιών για την αδειοδότηση παρόχων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σηματοδοτεί πλέον τη μετάβαση από τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου στην πρακτική ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής.

Με τον συνδυασμό φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης και δυνατότητας διοχέτευσης της πλεονάζουσας παραγωγής στο δίκτυο, η χώρα επιχειρεί να ενισχύσει την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας και να δημιουργήσει μια νέα αγορά γύρω από την αυτοκατανάλωση.

Πηγή: pv-magazine

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας