Μενού Ροή
Ilovica
Καναδός επενδυτής απειλεί να μηνύσει τη Βόρεια Μακεδονία για έργο εξόρυξης χαλκού

Η καναδική αναπτυξιακή εταιρεία και επενδυτής στο έργο εξόρυξης χαλκού Ilovica, "Euromax Resources", έδωσε στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προθεσμία για να ενεργήσει σχετικά με το αίτημά τους για συγχώνευση των δύο παραχωρήσεων και προειδοποίησε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, το κράτος και ο επενδυτής θα βρεθούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανεπίσημα, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες εάν η Βόρεια Μακεδονία χάσει τη διαμάχη, θα υπερβαίνει δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Euromax Resources επένδυσε στο έργο κατασκευής και λειτουργίας του ορυχείου χαλκού και χρυσού Ilovica-Shtuka, το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης πράσινων περιοχών στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η ανακοίνωση για διαιτησία έρχεται μετά τη θετική απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι σχετικά με το αίτημα συγχώνευσης των παραχωρήσεων, υποστηριζόμενη από σχετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας, αλλά μετά από λίγες μόνο εβδομάδες ακύρωσε την ήδη εγκριθείσα θετική απόφαση.

Η επένδυση έχει πλέον επιστρέψει στο status quo, παρόλο που οι δικαστικές αποφάσεις διέταξαν την κυβέρνηση να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα του επενδυτή. Το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi επεσήμανε ότι η τελευταία κυβερνητική απόφαση εκθέτει μόνο τη Βόρεια Μακεδονία σε μια πιθανή διαδικασία διαιτησίας, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει στους πολίτες εκατομμύρια σε ζημιές στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης μπορεί επιπλέον να ευνοήσει τη διεθνή διαιτησία του επενδυτή.

«Μετά από 5-6, 10 χρόνια, εγώ και τα παιδιά σας και όλοι οι πολίτες μπορεί να υποφέρουν από τις σημερινές αποφάσεις στο μέλλον και να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για διοικητικές - τεχνικές παραλείψεις», δήλωσε τότε ο Bekteshi.

«Γελοίο νομικό σύστημα» και ένας κύκλος αντιφατικών αποφάσεων

Πρόσφατα, ο δικηγόρος Gabriel Lansky, από τη δικηγορική εταιρεία Lansky, Ganzger, Goeth &; Partner, η οποία είναι ο νομικός εκπρόσωπος της Euromax Resources, επεσήμανε ότι έχουν μια απολύτως σαφή υπόθεση, η οποία συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει «ένα γελοίο νομικό σύστημα» και ότι οι αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα ή πολιτικά όργανα που έχουν τη δική τους επιρροή και εξουσία σε αυτό το σύστημα.

«Θυμάμαι την ημέρα που ξαφνικά ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι, στις 27 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν υπήρχε μια απόφαση με την οποία ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι. Ήμουν ικανοποιημένος να ολοκληρώσω την υπόθεση που εργαζόμουν, αλλά όχι πολύ καιρό αφότου μάθαμε για την ανατροπή αυτής της απόφασης. Δεν το έχω δει αυτό στα 40 χρόνια της καριέρας μου ως δικηγόρος», πρόσθεσε ο Λάνσκι.

Στη συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, τόνισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση αυτή δύο φορές, το 2020 και σήμερα.

"Έχετε επίσης μια κατάσταση που προέκυψε λόγω άλλων στοιχείων του συστήματος. Είναι ένας γύρος λήψης αποφάσεων, ο οποίος ξεκινά με υπουργούς από την κυβέρνηση, μετά από μια επιτροπή, μετά από το Διοικητικό Δικαστήριο, μετά από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, και συνεχώς γυρίζουμε σε έναν κύκλο αντιφατικών αποφάσεων, εδώ και χρόνια. Κινούμαστε συνεχώς σε κύκλο», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Για τους λόγους αυτούς, "Euromax Resources" βρίσκεται τώρα στη διαδικασία προετοιμασίας για μια διεθνή διαιτησία, η οποία, σύμφωνα με τον Lansky θα ζύγιζε ένα σημαντικό ποσό και θα ήταν επιβλαβής για τη χώρα.

«Πρόκειται για αποζημίωση ως συνέπεια της πραγματικής απαλλοτρίωσης - αυτή είναι η νομική διατύπωση. Πρόκειται για σοβαρή ανάλυση της αξίας της ζημίας που προκλήθηκε εις βάρος της "Euromax". Περιλαμβάνει τα έξοδα όλων των διαδικασιών μέχρι σήμερα, καθώς και τις ζημίες που έχουν προκύψει λόγω παραβίασης του νόμου, καθώς και τις αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη. Είναι μια σοβαρή διαδικασία στην οποία θα συνεργαστούμε με τους πελάτες και τους εκτιμητές μας, οι οποίοι είναι άτομα εξειδικευμένα στον τομέα τέτοιων πολύ ακριβών υπολογισμών. Το ποσό που ανέφερα είναι το κατώτατο όριο για το τι συζητείται και πότε υποβάλλουμε ένα αίτημα. Στη συνέχεια, το επενδυτικό διαιτητικό δικαστήριο, σύμφωνα με τους κανόνες τους που ορίζονται σαφώς στη διεθνή διαδικασία διαιτησίας, θα αποφασίσει για το ποσό. σημείωσε ο Λάνσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας