Σε χαμηλό 17 ετών αναμένεται να υποχωρήσει φέτος η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιθέσεις σε διυλιστήρια και τα προβλήματα στις εξαγωγές επιβαρύνουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Σύμφωνα με προσχέδιο κυβερνητικών προβλέψεων που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η παραγωγή αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17,2 εκατ. τόνους το 2026, στους 494,2 εκατ. τόνους. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 9,88 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Οι νέες εκτιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπουν επίσης μικρότερη παραγωγή για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Για το 2027 η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει στους 500 εκατ. τόνους, παραμένοντας ωστόσο κατά 16 εκατ. τόνους χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Αύξηση προβλέπεται και το 2028 και το 2029, χωρίς όμως η παραγωγή να επιστρέφει στα επίπεδα του 2025.
Πλήγμα στα διυλιστήρια
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας είναι οι επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις με drones σε διυλιστήρια και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Οι επιθέσεις έχουν περιορίσει την παραγωγή καυσίμων και έχουν προκαλέσει ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αναγκαστεί να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των εξαγωγών.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε αποδώσει νωρίτερα την πτώση της παραγωγής πετρελαίου και σε απρογραμμάτιστες εργασίες συντήρησης στα διυλιστήρια.
Η μείωση της παραγωγής καυσίμων έχει, πάντως, οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών αργού, κυρίως προς την Κίνα και την Ινδία.
Αυξάνονται προσωρινά οι εξαγωγές αργού
Με βάση το κυβερνητικό προσχέδιο, οι εξαγωγές ρωσικού αργού αναμένεται να ανέλθουν φέτος στους 244,7 εκατ. τόνους, από 230,8 εκατ. τόνους το 2025. Η νέα εκτίμηση είναι κατά 7,5 εκατ. τόνους υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η εικόνα, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει από το 2027. Οι εξαγωγές αργού προβλέπεται να μειωθούν στους 232,5 εκατ. τόνους και να υποχωρήσουν περαιτέρω στους 216,6 εκατ. τόνους το 2028 και το 2029.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές καυσίμων προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς. Μετά τους περιορισμούς στις εξαγωγές βενζίνης και αεροπορικού καυσίμου, η κυβέρνηση επέβαλε και απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ.
Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές καυσίμων αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 27,3 εκατ. τόνους, στους 98,5 εκατ. τόνους. Πρόκειται για ποσότητα κατά 24,1 εκατ. τόνους χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Για το 2027 προβλέπεται ανάκαμψη στους 113,1 εκατ. τόνους, επίπεδο που θα παραμείνει ωστόσο σχεδόν 13 εκατ. τόνους κάτω από τις εξαγωγές του 2025.
Οι νέες προβλέψεις αποτυπώνουν την αυξανόμενη πίεση που δέχεται ο ρωσικός ενεργειακός τομέας, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου, οι επιθέσεις στις υποδομές και οι περιορισμοί στις πωλήσεις καυσίμων επηρεάζουν πλέον τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές.
Πηγή: Reuters