Μενού Ροή
Στα χέρια των πολιτών οι κρατικές εταιρείες ενέργειας - Τι περιλαμβάνουν οι προεκλογικές υποσχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και ο πρόεδρός της και πρώην πρωθυπουργός Dimitar Kovachevski ανακοίνωσαν μια σημαντική ενεργειακή μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να «πάρει τις κρατικές εταιρείες ενέργειας πίσω στα χέρια των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Kovachevski, «κάθε πολίτης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα λάβει τουλάχιστον 8.000 δηνάρια (περίπου 130 ευρώ) από την αξία των εταιρειών ενέργειας, δηλαδή 500 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια».

«Μία από τις ανησυχίες των πολιτών που επίσης με απασχολεί σχετικά με τη λειτουργία των κρατικών εταιρειών, είναι το επίπεδο χαμηλής διαφάνειας και χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση αυτών των εταιρειών και αυτό σύμφωνα με σαφείς κανόνες χρηματιστηριακής αγοράς. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προβλέπουμε ότι το 49% των μετοχών των εταιρειών, ξεκινώντας από τον ESM (Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας), θα απονεμηθεί σε όλους τους ενήλικες πολίτες, οπότε μιλάμε για 1,3 εκατομμύρια πολίτες τουλάχιστον που θα λάβουν μετοχές στον ESM και αργότερα σε άλλες κρατικές εταιρείες», δήλωσε ο Kovachevski.

Αύξηση των ΑΠΕ

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας κατά τουλάχιστον 70% για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να αυξηθεί η δυναμικότητα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 100% για να φτάσει το 60% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα", δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι σε προεκλογική συγκέντρωση του SDSM και του συνασπισμού του στο χωριό Brvenica, κοντά στην πόλη Τέτοβο. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου 2024.

Διάφορα στελέχη του κόμματος ανακοινώνουν ενεργειακή μεταρρύθμιση και συζητούν τους στόχους της χώρας για τον ενεργειακό της τομέα. Ο Γραμματέας Διεθνούς Συνεργασίας του κόμματος, Μπόγιαν Μάριτσιτς, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος και το πρόγραμμα του SDSM είναι «ο ίδιος με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προβλέπει μηδενικά επιβλαβή αέρια από ορυκτά καύσιμα έως το 2050».

«Όραμά μας είναι μια πράσινη χώρα, ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες. Καθαρό πόσιμο νερό σε κάθε οικισμό, βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και καθαρισμός παράνομων χωματερών. Επεξεργασία λυμάτων για υγιές έδαφος για υγιεινά τρόφιμα", πρόσθεσε ο Μάριτσιτς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόβσκι, αντί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί επίσης να αναβαθμίσει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα και να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για ανανεώσιμες πηγές.

"Αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές κατά τουλάχιστον 100%, σε σύγκριση με το 2024, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες θα λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές", επεσήμανε ο Νικολόβσκι, προσθέτοντας ότι εάν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές, θα "συνεχίσει την υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες πολιτών, στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την υποστήριξη στην αγορά νέων ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και εξοπλισμού".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας