Μενού Ροή
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Το Κολλέγιο, μια φιλία 35 ετών και η Helleniq Energy - Ο Σκυλακάκης μένει Αθήνα και δύο ενεργειακοί πάνε Βρυξέλλες

Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και στις ευρωεκλογές, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

 • Το Κολλέγιο, μια φιλία 35 ετών και η Helleniq Energy
 • Η επιλογή της Άννας
 • Τι ενώνει τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ
 • Ο Θ. Σκυλακάκης μένει Αθήνα…
 • …Ενώ Μανιάτης – Φαραντούρης ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρυξέλλες
 • Οι «ενεργειακοί» υποψήφιοι Ευρωβουλευτές
 • Ο ανασχηματισμός και το υπουργείο Ενέργειας
 • Πρώτα ο/η Επίτροπος, μετά οι υπουργοί
 • Βουνό αποφάσεων και εγκρίσεων μετά τις εκλογές
 • Τιμές στο ρεύμα: ΑΠΕ οι μεν, πλαφόν οι δε
 • Εμπλοκή λιμανιού της Πάτρας στους υδρογονάνθρακες, τον Πελετίδη τον ρώτησαν;
 • Οι Εγγυήσεις Προέλευσης και η γυναίκα του Καίσαρα
 • Ο Αϊβαλιώτης, οι ευρωεκλογές και το…λουτέσιουμ
 • «Κούρεμα» 50 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Το Κολλέγιο, μια φιλία 35 ετών και η Helleniq Energy

Συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κολλέγιο Αθηνών και φίλος του έκτοτε είναι ο νέος πρόεδρος της Helleniq Energy, Σπήλιος Λιβανός. Γόνος της γνωστής οικογένειας, με σπουδές στις ΗΠΑ, επιχειρηματική δραστηριότητα, δύο θητείες βουλευτής και 13 μήνες υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (η θητεία του έληξε άδοξα λόγω της γνωστής υπόθεσης με τις δηλώσεις Πέτρου Δούκα για τις επιχορηγήσεις στους πυρόπληκτους της Ηλείας), συγκαταλέγεται στους σταθερούς συνομιλητές του πρωθυπουργού. Εξ ου και η επιλογή του για την θέση του προέδρου της Helleniq Energy αποτυπώνει την βαρύτητα που δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα θέματα της ενέργειας, η οποία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης την επόμενη τριετία. Πολύ περισσότερο καθώς επίκειται και το νέο placement στην εταιρεία, η οποία προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος Vision 2025 με ενδυνάμωση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της και μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η επιλογή της Άννας

Αλλά και το νέο μέλος του ΔΣ της Helleniq Energy, η Άννα Ροκοφύλλου συγκαταλέγεται, όπως η ίδια έχει δηλώσει, στο στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κόρη του παλιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι σύζυγος ενός άλλου Σπήλιου, του Σπ. Μανιά, ο οποίος επίσης ήταν συμμαθητής με τον πρωθυπουργό στο Κολλέγιο και στενός φίλος του από τότε. Η Άννα Ροκοφύλλου ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει πρόεδρος στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Ο Σπήλιος Μανιάς, επίσης με σπουδές στις ΗΠΑ, δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο αλουμίνιο.

Τι ενώνει τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ

Γενικώς παρατηρείται μια ένταση στην ενεργειακή αγορά. Εκεί που το θερμόμετρο πάει να σπάσει είναι στην Δυρραχίου (ΑΔΜΗΕ) και στην Μεσογείων (ΔΕΣΦΑ). Διαχειριστές κρίσιμων υποδομών και οι δύο που βρέθηκαν πολύ ωφελημένοι μέσα στην ενεργειακή κρίση και τώρα που αυτή περνάει, προσγειώνονται στην πραγματικότητα..

Ο Θ. Σκυλακάκης μένει Αθήνα…

Οι κάλπες κλείνουν σε λίγες ώρες και αρχίζουν τα σενάρια για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το όνομα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος εμπλέκεται και στα δύο, ο ίδιος πάντως κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό που δηλώνει ότι «προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά την Ευρώπη στην Ελλάδα». Ο Θόδωρος Σκυλακάκης έχει διαμηνύσει αρμοδίως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι προτιμά να μείνει στην Αθήνα από το να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Φυσικά, αν του ζητήσει ο πρωθυπουργός να αναλάβει Επίτροπος Ενέργειας (ή οποιοδήποτε άλλο πόστο), δεν πρόκειται να πει «όχι» -είναι, άλλωστε, γνωστό ότι κατατάσσεται διαχρονικά στους στενότερους συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη-, ωστόσο η επιλογή του είναι «μένουμε Ελλάδα».

…Ενώ Μανιάτης – Φαραντούρης ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρυξέλλες

Αντίθετα, οι δύο πανεπιστημιακοί που ασχολούνται κατά κόρον με τα θέματα ενέργειας φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες να εκλεγούν στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ – στο βαθμό, φυσικά, που μπορούν να ανιχνεύσουν την κοινή γνώμη σε περιβάλλον μεγάλης αποχής- αλλά και τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρείες, ο Γιάννης Μανιάτης φέρεται να βρίσκεται στην πρώτη δυάδα στο ευρω-ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Φαραντούρης στην πρώτη τριάδα στο ευρω-ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστά τοις πάσι είναι τα ενεργειακά διαπιστευτήρια του Γιάννη Μανιάτη,  υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ,  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργού Ενέργειας , ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του (2013-2015)  προώθησε -μεταξύ άλλων-  δυναμικά τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Νίκος Φαραντούρης έχει διατελέσει σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν στο παρελθόν νομικός σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ενώ σήμερα διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Ενέργεια του Πανεπιστημίου Πειραιώς και είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι «ενεργειακοί» υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

«Ενεργειακό πρόσημο» έχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις  εκ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, πολλοί εκ των οποίων  μάλιστα έχουν  και σημαντικές πιθανότητες εκλογής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη που  πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες της ΕΕ για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας του πράσινου υδρογόνου. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της «Νέας Αριστεράς» είναι ο πρώην υπουργός Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, ενώ γνωστός στον χώρο της ενέργειας είναι και ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν, συνεργάτης της εταιρείας DLA PIPER και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Η στήλη εύχεται σε όλους καλή επιτυχία …

Ο ανασχηματισμός και το υπουργείο Ενέργειας

Όσο για τον Θόδωρο Σκυλακάκη, εάν δεν είναι ο νέος Επίτροπος, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την αναβάθμισή του στον ανασχηματισμό, με δεδομένη την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες του Unabomber, το κλειδί του νέου ανασχηματισμού βρίσκεται στο όνομα του/της Επιτρόπου, ο οποίος/η οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι κορυφαίος/κορυφαία υπουργός. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αναπόφευκτο ντόμινο αλλαγών, στο οποίο πιθανόν να εμπλακεί και ο νυν υπουργός Ενέργειας. Άλλωστε, δεν είναι δα και πολλοί στο κυβερνών κόμμα όσοι θα μπορούσαν να διαχειριστούν, συνδυάζοντας πολιτική εμπειρία και τεχνοκρατική γνώση, «βαριά» υπουργικά χαρτοφυλάκια, όπως, για παράδειγμα, αυτό των Οικονομικών. 

Πρώτα ο/η Επίτροπος, μετά οι υπουργοί

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι πρώτα θα «κλειδώσει» ο/η Επίτροπος και μετά θα γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Από απόψε κιόλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο πολιτικό του κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου στη νέα Κομισιόν, με την ενέργεια να βρίσκεται στο ραντάρ του. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει, έχει οριστεί ως ο βασικός διαπραγματευτής από την κύρια πολιτική δύναμη στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις συζητήσεις για την κατανομή των αξιωμάτων στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις για την ανασύνθεση της κυβέρνησης έπονται.

Βουνό αποφάσεων και εγκρίσεων μετά τις εκλογές

Ανεξαρτήτως σεναρίων, θερινή….εργασιοθεραπεία περιμένει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευθεί είναι πολλές και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν: Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Μελετών για τις Περιοχές Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η θέση σε δημόσια διαβούλευση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (που στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η Υπουργική Απόφαση που θα βάλει στην πρίζα το net billing, η δημοσίευση του Οδηγού για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», τα ρυθμιστικά πλαίσια για βιομεθάνιο και δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η Υπουργική Απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας  Ηλεκτρικής Ενέργειας  (που θα ρυθμίζει το πώς θα γίνεται η αλλαγή προμηθευτή όταν υπάρχουν χρέη στον προηγούμενο) και η Υπουργική Απόφαση για τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια. Δουλειές με φούντες δηλαδή

Τιμές στο ρεύμα: ΑΠΕ οι μεν, πλαφόν οι δε

Με την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου συνέπεσε χρονικά η ανακοίνωση των αυξημένων τιμών στα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο. Αναπόφευκτα, το θέμα της ενέργειας «ανέβηκε» ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων, αν και μέχρι τότε τα ενεργειακά θέματα ελάχιστα είχαν συζητηθεί, παρ’ όλο που θα κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα την επόμενη 5ετία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έθεσαν, πάντως, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν όσον αφορά στην ενέργεια. Η Νέα Δημοκρατία θα τονίζει ότι όσο περισσότερες ΑΠΕ θα εντάσσονται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι τιμές στη χονδρική και κατά συνέπεια στη λιανική και θα αναδεικνύει τη σημασία του ανταγωνισμού προτρέποντας τους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο εάν διαπιστώνουν ότι δεν προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θα εμμένει στην επιβολή πλαφόν 5% στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ενώ «ξαναζεσταίνεται» και η πρόταση για δημόσιο φορέα στην ενέργεια, κάτι που βέβαια πρέπει να αποσαφηνισθεί αν και πως μπορεί να γίνει στην πράξη.

Εμπλοκή λιμανιού της Πάτρας στους υδρογονάνθρακες, τον Πελετίδη τον ρώτησαν;

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών  (ΟΛΠ)  Παναγιώτη Αναστασόπουλο είχε ο ομόλογός του από την ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος στο περιθώριο των φετινών Ποσειδωνίων.  Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάτος σε ανάρτησή στο LinkedIn, τα ελληνικά λιμάνια είναι κρίσιμοι stakeholders για τη ΕΔΕΥΕΠ και τον ρόλο της για την υλοποίηση του offshore οράματος της Ελλάδας. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη από πλευράς πληθυσμού και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας που εξυπηρετεί πολλούς διαφορετικούς τύπους πλοίων και συνδέει την Ελλάδα με την Δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας. «Το λιμάνι της Πάτρας και οι υποδομές του μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση κάποιων εκ των υπεράκτιων δραστηριοτήτων που αδειοδοτεί και διαχειρίζεται η ΕΔΕΥΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Το δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη τον ρώτησαν;

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης και η γυναίκα του Καίσαρα

Με τη…γυναίκα του Καίσαρα που δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια παρομοίασε τις Εγγυήσεις Προέλευσης που πιστοποιούν το πράσινο χρώμα των μεγαβατωρών που παράγονται από σταθμούς ΑΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. Όπως εξήγησε -εύστοχα- ο κ. Γιαρέντης, οι Εγγυήσεις Προέλευσης πιστοποιούν ότι μια μεγαβατώρα δεν φαίνεται απλώς, αλλά είναι πραγματικά πράσινη και για αυτό τον λόγο αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία τόσο για τους προμηθευτές ενέργειας ώστε να μπορούν να αποδείξουν πόσο πράσινο είναι το ενεργειακό τους μείγμα όσο και για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Η πρώτη Δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στις 26 Ιουνίου με τη δημοπράτηση προϊόντων που αντιστοιχούν σε πράσινη παραγωγή 890 Γιγαβατωρών και τόσο στον ΔΑΠΕΕΠ όσο και στο ΥΠΕΝ προσδοκούν ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο Αϊβαλιώτης, οι ευρωεκλογές και το…λουτέσιουμ

Δεν ξεχνά την….παλιά του τέχνη (χημικός μηχανικός) ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και όπως  μας ενημέρωσε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η 9η Ιουνίου είναι ημέρα διπλής γιορτής όχι μόνο λόγω των Ευρωεκλογών, αλλά επειδή γιορτάζει και το χημικό στοιχείο Λουτέσιουμ, Ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία της σειράς των σπάνιων γαιών που ανακαλύφθηκε το 1907, έλκει το όνομά του από την  Λουτέσια, την αρχαία πρωτεύουσα της Γαλατίας (το σημερινό Παρίσι. Το λουτέσιουμ χρησιμοποιείται σαν καταλύτης σε διάφορες χημικές διεργασίες (πχ στα διυλιστήρια) , ανακτάται δύσκολα από τα ορυκτά στα οποία βρίσκεται μεα αποτέλεσμα να  έχει υψηλή τιμή (10.000 δολάρια το κιλό) και η ετήσια παραγωγή του είναι μόλις 10 τόνοι. Πώς συνδέει ο κ. Αϊβαλιώτης τις ευρωεκλογές με το λουτέσιουμ ; Μα με το ότι οι ελπίδες του συγκεντρώνονται σε ένα καλό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές, αφού λουτέσιουμ στην Ελλάδα δεν έχουμε…
 

«Κούρεμα» 50 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Κατά 50 εκατ. ευρώ, ποσοστό 7,5%, στα 620 εκατ. ευρώ μειώνεται ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ», με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την τελευταία εβδομάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 590 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε διαδοχικά στα 620 και τα 670 εκατ. ευρώ, για να μειωθεί τελικά λόγω των αναπροσαρμογών στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», από το οποίο συγχρηματοδοτείται.

*Η φώτο είναι από την υπογραφή δήλωσης προθέσεων για συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στον θαλάσσιο τομέα, με την συμμετοχή των Υπουργών Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη και Νησιωτικής Πολιτικής Χ. Στυλιανίδη και του Γάλλου Υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας Herve Berville.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας