Μενού Ροή
papastavrou
Ο Παπασταύρου ανοίγει το παιχνίδι των υδρογονανθράκων και σε άλλες εταιρείες - Τι είπε για Τουρκία, Λιβύη, τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

πάρχει ενδιαφέρον και από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, για τον διεθνή διαγωνισμό υδρογονανθράκων επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες διευρυμένο ενδιαφέρον πέραν των αμερικανικών Chevron και Exxon Mobile.

Με συνέντευξη τους στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Μάχη Τράτσα σημείωσε πως «η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με πράξεις -και όχι στα λόγια- γίνεται με αποφασιστικότητα, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και δεν επηρεάζεται από τις αντιδράσεις της Τουρκίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τονίζει ότι η επικείμενη μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες «θα δώσει ένα τέλος στην εξυπηρέτηση των πολιτών με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Τέλος, μιλώντας για παρεμβάσεις που αφορούν στο κόστος της ενέργειας, υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των νέων δυναμικών -πορτοκαλί- τιμολογίων», ενώ τόνισε παράλληλα, ότι «τα οφέλη από την εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης για τους καταναλωτές και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι  σημαντικά».

papastavrou

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Με «πυξίδα» την περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών θαλασσών, η δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στις Νότιες Κυκλάδες και στο Ιόνιο αποτελούν αδιαμφισβήτητα και μια πρωτοβουλία με γεωπολιτικό πυρήνα. Με τον σχεδιασμό τους να εισέρχεται σε φάση θεσμικής ωρίμανσης – τον Νοέμβριο θα προωθηθούν για νομικό έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα – η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θεσμοθετεί αντίστοιχες προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες και σε άλλα τμήματα του Αιγαίου. Άλλωστε, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων γίνεται με πράξεις και όχι στα λόγια, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και δεν επηρεάζεται από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Όσον αφορά το δύσκολο έργο εποπτείας και προστασίας των νέων Θαλάσσιων Πάρκων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και σύγχρονα μέσα επιτήρησης, όπως drones, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα όταν παραβιάζονται οι όροι προστασίας.

Όσο για τον  εν εξελίξει  διαγωνισμό  για  την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη και τις γεωπολιτικές εμπλοκές ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ζητηθεί η άδεια κανενός για τη διερεύνηση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτός από τη Chevron ο κ. Παπασταύρου επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες. Όσο για παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ρεύματος ώστε να ελαφρυνθούν  νοικοκυριά και επαγγελματίες από το ενεργειακό κόστος επισημαίνει ότι άμεσα θα ενεργοποιηθούν τα νέα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια.  

Στο εσωτερικό μέτωπο, η πολεοδομία -διαχρονικά χώρος «δημιουργικής ασάφειας» και διοικητικής πολυνομίας– οδεύει προς… ψηφιακή εξυγίανση. Για τις «αμαρτωλές» πολεοδομίες, σχεδιάζεται  ριζική αναμόρφωση. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο, θα είναι έτοιμος και  ο Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας  ο οποίος θα «φορτωθεί» σε ψηφιακή πύλη   η οποία θα ενημερώνεται  κάθε φορά που  η νομοθεσία τροποποιείται. Έτσι, οι επαγγελματίες του τεχνικού και νομικού κόσμου αλλά και οι πολίτες δεν θα χάνονται στον… λαβύρινθο της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας   που αποτελεί σήμερα «γόνιμο» έδαφος για καθυστερήσεις και διαφθορά.    

Τις προηγούμενες ημέρες, ετέθησαν σε διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, μια πρωτοβουλία με σημαντική περιβαλλοντική και γεωπολιτική διάσταση. Σχετικά με το πάρκο στο Αιγαίο, έχει την ονομασία «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1». Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε άλλες περιοχές, εκτός από τις Νότιες Κυκλάδες;

Πράγματι, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες των δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων τέθηκαν, όπως εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δημόσια διαβούλευση. Πολίτες και φορείς καλούνται να υποβάλουν έως τις 22 Σεπτεμβρίου  σχόλια και  προτάσεις, που θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και  Νοτίου Αιγαίου 1 - Νότιες Κυκλάδες, τα οποία θα κατατεθούν στο ΣτΕ έως τον Νοέμβριο. Αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας, που μας καθιστά πρωτοπόρους στην Ευρώπη. Συνιστά, δε, την πρώτη φάση, καθώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θεσμοθετεί νέα Θαλάσσια Πάρκα και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, με περιβαλλοντική συνοχή και  με εθνικό και ανθρώπινο πρόσημο. Τα εθνικά Θαλάσσια Πάρκα δεν απευθύνονται σε λίγους και ειδικούς ούτε είναι αφηρημένη έννοια. Αφορούν τους πολλούς, τους νησιώτες, τους ψαράδες μας. Είναι η ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική κρίση και υπέρ της προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητας της χώρας. Αφορούν την καθημερινή ζωή στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο.

Η αντίδραση της Τουρκίας όμως ήταν άμεση και αναμένεται συνέχεια. Με δεδομένους τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα -με επίκεντρο τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης ή το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου-, θεωρείτε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση όπως είχε συμβεί όταν ανακοινώθηκε ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός;

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ταυτότητά μας. Έχουμε τα περισσότερα νησιά και την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ  και  από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας ο καθορισμός των χρήσεων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέσω του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, η περιβαλλοντική προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με τα εθνικά θαλάσσια πάρκα, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο. Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με πράξεις -και όχι στα λόγια- γίνεται με αποφασιστικότητα, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και δεν επηρεάζεται από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, πώς θα διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που προτείνονται για την προστασία των δύο περιοχών δεν θα μείνουν στα χαρτιά;  

Πρόκειται αντικειμενικά για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και η θετική αποδοχή που έλαβε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις οποίες είχα την ευκαιρία να συναντήσω πριν λίγες μέρες, όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξειδικευμένα μέτρα διαχείρισης, φύλαξης και προστασίας των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα σηκώσει μεγάλο βάρος της προσπάθειας και θα ενισχυθεί σημαντικά με υλικοτεχνικά μέσα, στελέχη και χρηματοδότηση σε αυτήν του την αποστολή. Προφανώς θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας που επιτρέπουν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο με drones, ενώ καθοριστική θα είναι η συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Εκτός από τη θεσμοθέτηση των θαλασσίων  πάρκων, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο 80% της ελληνικής επικράτειας. Αληθεύει ότι λόγω διαφόρων προβλημάτων, περίπου το 40% των μελετών απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και χάθηκαν τα σχετικά κονδύλια; Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις υπόλοιπες μελέτες; 

Δεν ισχύει ότι λόγω προβλημάτων απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης το 40% των μελετών και ότι χάθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε επανακαθορισμό του αριθμού των δημοτικών ενοτήτων που είχαν αρχικά οριστεί ως ορόσημο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας εμπιστεύθηκε πλήρως, παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα, όπως ακριβώς προβλέφθηκε από την έναρξή του.

Πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και με τι κονδύλια;

Έως το καλοκαίρι του 2026, με την απαραίτητη συμβολή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, θα ολοκληρώσουμε τις μελέτες και τις διαδικασίες διαβούλευσης. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Ερχόμαστε να ρυθμίσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών και να άρουμε την κανονιστική ασάφεια που επικρατεί. Το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει στόχο την κάλυψη του 80% της επικράτειας, μέσω της σύνταξης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 700 δημοτικές ενότητες και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε άλλες 75. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 342,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 212,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπάρχει πάντως μεγάλη συζήτηση και παράπονα με τα πολεοδομικά ζητήματα και την ανασφάλεια - ίσως και τη διαφθορά - που την ακολουθεί. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μείζον, αλλά είμαστε πλέον κοντά σε μια συνολική αντιμετώπισή του. Οργανώνουμε τον χώρο σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσα από τα Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Νομοθετήσαμε για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και για τους μικρούς οικισμούς δημιουργώντας πολεοδομική βεβαιότητα που αποδίδει αξία στα οικόπεδα των ιδιοκτητών. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ο νέος Ψηφιακός Χάρτης που ολοκληρώνεται έως το πρώτο εξάμηνο του 2026, η παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης με δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εφαρμογή αυστηρών ποινών, θα συμβάλλουν καθοριστικά  στη μείωση των  γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και στην εξάλειψη της διαφθοράς.

Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το τιτάνιο έργο κωδικοποίησης της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, 26 χρόνια μετά την τελευταία κωδικοποίηση. Η χώρα θα αποκτήσει έναν επικαιροποιημένο, σύγχρονο κώδικα ο οποίος θα βάζει τέλος στην αβεβαιότητα, δίνοντας σε  πολίτες,  μηχανικούς και  νομικούς ξεκάθαρους και συγκεντρωμένους κανόνες. Ο κώδικας θα φιλοξενηθεί σε μια ηλεκτρονική βάση νομικών δεδομένων που έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει, στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να αναζητά άμεσα, χωρίς να ψάχνει σε δεκάδες ΦΕΚ, και να ερμηνεύει με σαφήνεια και ασφάλεια τις σχετικές χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις. Θα αποτελέσει ένα εύχρηστο, διαδραστικό και δωρεάν προσβάσιμο«εργαλείο» που θα οργανώνει τη νομοθεσία με έξυπνες λειτουργίες αναζήτησης και θα ενημερώνεται κάθε φορά που τροποποιείται η νομοθεσία.

Και για τις «αμαρτωλές» πολεοδομίες; Ποιο θα είναι η τύχη τους; 

Έχουν ήδη γίνει βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς, με το ξερίζωμα κυκλωμάτων διαπλοκής, ενώ σχεδιάζουμε συνολική αναμόρφωση του καθεστώτος, με τεχνολογική αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για  περαιτέρω τόνωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Έτσι θα διασφαλιστεί η εύρυθμη, ενιαία και αποτελεσματική λειτουργία τους, η διαφάνεια και η λογοδοσία, ενώ θα δοθεί ένα τέλος στην εξυπηρέτηση των πολιτών με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Κύριε υπουργέ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη. Την ίδια στιγμή, η Λιβύη αμφισβητεί με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τα 4 blocks, οριοθετώντας την υφαλοκρηπίδα της στις παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ποια η στρατηγική σας, εν μέσω των γεωπολιτικών προκλήσεων;

Η ρητορική της Λιβύης δεν βρίσκει αντανάκλαση στις μέχρι τώρα ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της. Γιατί, ενώ στον δημόσιο λόγο η Λιβύη προβάλλει ανυπόστατες συμφωνίες, στην πράξη τα θαλάσσια οικόπεδα που έχει προκηρύξει, σήμερα που μιλάμε, όχι μόνο δεν αμφισβητούν, αλλά σέβονται απολύτως τη μέση γραμμή. Και αυτό είναι λογικό, αφού η συμμετοχή της Λιβύης και κάθε χώρας στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά προϋποθέτει σεβασμό της διεθνούς εμπορικής πρακτικής και αποφυγή αυθαιρέτων ενεργειών που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον. Από την πλευρά μας, ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πεδίο και προχωρούμε με ψυχραιμία, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός, προκειμένου να επιτελέσουμε το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές, διερευνώντας τον τομέα υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός που προκηρύξαμε στις 12 Ιουνίου προχωρά κανονικά. Προφανώς, η πόρτα του διαλόγου δεν έχει κλείσει, στο πλαίσιο πάντοτε  του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής. Η κυβέρνηση  κινείται αποκλειστικά με βάση το τι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Ο διαγωνισμός της Ελλάδας κινδυνεύει; Η Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για τρία blocks και πρόσφατα επικοινωνήσατε με την αντιπρόεδρο του Ομίλου. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες πετρελαϊκές;

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί - όπως προβλέπεται, στις 10 Σεπτεμβρίου. Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μου με την  αντιπρόεδρο της Chevron,  Liz Schwarze, συζητήσαμε  τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών της εταιρείας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εκπέμπει κυβερνητική σταθερότητα και επενδυτική αξιοπιστία, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς, διεθνείς κολοσσούς. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στις ΗΠΑ συνάντησα τον Υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum, και συνομίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας, Chris Wright, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να διοργανώσει την επόμενη συνεδρίαση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια στην Ελλάδα, 6 και 7 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 κρατών και πολυάριθμων εταιρειών. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας και την προσπάθεια που κάνουμε για την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις τελικές αποφάσεις τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις στα θαλάσσια οικόπεδά μας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου για την πατρίδα μας.

Θεωρείτε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο πεδίο των τιμολογίων για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού;

Στη χώρα μας, πολλές φορές τείνουμε να έχουμε ασθενή μνήμη. Ξεχνάμε ότι πριν τα χρωματιστά τιμολόγια, υπήρχε ένδεια προϊόντων, όπως και αντικειμενική δυσκολία σύγκρισής τους από τον Έλληνα καταναλωτή. Προφανώς, στο κόστος της ενέργειας έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Βεβαίως, η τιμή του ρεύματος καθορίζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η διασυνδεσιμότητα των νησιών, η καταπολέμηση της ρευματοκλοπής, η μείωση των απωλειών του δικτύου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύουμε συνεχώς τις προσπάθειές μας, ώστε να ελαφρύνουμε  το οικιακό  και το επαγγελματικό τιμολόγιο. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των νέων δυναμικών -πορτοκαλί- τιμολογίων. Τα οφέλη από την εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης για τους καταναλωτές και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι  σημαντικά.

Να μείνουμε λίγο ακόμα στο ενεργειακό πεδίο και τον ρόλο που διεκδικεί η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τις εξελίξεις με την. Το έργο φαίνεται να έχει «κολλήσει». Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν προωθεί την υποβρύχια διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου. Υπάρχει προοπτική απεμπλοκής του έργου;

Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει και ο πρωθυπουργός οι απαραίτητες ενέργειες για την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Great Sea Interconnector, θα πραγματοποιηθούν, ώστε το έργο που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και στην επέκτασή του με το Ισραήλ να ολοκληρωθεί. Το ζήτημα του καλωδίου αφορά ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, και γι’ αυτό έχει λάβει μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η διασυνοριακή, πολυμερής στρατηγική μας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις από την Ιταλία και την Αλβανία, έως τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Συγχρόνως, συμβάλλουμε στην προοπτική ενεργειακής σύνδεσης   Ελλάδας - Αιγύπτου, έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο ηπείρων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας