Μενού Ροή
Κυβέρνηση
Στα 8,5 λεπτά/kWh+πάγιο το ρεύμα για τους αγρότες μέχρι τον Απρίλιο του 2028 - Ειδική εφαρμογή για το μειωμένο πετρέλαιο στην αντλία

Από πέντε άξονες αποτελείται το σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

   Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας κατά την τοποθέτησή του "τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι συγκεκριμένα, κοστολογημένα και εφαρμόσιμα. Είναι απόλυτα σύμφωνα και με τους Κανονισμούς της ΕΕ και με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας".

    Συγκεκριμένα, για την αναδιανομή των αδιάθετων πόρων της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 160 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι τα 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τους βαμβακοπαραγωγούς και τους σιταροπαραγωγούς μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτησης. Τα υπόλοιπα 80 θα κατευθυνθούν στους κτηνοτρόφους, εκ των οποία τα 40 εκατ. ευρώ μέσω επιπρόσθετης βασικής ενίσχυσης και 40 εκατ. ευρώ μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτηση.

   Για το τιμολόγιο ΓΑΙΑ ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η ΔΕΗ επεκτείνει από 1ης Απριλίου 2026 την κάλυψη σταθερής τιμής για 2 έτη. "Για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή μειώνεται σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα" λέγοντας ότι η "Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που εφαρμόζει σύστημα εγγυημένων τιμών-αυτή είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μην εγερθούν θέματα ανταγωνισμού". Δεν διευκρινίστηκε από τις ανακοινώσεις το ύψος του παγίου.

   Σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ επισήμανε ότι θεσπίζεται αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, από το 80% που είναι σήμερα, χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς προσθέτοντας ότι για το σύνολο γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων θα ισχύει πλέον από την καταβολή στα τέλη του 2026 η παρακράτηση από τη βασική ενίσχυση σε δύο στάδια, έτσι ώστε όλοι να είναι ασφαλισμένοι, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυξάνεται το όριο αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ, από τις 70.000 ευρώ που είναι σήμερα.

   Επιπλέον, μίλησε μεταξύ άλλων για άλλες παρεμβάσεις ενίσχυσης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, όπως η πρόσκληση για την Κατασκευή και Εκσυγχρονισμό των Θερμοκηπίων, στη δράση για τη Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες, στη νέα πρόσκληση για της δράσης ενθάρρυνσης σύστασης Συλλογικών Σχημάτων, με τη συνολική επενδυτική κινητοποίηση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση κεφαλαίων.

   Υπογράμμισε ότι υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενεργοποίηση των τριών νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων του ΣΣ ΚΑΠ. Η αρχική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ ενώ με τη μόχλευση, η συνολική χρηματοδοτική δυνατότητα θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις

   "Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών και όλων των παραγωγών. Νοιάζεται για το σύνολο των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοκόμων. Όχι μόνο για όσους βρίσκονται στα μπλόκα. Όποιος θέλει να συζητήσει, η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή" δήλωσε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε "δεν θα κουραστώ να λέω ότι ο διάλογος δεν συνιστά υποχώρηση, αλλά πράξη ευθύνης απέναντι σε αυτούς που ο καθένας εκπροσωπεί".

   Σε αναφορά του στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι υπήρξε ένα πολιτικό πλαίσιο το 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με τις ελληνικές εξαγωγές σε αυτές τις χώρες να φτάνουν τα 34 εκατ. ευρώ.

   Πρόσθεσε ότι 21 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως φέτα, ελαιόλαδο, κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου κ.α., θα προστατεύονται από απομιμήσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για πώλησή τους σε υψηλότερες τιμές και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μεταξύ άλλων αυστηρή εφαρμογή των κανόνων και συνεχούς παρακολούθησης των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή παραγωγή αλλά και ανακατεύθυνση πρόσθετων πόρων για την ΚΑΠ εντός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Unity Safety Net για τις διαταραχές στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

   Παράλληλα έκανε αναφορά σε 11 πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών και των εισοδημάτων τους που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13 σε 6% από το 2021, στη μείωση 50% του φόρου εισοδήματος κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας από το 2022, στην μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6% από το 2022 αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13% από το 2023.

   Σημείωσε ότι από το 2019 υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των υποδομών και της επιχειρηματικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα, η ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, η επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και το άνοιγμα των νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

   "Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Όχι απλά για να διαχειριστούμε το παρόν, αλλά για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον με προοπτική για την ελληνική αγροτική παραγωγή", κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Θάνος Πετραλιάς: νέο Σύστημα Επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες - Άμεση έκπτωση στα πρατήρια από 1η Νοεμβρίου. Με διευρυμένα όρια η επιστροφή ΕΦΚ μέχρι τον Οκτώβριο

  Ριζική αλλαγή στον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους αγρότες να λαμβάνουν πλέον την έκπτωση κατευθείαν κατά την αγορά καυσίμων. Το νέο σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2026, ικανοποιεί ένα πολυετές αίτημα του αγροτικού κόσμου και βασίζεται σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την αποφυγή του λαθρεμπορίου.

   Στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων υπέρ των αγροτών, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την αυξημένη επιστροφή και, από Νοέμβριο, την άμεση μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου diesel στους αγρότες. 

   Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κύριος Θάνος Πετραλιάς, μετά τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλονται έως τον Σεπτέμβριο, οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε ειδική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η εφαρμογή θα ενσωματώνεται στο MyData App της ΑΑΔΕ και θα παράγει έναν κωδικό συναλλαγής (QR Code) με δυνατότητα ταυτοποίησης του προσώπου.

   Κατά την αγορά καυσίμων, ο αγρότης θα εμφανίζει τον κωδικό QR στο πρατήριο, το οποίο θα πραγματοποιεί online έλεγχο για την ταυτοποίηση του δικαιούχου, την επαλήθευση του προϊόντος και τον υπολογισμό του υπολοίπου διαθέσιμων λίτρων. Η έκπτωση των 41 λεπτών ανά λίτρο θα εφαρμόζεται αυτόματα στο τιμολόγιο εκείνη τη στιγμή.

   Προστασία των Πρατηριούχων

   Δεδομένου ότι οι πρατηριούχοι προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ κατά την αγορά του πετρελαίου, αναπτύσσεται παράλληλη διαδικασία για να τους επιστρέφεται και σε αυτούς άμεσα ο ΕΦΚ που χορηγούν ως έκπτωση σε αγρότες. Η επιστροφή θα γίνεται σε διαστήματα δέκα ημερών το μέγιστο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πρατηριούχοι με κόστος ρευστότητας.

   Διεύρυνση ορίων και αύξηση Κονδυλίου

   Ο κ.Πετραλιάς υπενθύμισε ότι τα τρέχοντα όρια επιστροφής ΕΦΚ ορίζονται σε λίτρα ανά στρέμμα ανάλογα με το είδος καλλιέργειας: για το βαμβάκι δικαιούνται 30 λίτρα/στρέμμα, για το σιτάρι 16 λίτρα/στρέμμα, ενώ για άλλες καλλιέργειες ισχύουν διαφορετικά όρια. Η επιστροφή ανέρχεται σε 41 λεπτά ανά λίτρο, όσο δηλαδή είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

   Ωστόσο προανήγγειλε ότι συστήνεται ειδική Επιτροπή για την επανεξέταση των ορίων επιστροφής ΕΦΚ ανά καλλιέργεια, με συμμετοχή και εκπροσώπων των ιδίων αγροτών. Στόχος είναι το 95-99% των αγροτών να βρίσκεται εντός των ορίων, καθώς ο μοναδικός λόγος ύπαρξης των ορίων είναι η αποφυγή του λαθρεμπορίου -όπως τόνισε.

   Όπου απαιτείται, τα όρια θα αυξηθούν και το σχετικό κονδύλι θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την έκταση των αναπροσαρμογών. Ενώ ο κ.Πετραλιάς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει διατεθειμένη να υιοθετήσει τις ουσιαστικές προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων για την αναπροσαρμογή των ορίων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

   Μεταβατική Περίοδος έως Οκτώβριο 2026

   Σύμφωνα με τον κύριο Πετραλιά, μέχρι τον Οκτώβριο 2026 θα συνεχίσει να ισχύει το τρέχον σύστημα τριμηνιαίων επιστροφών μέσω MyData, με διευρυμένα όρια όπως θα αποφασιστούν από την Επιτροπή. Έως τότε, οι αγρότες θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ κάθε τρίμηνο, όπως γίνεται σήμερα, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος.

   Από 1η Νοεμβρίου 2026, η ετήσια περίοδος επιστροφών θα ευθυγραμμιστεί με την περίοδο του ΟΣΔΕ (Νοέμβριος-Οκτώβριος), διευκολύνοντας τον συντονισμό των διαδικασιών.

   Ειδικά για νέους αγρότες που για πρώτη φορά ξεκινούν καλλιέργειες πριν την υποβολή του ΟΣΔΕ, ο κ.Πετραλιάς ανέφερε πως θα εξακολουθούν να λαμβάνουν επιστροφές με το παλιό σύστημα, μέχρι την ολοκλήρωση της δήλωσής τους.

   Ψηφιακή Πλατφόρμα Ενημέρωσης

   Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς υπογράμμισε επίσης και τέσσερα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους αγρότες.

   Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι:

   - το 2022, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση επανέφερε την επιστροφή του ΕΦΚ στο 50% των ορίων ανά καλλιέργεια.

   - από 1η Ιανουαρίου 2025, μέσω του συστήματος MyData, η επιστροφή ανήλθε στο 100% των ορίων με αύξηση του σχετικού κονδυλίου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

   - τον Νοέμβριο 2025 αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων για περίπου 20.000 αγρότες που τα είχαν ξεπεράσει, με το μέγιστο όριο να ανέρχεται πλέον στα 150.000 ευρώ ανά παραγωγό.

   - τον Δεκέμβριο καταβλήθηκαν οι επιστροφές για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου με τα αναθεωρημένα όρια, ενώ απομένει η καταβολή για τον Δεκέμβριο στα τέλη Ιανουαρίου.

   Πληρωμές "ρεκόρ"

   Όπως ανέφερε ο κ.Πετραλιάς, το τελευταίο τρίμηνο του 2025 καταβλήθηκαν 3,82 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγροτικές ενισχύσεις σε χρόνο ρεκόρ, με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να εργάζονται όλα τα Σαββατοκύριακα και μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς για την ολοκλήρωση των πληρωμών. Οι καταβολές πραγματοποιήθηκαν εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου σύμφωνα με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον μεγάλο όγκο ελέγχων που απαιτούνται.

   Τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται εντατική δουλειά για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ελέγχων και τις επόμενες καταβολές ενισχύσεων της ΚΑΠ.

   Επιπλέον, από 17 Δεκεμβρίου 2025 λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο My Business Support της ΑΑΔΕ, όπου οι αγρότες μπορούν να ελέγχουν τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και τα ποσά που έχουν λάβει. Σε περίπτωση που κάποιο τιμολόγιο δεν αναγράφει την ένδειξη "diesel", τα πρατήρια υποχρεούνται να προβούν σε επανέκδοση για την επιστροφή του αντίστοιχου ποσού στους δικαιούχους αγρότες.

   Γιατί δεν μειώνονται περαιτέρω ΦΠΑ και ΕΦΚ

   Ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισε τα όρια που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προς τους αγρότες.

   Όπως ανέφερε. επιτρέπονται τέσσερα είδη στήριξης:

   - ενισχύσεις μέσω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και επενδυτικών προγραμμάτων,

   - ad hoc προγράμματα για φυσικές καταστροφές,

   - de minimis ενισχύσεις (περίπου 85 εκατομμύρια ετησίως) και

   - φορολογική πολιτική όπως ο μηδενισμός ΕΦΚ.

   Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η επιχορήγηση αγροτών εκτός συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό, αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση με κίνδυνο προστίμων και ανάκτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Οδηγία ΦΠΑ υποχρεώνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

   1. να εφαρμόζουν στα καύσιμα τον ανώτατο συντελεστή, καθιστώντας αδύνατη τη μείωση ΦΠΑ κάτω από το 24%.

   2. για τα αγροτικά μηχανήματα, ο συντελεστής ΦΠΑ βρίσκεται ήδη στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο του 13% και δεν μπορεί να μειωθεί στο 6% ή να μηδενιστεί.

   3. στα λιπάσματα, αντίστοιχα, εφαρμόζεται ο κατώτατος συντελεστής του 6%, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω μείωσης ή απαλλαγής.

   Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο κ.Πετραλιάς, η χώρα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μείωσης τόσο του ΦΠΑ όσο και του ΕΦΚ εντός των ευρωπαϊκών κανονισμών, αποφεύγοντας νομικές και οικονομικές κυρώσεις που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας