Μενού Ροή
Οι 10 πιο διαβασμένες ειδήσεις του energymag.gr την εβδομάδα που μας πέρασε

Η εβδομάδα 5–11 Οκτωβρίου 2025 αποδείχθηκε εξαιρετικά δραστήρια για τον ενεργειακό και οικονομικό τομέα της χώρας. Από τις εξελίξεις γύρω από το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου έως τις παρεμβάσεις της ΡΑΑΕΥ, τις αποφάσεις για ΑΠΕ και τη διαμόρφωση νέων εταιρικών ισορροπιών, το energymag.gr κατέγραψε μια πλούσια ειδησεογραφία που δείχνει το εύρος των αλλαγών που συντελούνται.

Η παρακάτω δεκάδα αποτυπώνει τη μεγάλη εικόνα: μια Ελλάδα που, παρ’ όλες τις εντάσεις και καθυστερήσεις, κινείται δυναμικά σε μια νέα εποχή ενέργειας και ανάπτυξης.

«Καλώδιο σε τεντωμένο σχοινί: Το χρονικό της ρήξης»

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη δημοσίευση που μονοπώλησε την ενεργειακή επικαιρότητα: η υπόθεση του Great Sea Interconnector (GSI) και η ρήξη στις σχέσεις Αθήνας–Λευκωσίας. 

Το άρθρο παρουσιάζει το παρασκήνιο των δηλώσεων, των επιστολών και των αντιπαραθέσεων που έφεραν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση.

Σχόλιο: Το έργο δεν είναι απλώς μια υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ρεύματος, αλλά ένας ενεργειακός και διπλωματικός “δίαυλος” με υψηλό γεωπολιτικό συμβολισμό.

«Αγορά Ενέργειας: Στον ορίζοντα η ισχυροποίηση δύο νέων καθετοποιημένων παικτών»

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε φάση ανασχηματισμού: το energymag.gr αποκάλυψε τη διαδικασία σύστασης δύο νέων μεγάλων ενεργειακών σχημάτων, με τη συνένωση θυγατρικών της Ηρων και της nrg. 

Τα νέα σχήματα θα διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής και πάνω από 500.000 πελάτες, φέρνοντας νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό.

Σχόλιο: Η συγκέντρωση ισχύος σε λιγότερους, ισχυρότερους “παίκτες” αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη — το ερώτημα είναι αν ο ανταγωνισμός θα μείνει υγιής ή θα χρειαστεί νέα ρυθμιστικά φίλτρα.

«Νέα απόφαση της ΡΑΑΕΥ για απορρίψεις αιτήσεων φωτοβολταϊκών»

Η ΡΑΑΕΥ εξέδωσε απόφαση-ορόσημο, δικαιώνοντας εταιρεία που είχε δει το αίτημά της για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού να απορρίπτεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ως “κορεσμένο”. 

Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι η διαδικασία ήταν ελλιπώς τεκμηριωμένη και θέτει πλέον νέο πλαίσιο αξιολόγησης.

Σχόλιο: Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για δεκάδες μικρούς επενδυτές που είχαν “παγώσει” λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Στέλνει μήνυμα πως η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και ανοικτή.

«Ηλιακά πάνελ: Βουτιά 43 % στις τιμές – 98 % εισαγόμενα από Κίνα»

Με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2025, η αξία των εισαγωγών φωτοβολταϊκών έπεσε σχεδόν στο μισό, ενώ οι ποσότητες αυξήθηκαν εντυπωσιακά. 

Η Κίνα κυριαρχεί με ποσοστό 98 %, ενώ αυξήθηκαν και οι εισαγωγές ανεμογεννητριών κατά 113 %.

Σχόλιο: Η πτώση τιμών επιταχύνει την εγκατάσταση ΑΠΕ, αλλά δείχνει και την απόλυτη εξάρτηση της Ευρώπης από ασιατικές αλυσίδες — μια “αχίλλειος πτέρνα” για τη στρατηγική αυτονομία.

«Αμύνταιο: Ξεκινά η προθέρμανση των δικτύων τηλεθέρμανσης»

Η ΔΕΤΕΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της προθέρμανσης στα δίκτυα τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, Λεβαίας και Φιλώτα, με χρήση βιομάζας. 

Η εγκατάσταση αυτή αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο παράδειγμα «μετά λιγνίτη» ενεργειακής λύσης στη Δυτική Μακεδονία.

Σχόλιο: Πρόκειται για συμβολική επιτυχία: μια πόλη που έζησε από τον λιγνίτη, τώρα θερμαίνεται με καθαρή ενέργεια. Αυτό είναι το πρακτικό πρόσωπο της “δίκαιης μετάβασης”.

«Με δύο χρόνια καθυστέρηση η ΡΑΕΚ μεταβίβασε στον ΑΔΜΗΕ τις άδειες για τη διασύνδεση»

Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) προχώρησε στη μεταβίβαση των αδειών ιδιοκτησίας και διαχείρισης του έργου GSI στον ΑΔΜΗΕ. 

Η εξέλιξη αυτή, αν και καθυστερημένη, θεωρείται κρίσιμη για να ξεκινήσουν οι τελικές φάσεις του έργου.

Σχόλιο: Η επίσημη μεταβίβαση σηματοδοτεί την “τυπική” αποκατάσταση τάξης, αλλά απομένουν ουσιαστικές προκλήσεις: χρηματοδότηση, συντονισμός και πολιτική σταθερότητα.

«Παρέμβαση ΡΑΑΕΥ: Εταιρεία παραπληροφόρησε καταναλωτές»

Η ΡΑΑΕΥ επέβαλε κυρώσεις σε εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αθέμιτες πρακτικές ενημέρωσης και παραπληροφόρηση πελατών. 

Σχόλιο: Η αγορά λιανικής ρεύματος έχει ωριμάσει – τώρα χρειάζεται και θεσμική πειθαρχία. Οι πολίτες δεν πρέπει να αισθάνονται “παγιδευμένοι” σε συμβόλαια ή όρους που δεν κατανοούν.

Νέα απόφαση της ΡΑΕΕΥ για τις απορρίψεις αιτήσεων φωτοβολταϊκών στα κορεσμένα δίκτυα Πελοποννήσου και Κρήτης - Ποια είναι η εταιρεία που δικαιώθηκε στην Μεσσηνία

Η υπόθεση αφορά τις απορρίψεις αιτήσεων για οριστική προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που είχαν κατατεθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ.

Η καταγγέλλουσα εταιρεία υποστήριξε ότι η απόρριψη του φακέλου της – για σταθμό ισχύος 399,85 kW στη Μεσσηνία – ήταν αδικαιολόγητη, ανακόλουθη με την πρακτική άλλων περιπτώσεων και αντίθετη στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης.

Σχόλιο: Η απόφαση, πέρα από τον νομικό της αντίκτυπο, ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τα «κορεσμένα δίκτυα» και την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, ώστε η Ελλάδα να μην παραμένει δέσμια διοικητικών εμποδίων την ώρα που επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ μένουν «εκτός πρίζας

«Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο α’ εξάμηνο 2025»

Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στις εξαγωγές ρεύματος, με 827 MW νέων ΑΠΕ να συνδέονται στο σύστημα. 

Σχόλιο: Η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε “καθαρό εξαγωγέα” ηλεκτρικής ενέργειας – στόχος που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ανέφικτος.

«Aktor: “Χτίζει” πράσινο χαρτοφυλάκιο με πυρήνα τη Βόρεια Ελλάδα»

Η Aktor ανακοίνωσε στρατηγική επέκταση σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. (energymag.gr)

Σχόλιο: Η ελληνική βιομηχανία δείχνει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο “ξένο κεφάλαιο” — είναι και ευκαιρία αναγέννησης της εγχώριας παραγωγής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας