Μενού Ροή
Eurelectric: “Κλειδί” τα PPAs για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ - "Σήμα" για μέτρα στις κυβερνήσεις

Πλαίσιο προτάσεων καταθέτει με έκθεσή της η Eurelectric, η Ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας εισφέροντας στο διάλογο για το νέο σχεδιασμό για την αγορά ενέργειας που έχει ξεκινήσει από την Κομισιόν.

Με την έκθεσή της με τίτλο “A Market fit for Net Zero power system - Full study” που δημοσιοποίησε στις 29/3 σημειώνει την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση (ΑΠΕ αλλά και δίκτυα) αλλά και τη σημασία των διμερών συμβάσεων προμήθειας. Παράλληλα επισημαίνει ότι απαιτείται ενίσχυση της διαδικασίας ενημέρωσης των καταναλωτών και ότι τα συστήματα απορρόφησης κινδύνου που ανατίθενται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε έχουν τις λιγότερες δυνατές στρεβλώσεις στις βραχυπρόθεσμες αγορές.

Σημειώνει, δε, ότι θα πρέπει η όλη προσπάθεια να βασίζεται, επιπλέον, στα υφιστάμενα δεδομένα, σε τρεις πυλώνες. Συγκεκριμένα:

  • Στα συμβόλαια καταναλωτή - προμηθευτή και σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο δέσμευσης των δυο πλευρών, που θα βασίζεται και σε ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου.
  • Επενδυτικό πλαίσιο που υποστηρίζεται από ενισχυμένες και μακροπρόθεσμες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων
  • Προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως αναφέρει η Έκθεση, η φιλοδοξία της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου απαιτεί αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Μόνο το REPowerEU απαιτεί επενδύσεις 300 δισ. ευρώ έως το 2030, επιπλέον των επενδύσεων Fit-for55 αναφέρει η Έκθεση και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι συνολικά επενδύσεις ύψους 583,8 δισ. ευρώ απαιτούνται στην αγορά έως το 2030.

Επίσης αναφέρεται ότι το REPowerEU αύξησε τις επενδυτικές ανάγκες κατά 29,4 δισ. ευρώ σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και €10 δις για αποθήκευση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Στο φόντο αυτή στην Έκθεσή της η Ένωση σημειώνει ότι για την επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ θα χρειαστεί να προωθηθεί η λογική των διμερών συμβάσεων προμήθειας τα λεγόμενα PPAs.

Προτείνει, δε, τα εξής:

-αφαίρεση όλων των αδικαιολόγητων εμποδίων στη σύναψη PPA

- Δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να

υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις

-Δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων για λογαριασμό συλλογικοτήτων με μικρότερους αγοραστές

- Απλοποίηση διαδικασιών

- Αφαίρεση χρεώσεων και εισφορών που σχετίζονται στη χρηματοδότηση πολιτικών που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών και τη χρήση διμερών συμβάσεων.

  • Προτυποποίηση συμβολαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την διευκόλυνση της εμπορευσιμότητας των PPAs
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας