Μενού Ροή
Orban
Ποιος κρύβεται πίσω από τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας; - Παίρνει προνομιακό δάνειο 1 δισ. από την Ουγγαρία του Όρμπαν και φτιάχνει αιολικό πάρκο μαμούθ

Ανταπόκριση Σκόπια, 

Αποκαλυπτήρια στενότερης σχέσης μεταξύ της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης στην Βόρεια Μακεδονία και του καθεστώτος Όρμπαν στην Ουγγαρία, είχαμε τις τελευταίες μέρες, όπως αποκάλυψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ένα δάνειο που θα λάβει η Β. Μακεδονία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη μιας μεγάλης επένδυσης σε αιολικά πάρκα.

Πρόκειται για νέα ενεργειακή επένδυση 460 εκατ. ευρώ, την οποία σχεδιάζει ο συνασπισμός της μελλοντικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE και συμμετέχει, το αλβανικό μπλοκ κομμάτων VLEN και το κίνημα ZNAM, για την οικονομική ανάπτυξη του κράτους, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Το δάνειο που όπως υποστηρίζεται θα έχει πολύ ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο 2,59% και περίοδο χάριτος 3 χρόνια. Ο Μίτσκοσκι είπε ότι η ενεργειακή επένδυση είναι μόνο ένα μέρος του τι σχεδιάζει να κάνει η μελλοντική κυβέρνηση με αυτά τα χρήματα.

«Στο πρόγραμμά μας ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η ανακατανομή κονδυλίων από τον κεντρικό προϋπολογισμό στους προϋπολογισμούς των δήμων. Στόχος αυτής της δράσης μας είναι να φέρουμε το έργο της Κυβέρνησης πιο κοντά στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νοικοκυριών, μέσω η υλοποίηση έργων μεγάλης σημασίας για τους πολίτες, όπως νέες λεωφόροι, δρόμοι, αποχετευτικά συστήματα, ακόμη και το 20% της επικράτειας ή από τις ανάγκες των πολιτών, δεν συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων», λέει ο Μίτσκοσκι.

Ωστόσο, πολλοί στην χώρα είναι επιφυλακτικοί με τον δανεισμό. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Βάντσο Ουζούνοφ, με έδρα τα Σκόπια, συνιστά προσοχή σε τέτοια δάνεια.

"Όταν κάποιος σας προσφέρει απροσδόκητα ένα δισεκατομμύριο, να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Είναι εγγενώς επικίνδυνο. Γιατί έγινε αυτή η προσφορά στον Mickoski; Είναι επειδή πρόκειται να πάρει την εξουσία; Ο Mickoski πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αυτή η προσφορά είναι καλοπροαίρετη ή κακόβουλη", είπε ο Uzunov. τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για το ενεργειακό έργο θα διατεθούν 460 εκατ. ευρώ, και το οποίο θα παράγει 1 τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ανεπίσημα, η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αιολικού πάρκου μεταξύ των δήμων Karbinci, Shtip και Radovish.

Σύμφωνα με τον Mickoski, ο οποίος είναι και ο κύριος υποψήφιος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, η ενεργειακή επένδυση είναι μια «που δεν έχει ξαναδεί στην περιοχή» και ότι τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης θα δούμε επίσης την «επέκταση δύο ήδη υπαρχουσών ξένων επενδύσεων».

Ο Μίτσκοσκι λέει ότι ανάμεσα στα έργα που είναι σημαντικά για τους πολίτες θα είναι αυτά για το πόσιμο νερό, τα νέα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα πάρκα. Είπε ότι με τον εξισορρόπηση του προϋπολογισμού που εξήγγειλε για το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου θα δεσμευτεί το μισό ποσό, δηλαδή περίπου 125 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν τα έργα τους το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας