Μενού Ροή
mitsotakis papastavrou chevron stefatos
Υπογραφή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των συμφωνιών μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron-HelleniQ Energy. Υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο CEO της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισης, ο αντιπρόεδρος της Global New Ventures Gavin Lewis για λογαριασμό της Chevron και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος
Στην Αθήνα στελέχη της Chevron – Επί τάπητος ο οδικός χάρτης των εξορύξεων

Στελέχη της Chevron βρίσκονται από σήμερα στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την παραχώρηση του Block 10, που εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με πηγές, στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας αναμένεται να βρεθούν ζητήματα αδειοδοτήσεων, καθώς και τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Η Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι συζητήσεις έρχονται σε συνέχεια των επαφών που είχε στο Χιούστον ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με ανώτατα στελέχη της Chevron και της ExxonMobil, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των ενεργειακών επενδύσεων και της ανάπτυξης του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων.

Κατά τη συνάντησή του στα κεντρικά γραφεία της Chevron, ο κ. Παπασταύρου συνομίλησε με τον Vice President for Exploration, Kevin McLachlan, παρουσία στελεχών της εταιρείας που έχουν την ευθύνη για τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Βασικό θέμα αποτέλεσε το εντεινόμενο ενδιαφέρον της Chevron για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, το οποίο αποτυπώνεται και στο αίτημα συμμετοχής της σε νέο θαλάσσιο οικόπεδο στο Νότιο Ιόνιο.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τον σχεδιασμό για την επίσπευση των απαιτούμενων εγκρίσεων και κάλεσε την εταιρεία στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα των σεισμικών ερευνών στις περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων της ExxonMobil για Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, Neil Hartley. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου στο ενεργειακό ισοζύγιο της περιοχής και η προγραμματισμένη ερευνητική γεώτρηση στο Βορειοδυτικό Ιόνιο το 2027.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας