Μενού Ροή
tpp bitola
Μένει από ρεύμα η Βόρεια Μακεδονία; - Έκρυθμη η κατάσταση στην μονάδα TPP Bitola που τέθηκε εκτός λειτουργίας για δεύτερη φορά σε δύο μήνες

Ανταπόκριση Σκόπια, 

Η TPP Bitola, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, είναι εκτός σύνδεσης για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, γεγονός που έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας του νεοεκλεγέντος κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE. Ανέφεραν ότι και τα τρία τετράγωνα έκλεισαν μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο Μπλοκ 2, το οποίο οδήγησε σε μια σειρά εκρήξεων και σημαντικές ζημιές.

Το κυβερνών κόμμα στην ανακοινωσή του αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή «η λειτουργία του TPP Bitola είναι χαοτική, η κατάσταση για την οποία φοβόμασταν και προειδοποιούσαμε αυτά τα επτά χρόνια κορυφώθηκε σήμερα".

«Το ηλεκτροστατικό φίλτρο του Μπλοκ 2 απέτυχε, γιατί δεν έγινε καθαρισμός για επτά χρόνια και τα χρήματα για τον καθαρισμό μεταφέρθηκαν σε εταιρείες κοντά στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Μετά τη βλάβη του ηλεκτροστατικού φίλτρου, το σύστημα πήγε αυτόματα στο κλείσιμο έκτακτης ανάγκης του Μπλοκ 2 για να προστατεύσει το τμήμα του λέβητα και του στροβίλου από μεγαλύτερο ατύχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η διοίκηση του εργοστασίου, εμφανώς πανικόβλητη από το γεγονός ότι το TPP Bitola ήταν εντελώς εκτός δικτύου για δεύτερη φορά, έφτασε στο σημείο σε «εμφανώς μεθυσμένη κατάσταση» και πίεσε το προσωπικό με απειλές για επανεκκίνηση του μπλοκ.

«Μετά από μεγάλη λογομαχία και χάος, κάτω από απειλές, το προσωπικό άρχισε να γυρίζει βίαια το μπλοκ, μετά το οποίο υπήρξε ψύξη στο τμήμα του λέβητα και μια μεγάλη έκρηξη που ακολούθησε κουρτίνα ατμού και φωτιά. Μετά από αυτό το σοβαρό ατύχημα, η ομάδα διαχείρισης αποσύρθηκε και άφησε το προσωπικό μόνο του για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στο εργοστάσιο. Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει αυτό το ατύχημα; Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το εισαγόμενο ρεύμα;», διερωτάται το κόμμα.

Εν τω μεταξύ, ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Power Plants of North Macedonia (ESM) επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ελάττωμα στο Block 2 του TPP Bitola.

«Χθες, το Block 2 του REK Bitola βγήκε εκτός σύνδεσης λόγω δυσλειτουργίας και αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και την επίλυση του προβλήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάθεση σε ένα από τα εφεδρικά μπλοκ για αντικατάσταση του μπλοκ 2», δήλωσε ο ESM.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το εργοστάσιο λειτουργούσε με μία μονάδα για να ευθυγραμμιστεί με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές και το σχέδιο παραγωγής του ESM, το οποίο απαιτούσε αποστράγγιση μέρους των ταμιευτήρων του υδροηλεκτρικού σταθμού.
«Οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος καλύπτονται από τις δικές μας εγκαταστάσεις παραγωγής», πρόσθεσε ο ESM.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας