Το φωτοβολταϊκό πάρκο Rosières, ισχύος 300 kWp, το οποίο βρίσκεται σε έναν παλιό χώρο υγειονομικής ταφής στη νότια κεντρική Γαλλία και εγκαινιάζεται τις επόμενες ημέρες, ξεχωρίζει για το πρωτότυπο οικονομικό του μοντέλο, που συνδυάζει τη συλλογική ιδιοκατανάλωση με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Περίπου το 10% της παραγόμενης ενέργειας θα καταναλωθεί από την τοπική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και την αστική περιοχή του Puy-en-Velay, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας συλλογικής ιδιοκατανάλωσης. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί με τη μελλοντική συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων.Το συγκεκριμένο πάρκο διαφέρει καθώς το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζεται από συγκεκριμένο προμηθευτή στο τοπικό νόμισμα που κυκλοφορεί στην περιοχή Haute-Loire. Με αυτόν τον τρόπο το έργο αυτό προάγει τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά.
Σε τεχνικό επίπεδο, τα 736 φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τοποθετημένα πάνω σε ξύλινες κατασκευές από ακατέργαστο ξύλο, το οποίο προέρχεται από αειφορικά διαχειριζόμενα τοπικά δάση. Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτούνται εκσκαφές ή χρήση σκυροδέματος. Το έργο αναπτύχθηκε από έναν τοπικό συνεταιρισμό συλλογικού συμφέροντος έχοντας χρηματοδότηση από συνεταιριστική τράπεζα. Σύμφωνα με την εταιρεία που υλοποίησε το έργο, γνώμονάς τους ήταν ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μεγιστοποίηση των τοπικών ωφελειών.