Η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρότι διαθέτει τη δυνατότητα να συμβάλλει ουσιαστικά στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και των λιμενικών επιχειρήσεων, η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές θεσμικό πλαίσιο για να εφαρμοστεί, σύμφωνα με νέα μελέτη της New Energies Coalition.
Η New Energies Coalition, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM, έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενεργειακών και τεχνολογικών λύσεων για τη μείωση των επιπτώσεων του τομέα στην κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, παρουσίασε μια λευκή βίβλο με τίτλο «Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία», η οποία συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης που εκπονήθηκε από ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των Bureau Veritas, CMA CGM, PSA Singapore και ONET, σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμβουλευτικές εταιρείες. Η λευκή βίβλος εξετάζει τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμη λύση για τη θαλάσσια πρόωση, την παράκτια παραγωγή ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας σε λιμένες, αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά οφέλη, την τεχνολογική ωριμότητα και το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και τις βασικές προϋποθέσεις για τη βιομηχανική της ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι για να αξιοποιηθεί το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας στις μελλοντικές θαλάσσιες μεταφορές και στις λιμενικές λειτουργίες, θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια από φορείς του κλάδου, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συνθηκών ένταξης της πυρηνικής τεχνολογίας στον ναυτιλιακό τομέα. Όσον αφορά την τεχνολογική ωριμότητα, σημειώθηκε ότι τόσο οι αντιδραστήρες τρίτης γενιάς (Generation III+) όσο και οι νέοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs) τέταρτης γενιάς (Generation IV) δείχνουν υποσχέσεις για ναυτιλιακές εφαρμογές, με ορισμένα σχέδια να βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή κοντά στην εμπορική διάθεση, ενώ άλλα προχωρούν ραγδαία σε στάδια ανάπτυξης.
Η μελέτη επίσης αναγνώρισε τα περιβαλλοντικά οφέλη της πυρηνικής πρόωσης και παραγωγής ενέργειας, ως λύση χωρίς εκπομπές άνθρακα, ευθυγραμμισμένη με τους αυστηρούς κανονισμούς εκπομπών και τους στόχους απανθρακοποίησης. Τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη για ανανεωμένους και εναρμονισμένους κανονισμούς που να βασίζονται στις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα από οικονομικής άποψης, υποστηρίζει ότι, καθώς η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων ενδέχεται να μην καλύψει τη ζήτηση, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να εξελιχθεί σε ανταγωνιστική οικονομικά επιλογή, φέρνοντας πρόσθετα επιχειρηματικά οφέλη, ειδικά καθώς τα σχέδια SMR φτάνουν σε βιομηχανική παραγωγή. Επιπλέον, η μελέτη απαριθμεί βασικές προκλήσεις για την υλοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία, όπως η εναρμόνιση κανονισμών, η ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποδοχή από το κοινό.
Για το μέλλον, τέσσερις κρίσιμοι τομείς εντοπίστηκαν για περαιτέρω ανάλυση και ανάπτυξη: διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, εκπαίδευση και πιστοποίηση πληρώματος, κυβερνοασφάλεια, και ασφάλιση/κοινή ευθύνη.
Συνολικά, κατέληξαν ότι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα δείχνει πως, με συντονισμένη προσπάθεια, η εμπορική λειτουργία πυρηνοκίνητων πλοίων μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ 2040 και 2045, με νωρίτερα έργα να αφορούν SMR σε λιμάνια και παράκτια πλωτά πυρηνικά εργοστάσια.