Μενού Ροή
unabomber-logo
Τι εννοούσε ο Μυτιληναίος με την ΜΕΤΚΑ, τα highlights των Εμιρατιανών και ο Έλληνας συνεργάτης – Το μπλακαουτ στην Μαδρίτη ζεσταίνει το καλώδιο στην Κύπρο, το Gregy, το ταξίδι στο Χιούστον και οι απίθανες ερωτήσεις για τις ΑΠΕ

Με πλούσιο παρασκήνιο από όσα έγιναν και από όσα έρχονται το επόμενο διάστημα στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, «σκάει» και αυτή την εβδομάδα ο Unabomber. Η στήλη αποκαλύπτει μεταξύ άλλων πολλά από τα παραλειπόμενα της Metlen στο Λονδίνο, την ελληνοεμιρατιανή συνάντηση στο Μεγάλη Βρετανία, τις επιπτώσεις του μπλακαουτ και τις επιπτώσεις στα καλώδια, με την Κύπρο και με την Αίγυπτο (Gregy) και πολλές ακόμα πληροφορίες. Καλή ανάγνωση.

  • Metlen Λονδίνο 1: Η επιθετική εξαγορά της ΜΕΤΚΑ και οι συνειρμοί..
  • Metlen Λονδίνο 2: Έχει ..ψωμί η υπόθεση της ανακύκλωσης των μετάλλων
  • Metlen Λονδίνο 3: Τα στελέχη, ο μετασχηματισμός και το νόμισμα
  • «Πράσινο» Μυτιληναίου σε Ανδρεάδη για pallini Hotels, «κόκκινο» για Αλλατίνη
  • Τα highlights των εμιρατιανών στο Μεγάλη Βρετανία και ο μοναδικός Έλληνας της αποστολής
  • Το blackout, οι επιστολές και το timing
  • Η Μαδρίτη στέλνει περήφανο χαιρετισμό στην… Κάσο
  • Τα μηνύματα της Πόλης για το καλώδιο
  • Η ώρα του GREGY
  • Η εθνική ασφάλεια και τα δίκτυα
  • Το blackout και οι κατοικίες στην πρίζα του… ΙΧ
  • Blackout και στη Βουλή
  • Αρνητικές τιμές, ταρίφες και ανταποδοτικά
  • Από Βαλένθια… Χιούστον και Νότια προάστια
  • Πράσινα τιμολόγια και πολυκατοικίες

Metlen Λονδίνο 1: Η επιθετική εξαγορά της ΜΕΤΚΑ και οι συνειρμοί..

Παραλειπόμενο από Λονδίνο, αλλά έχει την σημασία του. Στην καταληκτική του παρέμβαση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που περιλάμβανε τις ερωτήσεις του κοινού ξεκίνησε με μια ιστορία που κάποιοι την είχαν ακούσει παλαιότερα, κάποιοι δεν την ήξεραν, αλλά όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί επέλεξε να την επαναλάβει σε αυτή την χρονική στιγμή και αν συνδέεται με κάποια αντίστοιχη προσπάθεια εξαγοράς σήμερα. Αφορούσε το χρονικό απόκτησης των μετοχών της ΜΕΤΚΑ το 1998, όταν όπως περιέγραψε άρχισε να αγοράζει μετοχές κάτω από το ραντάρ του τότε μετόχου της, μέσω του χρηματιστηρίου. Κάποια στιγμή είπε, «επισκεφτήκαμε τον ιδιοκτήτη με τον χρηματιστή μου και του αποκαλύψαμε ότι ήδη έχω αποκτήσει το 25% της εταιρείας και ήμουν ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας και πλέον δεν είχε άλλη λύση από να μου την πουλήσει». Συνολικά, αποκάλυψε ότι αγόρασε τότε το 50% της ΜΕΤΚΑ με 12.000 δραχμές ανά μετοχή και πούλησε λίγους μήνες μετά το 6% έναντι 53.000 δραχμών ανά μετοχή και πήρε πίσω όλη την επένδυση.

Metlen Λονδίνο 2: Έχει ..ψωμί η υπόθεση της ανακύκλωσης των μετάλλων

Το δεύτερο παραλειπόμενο από το Λονδίνο, αφορά την «αίσθηση» που υπάρχει ότι η υπόθεση με την επένδυση στην ανακύκλωση των μετάλλων (ειδικά αυτών που εντάσσονται στις κρίσιμες πρώτες ύλες), ότι θα μεγαλώσει πολύ στο μέλλον..

Metlen Λονδίνο 3: Τα στελέχη, ο μετασχηματισμός και το νόμισμα

Η εικόνα της Metlen στο Λονδίνο έδειξε ότι διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα στελεχών, που μπορούν να δημιουργούν αξίες χωρίς να χρειάζεται να κάνει συνεχώς τα «μαγικά» του ο Ε. Μυτιληναιός. Στις 3 Ιουνίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τον μετασχηματισμό. Επίσης είναι σαφές ότι δεν έχουν ξεκαθαρισθεί πολλές λεπτομέρειες του IPO στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων και το νόμισμα της μετοχής (αν θα είναι σε ευρώ ή λίρα)..

«Πράσινο» Μυτιληναίου σε Ανδρεάδη για pallini Hotels, «κόκκινο» για Αλλατίνη

Εκτός ειδησεογραφίας Λονδίνου, μαθαίνω ότι η Metlen, βλέπει πολύ σοβαρά την συνεργασία με τα αδέρφια Ανδρέα και Σταύρο Ανδρέαδη, στην περίπτωση της ανακατασκευής των ξενοδοχείων Pallini που απέκτησαν από την Goldman Sachs. Αντίθετα δεν φαίνεται να προχωράει η συμμετοχή του στο project της Αλλατίνη που αναπτύσσει ο Σταύρος..  

Τα highlights των εμιρατιανών στο Μεγάλη Βρετανία και ο μοναδικός Έλληνας της αποστολής

Πολλοί ψάχνονταν την Παρασκευή το πρωί με το workshop που διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Το energymag βρέθηκε στον χώρο, από τον οποίο ήταν αποκλεισμένα τα μέσα ενημέρωσης και είδε πολλά και ενδιαφέροντα.

abu

Οι νέοι εγχώριοι σταρ τους οποίους θα πρέπει να συνηθίζουμε ήταν ο CEO Masdar Mohamed AlRamahi και ο δεύτερος ήταν ο Farhan Malik Founder Managing Director της PureHealth. Και οι δύο έχουν κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελλάδα, ο πρώτος μέσω της απόκτησης της Τέρνα Ενεργειακής και ο δεύτερος μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού στην HHG (Metropolitan, Υγεία), ως εκ τούτου έγιναν ανάρπαστοι από τους συμμετέχοντες κυβερνητικά στελέχη και εγχώριοι επιχειρηματίες. Συγκρατήστε ωστόσο μερικές συμμετοχές που έχουν το ενδιαφέρον τους: Τον επικεφαλής του Mubadala Meera Alsuwaidi και τον CEO της ενεργειακής εταιρείας EnergyPointZero Muhammad Zafar.

abu

Το Mubadala είναι το θεσμικό fund των Εμιράτων που διαχειρίζεται πάνω από 290 δις. δολάρια και έχει επενδύσει στην Ελλάδα στο Diorama 2 το fund της DECA Investments, ενώ είχε προηγηθεί η επένδυση στο European Sustainable Investment Fund  της Sirec Energy που επενδύσει σε ΑΠΕ και στο Venture Friends το οποίο επενδύει σε startups.

 Ο ceo της energypointzero συνοδεύονταν από τον μοναδικό Έλληνα της αποστολής των Εμιράτων, τον επί χρόνια νομικό σύμβουλο Χρήστο Κατσαρό, που μόνο τυχαία δεν ήταν η συμμετοχή του σε μια αποστολή εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Το blackout, οι επιστολές και το timing

Από την Ουάσινγκτον το ανέμενε η αγορά, από τη Μαδρίτη προέκυψε η -κατά πολλούς- μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και σίγουρα, το μεγαλύτερο blackout των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.

Στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας κάνουν… ταμείο για τι συνέβη στην Ιβηρική, παίζοντας ταυτόχρονα άμυνα (να θωρακιστεί η χώρα μας ώστε να μην υπάρξει ανάλογο περιστατικό) και επίθεση καθώς θεωρούν ότι δικαιώνονται οι ελληνικές προτάσεις για τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, όπως αποτυπώθηκαν στην -δια χειρός Νίκου Τσάφου- επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von den Leyen.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το timing προσφέρεται για να επαναφέρει τις προτάσεις της στο προσκήνιο -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- και μένει να φανεί με ποια αφορμή, πότε και πως θα γίνει αυτό.

Η Μαδρίτη στέλνει περήφανο χαιρετισμό στην… Κάσο

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, η κρίση στην Ισπανία λειτουργεί θετικά (ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι) για το πολυσυζητημένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου καθώς η μεγαλόνησος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς διασύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Συνεπώς, η σημασία του καλωδίου καθίσταται ακόμη πιο σημαντική κι αυτό οι δυο χώρες επιχειρούν να το αξιοποιήσουν, πολύ περισσότερο καθώς το έργο έχει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τα μηνύματα της Πόλης για το καλώδιο

Μιας και ο λόγος για το καλώδιο έχουν τη σημασία τους τα μηνύματα που εξέπεμψε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέφθηκε τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στο ότι οι έρευνες θα ξαναρχίσουν εντός των «επόμενων μηνών» και ομνύει στην αναγκαιότητα του έργου. Εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας, διαμηνύοντας, πάντως, ότι δεν έχει προτείνει φόρμουλα απεμπλοκής από το (σημερινό) αδιέξοδο καθώς και ότι αν υπάρξει αντίδραση θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις (πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;)

Άρα, πότε ακριβώς θα ξαναρχίσουν οι έρευνες; Κρατείστε δύο ημερομηνίες: στις 24/25 Ιουνίου είναι πιθανή η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Recep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ενώ στις 14/15 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών θα καθορίσουν πότε θα συνεδριάσει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη συμμετοχή, βεβαίως, των δύο ηγετών.

Η ώρα του GREGY

Ένα άλλο ανώτατο συμβούλιο (διακρατικής) συνεργασίας με βασικό θέμα ένα άλλο καλώδιο έρχεται την επόμενη εβδομάδα στο προσκήνιο. Πρόκειται για το συμβούλιο Ελλάδας και Αιγύπτου, που συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi και στο οποίο θα συζητηθεί η προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με το project GREGY.

Πιο ιδανικό timing δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αναδεικνύεται πλέον σε επείγουσα προτεραιότητα.

Και το συγκεκριμένο project θεωρείται καθοριστικής συμβολής προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εθνική ασφάλεια και τα δίκτυα

Παραμένω στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το blackout, το οποίο ευλόγως αποκαλείται wake-up call (εγερτήριο ξύπνημα) για την ΕΕ.

Στη δημόσια σφαίρα δείχνουν να κυριαρχούν οι υποστηρικτές των επενδύσεων στα δίκτυα με το σύνθημα «there is no transition without transmission» (δεν υπάρχει -πράσινη- μετάβαση χωρίς μεταφορά ενέργειας), κατά παράφραση του βασικού συνθήματος της αμερικανικής επανάστασης: «There is no taxation without representation» (δεν υπάρχει φορολογία χωρίς εκπροσώπηση).

Κάποιοι εξ αυτών -κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα- προτείνουν η ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου να αναχθεί σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όπως η άμυνα και η χρηματοοικονομική σταθερότητα, και να έχει προτεραιότητα στις κάθε είδους χρηματοδοτήσεις.

Το blackout και οι κατοικίες στην πρίζα του… ΙΧ

Στις μεγάλες ωφελημένες του blackout και η ηλεκτροκίνηση. Ο λόγος;

Όσοι έχουν ηλεκτρικό ΙΧ, έχουν ανά πάσα στιγμή μια… μπαταρία στη διάθεσή τους για να καλύψουν -εφ’ όσον χρειαστεί- (βασικές) ανάγκες τους εάν διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην κατοικία τους.

Το θέμα αναδείχτηκε κατά κόρον την τελευταία εβδομάδα με πολλούς κατόχους ηλεκτρικού ΙΧ να υπολογίζουν -και να δημοσιοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα- πόσες ώρες ενέργεια θα εξασφάλιζαν βάζοντας το σπίτι τους στην… πρίζα του αυτοκινήτου.

Blackout και στη Βουλή

Σε εγχώριο πολιτικό επίπεδο, για το εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί η Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί ένα ανάλογο blackout κατατέθηκε μία και μόνη ερώτηση για να παρουσιάσει τις πολιτικές της η κυβέρνηση στη Βουλή.

Κι αυτή όχι από ένα μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά από τον ανεξάρτητο βουλευτή, τον πρώην «Σπαρτιάτη» Γιώργο Μανούσο.

Πολύ περίεργο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και ακόμη πιο περίεργο, αν όχι πρωτοφανές, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο σχεδόν καθημερινός «βομβαρδισμός» της Βουλής με ερωτήσεις κατά των ΑΠΕ.

Παραθέτω ενδεικτικά τους τίτλους κάποιων εξ αυτών, της τελευταίας σοδειάς, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος: «Ανάγκη θεσμικής προστασίας της Ηπείρου από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ», «Σχέδιο καταστροφής (!) του Καιμακτσαλάν με την εγκατάσταση ΑΠΕ», «Το Βράσταμα Χαλκιδικής κατά των ανεμογεννητριών», «Φόβοι για την εγκατάσταση τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».

Αρνητικές τιμές, ταρίφες και ανταποδοτικά

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι την ώρα που πλείστοι όσοι εθνοπατέρες και εθνομητέρες βάλλουν κατά των ΑΠΕ, στην Ευρώπη και στη Ελλάδα καταγράφεται ρεκόρ αρνητικών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια ακριβώς λόγω των ΑΠΕ.

Είναι θέμα που συζητείται κατά κόρον στην αγορά, κι ενώ αναμένεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανοίξει τα χαρτιά της για όλους τους συντελεστές του κόστους της ενέργειας.

Θυμίζω ότι ο προηγούμενος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήριζε «υπερβολικές» τις επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας ότι κάθε χρόνοι οι καταναλωτές καταβάλλουν 800 εκατ. ευρώ για αυτές.

Με την ευκαιρία η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να παρουσιάσει και το νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά τέλη, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι η απ’ ευθείας πίστωση των λογαριασμών των κατοίκων στις περιοχές με ΑΠΕ.

Από Βαλένθια… Χιούστον και Νότια προάστια

Μιας και αναφέρομαι στο ΥΠΕΝ, με μια βαλίτσα στο χέρι είναι ο νέος υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επαφές στο εξωτερικό και τις περιοδείες στο εσωτερικό.

Έτσι, μετά την περιοδεία του σε Μεσσηνία, Αρκαδία αμέσως μετά το Πάσχα, την περασμένη εβδομάδα μετείχε στην αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια. Ο Στ. Παπασταύρου έχει διατελέσει γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ κι έχει ευρύ δίκτυο επαφών στα «αδελφά» κόμματα της Ευρώπης, το οποίο φροντίζει να καλλιεργεί.

Την επόμενη εβδομάδα αναχωρεί για το Χιούστον στο Τέξας όπου τα κεντρικά γραφεία της Chevron προκειμένου να έχει επαφές για τις έρευνες στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Μαθαίνω ότι αν και το όνομά του «έπαιξε» για το Επικρατείας, ο Σταύρος Παπασταύρου θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής με σταυρό και προσανατολίζεται να κατεβεί στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών.

Πράσινα τιμολόγια και πολυκατοικίες

Έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για τον (αργό) ρυθμό μετάβασης πολλών καταναλωτών από τα πράσινα στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια. Παρά τα κίνητρα και τα αντικίνητρα.

Υπάρχει, πάντως, μια κατηγορία που θέλει να μετακινηθεί από τα πράσινα αλλά δεν μπορεί: οι πολυκατοικίες. Όσοι διαχειριστές έχουν επικοινωνήσει με παρόχους ενέργειας για να αλλάξουν τιμολόγιο ώστε να μειωθεί το κόστος, ενημερώθηκαν ότι δεν είναι εφικτό.

Κάποια λύση, όμως, μπορεί (πρέπει) να βρεθεί.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας