Μενού Ροή
Τσακαλώτος: Σχέδιο τριών σημείων για το στεγαστικό

Πρωτοβουλίες για Airbnb, επίδομα ενοικίου, Τράπεζα Στέγης προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής στο Β. Τομέα της Αθήνας, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ​«Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους». Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στην αύξηση της προσφοράς στην αγορά στέγης μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης.

Ειδικότερα, σε σχέση με την πολιτική για τη στέγαση ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

  • “Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέους και νέες 25 ως 44 ετών και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια γι' αυτό.
  • Δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.
  • Θεσπίζουμε περιορισμούς στους κανόνες του Airbnb.

Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στις διαφορές των προτάσεων αυτών με τα όσα αναφέρει η Ν.Δ. τονίζοντας ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος κοινωνικής στέγασης.

“Θέλω να σας πω ποια είναι η λογική, γιατί το κάνουμε αυτό. Γιατί επιδοτήσεις δίνει και η Νέα Δημοκρατία. Δάνεια δίνει και η Νέα Δημοκρατία. Αλλά έχουμε μάθει, απ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ότι αυτές οι αγοραίες λύσεις δεν δουλεύουν.

Γιατί δεν δουλεύουν; Γιατί οδηγούν τους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές των ακινήτων. Η αγοραία λύση αφήνει την τιμή των ακινήτων να πάει στον ουρανό. Γι' αυτό δεν δουλεύει. Άρα, αν δεν ρυθμίσεις την αγορά του Airbnb, θα φύγουν από το Παγκράτι, θα φύγουν από το Κουκάκι και θα πάνε στη Νέα Ιωνία, θα πάνε στο Νέο Ηράκλειο και θα αυξηθούν οι τιμές και εκεί.

Δεύτερον, είναι απλά οικονομικά: Αν δεν αυξήσεις την προσφορά των σπιτιών που υπάρχουν, πώς είναι δυνατόν να μην αυξηθεί η τιμή των σπιτιών; Γι' αυτό χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, για να μπορεί να υπάρχει και επαρκής προσφορά ακινήτων σε αυτή τη χώρα.

Γι' αυτό για μας δεν είναι μόνο οικονομικό, για να ελέγξουμε την τιμή των ακινήτων. Γιατί για μας, η στέγαση είναι δικαίωμα. Είναι δικαίωμα, ανθρώπινο δικαίωμα. Κανένας δεν πρέπει να μείνει χωρίς σπίτι. Και το κράτος πρέπει να είναι δίπλα γι' αυτούς τους ανθρώπους.”

Το ιδιωτικό χρέος

Σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος και την πρώτη κατοικία ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε αναστολή όλους τους πλειστηριασμούς για σπίτια, μέχρι 300.000 ευρώ. “Γιατί δεν θέλουμε να δούμε τις σκηνές που έχουμε δει στην τηλεόραση, με ανθρώπους 80 χρόνων να τους πετάνε έξω από το σπίτι, ή μια κυρία που δεν έχει πληρώσει τα κοινόχρηστα, να αποφασίζουν να τη διώξουν από το σπίτι” ανέφερε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΖΑ θα παρουσιάσει “μια ολιστική πολιτική για το ιδιωτικό χρέος, ώστε να μπορέσει ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού να ρυθμίσει αυτό το χρέος, να μπορέσει να ανασάνει.

Ποια είναι η λογική; Η λογική είναι αυτή που έχουμε μάθει όλοι οι οικονομολόγοι, και άλλοι φαντάζομαι, από το 1929 και μετά. Όταν υπάρχει μια μεγάλη κρίση, όταν ο κόσμος δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος -όχι γιατί είναι κακοπληρωτής, όχι γιατί πήρε ένα ρίσκο που δεν του βγήκε, αλλά γιατί οι οικονομικές συνθήκες αλλάξανε, καμία σχέση με τη δική του ευθύνη- τότε το κράτος πρέπει να παρέμβει και το βάρος πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη, βεβαίως, το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, θα βουλιάξουμε και θα έχουμε και νέα χρέη και θα συνεχίσει αυτός ο κύκλος.”

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα για την ανάγκη συμμετοχής. “Δεν γίνεται τίποτα απ’ όλα αυτά που είπαμε χωρίς την κοινωνία μαζί μας, χωρίς τη δημοκρατία, χωρίς τη συμμετοχή. Και λέω το εξής για τη δημοκρατία: Η Δημοκρατία μας δεν έχει πεθάνει, ούτε καν είναι στην εντατική. Αλλά έχει πολλές ενδείξεις ότι νοσεί βαθιά. Νοσεί βαθιά όταν δεν υπάρχει καν ο δημόσιος χώρος για να συζητηθούν σε βάθος αυτά τα αντιπαραθετικά σχέδια.

Άρα, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ψήφος για τη δημοκρατία. Είναι και ψήφος για τον δημόσιο διάλογο. Είναι και ψήφος για τον δημόσιο χώρο, όπου οι πολίτες χωρίς fake news, χωρίς απειλές, μπορούν να συζητήσουν για το μέλλον.”

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας